Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Začínáme s PDA: co je dobré vědět

11.1.2008, Pavel Bureš, článek
Začínáme s PDA: co je dobré vědět
Už jste o PDA slyšeli a zajímá vás, co všechno dokážou? Nevíte, jaké jsou mezi jednotlivými PDA rozdíly? Nejste si jisti, čím se liší PDA od komunikátoru nebo smartphonu? Náš rádce přináší řadu odpovědí na nejčastější dotazy a tipy pro různé způsoby využití.
Vzhledem k tomu, že kapesní počítače je možno považovat za nástupce digitálních diářů, zvládají PDA evidenci každodenní agendy – nechybí kalendář ani úkolovník. U každé schůzky v kalendáři je možno zadat datum a přesný čas začátku a konce akce. Abyste na schůzku nezapomněli, lze k ní přiřadit zvukové upozornění (samozřejmě s dostatečným předstihem). Jestliže se některé schůzky opakují, není nutno je do kalendáře zadávat po jedné, stačí nastavit opakovaní a případně i datum poslední schůzky.


Kalendář v Palm OS - pohled na 9 měsíců v roce




4x ukázka kalendáře z Windows Mobile PDA

PDA programy pro práci s úkoly slouží k zápisu těch událostí, u kterých není znám přesný čas. Do úkolů si tak zapíšete např. pracovní projekty trvající několik dní či záležitosti, které je třeba k určitému datu (např. do odjezdu na dovolenou) zařídit. Stejně jako v případě kalendáře je možno jednotlivé úkoly řadit do kategorií (např. Rodina, Práce, Zábava). Velmi důležitou součástí úkolové aplikace je možnost přiřadit si ke každému záznamu prioritu. V případě potřeby je pak možno úkoly filtrovat a nechat si zobrazit jen ty záznamy v kategorii "Práce" seřazené od nejdůležitějších (tj. s největší nastavenou prioritou) po ty nejméně podstatné.


Úkolovník v Palm OS


Úkolovník ve Windows Mobile

V základní výbavě kromě již zmíněných aplikací nechybí ani program pro zápis krátkých textových poznámek, záznamník zvuku a také aplikace pro správu kontaktů. Nezávisle na použitém operačním systému či na stáří PDA je možno ke každému jménu uložit několik telefonních čísel, poštovních adres a také e-mailovou adresu. Jestliže si chcete k lidem ukládat např. datum narození či jméno oblíbené restaurace, ani to není u kapesního počítače problém, stačí využít některé ze standardně nadefinovaných kolonek a přizpůsobit si je k obrazu svému.


Detail kontaktu v Palm OS PDA


Výběr kategorií, Palm OS


Výpis kontaktů v podání Windows Mobile

V posledních letech používá PDA stále více lidí k prohlížení webových stránek a k práci s elektronickou poštou. Obojí zastanou kapesní počítače již v základní výbavě. Současné verze webových prohlížečů si většinou poradí i s náročnějšími stránkami využívajícími JavaScriptu a Flashe. Vzhledem k menšímu rozlišení displejů kapesních počítačů se však stále vyplatí pracovat s textovou verzí dané stránky (pokud je samozřejmě k dispozici). Webové prohlížeče v kapesních počítačích mají dvě velmi užitečné funkce, které PDA brouzdání velmi usnadňují. Jednak lze vypnout načítání obrázků, takže pokud platíte za přenesená data nebo za dobu připojení, tuto funkci nejspíše oceníte. Druhou vymožeností je možnost "přeskládat" stránku tak, aby se co do šířky vešla na displej kapesního počítače a nebylo třeba posunovat do stran.


Záložky v Palm OS prohlížeči Blazer


Pocket Internet Explorer, webový prohlížeč ve Windows Mobile

E-mailové programy v kapesních počítačích nabízejí většinu podstatných funkcí jako jejich kolegové z PC. Posuďte sami: Pracovat můžete jak s POP3, tak i s IMAP účty. E-maily můžete stahovat celé, nebo jen hlavičku, případně pouze předem zadanou velikost v KB. Pro větší přehlednost si můžete poštu třídit do složek. E-mailový klient v kapesním počítači si rozumí také s přílohami a pokud máte patřičný prohlížeč, můžete si soubor hned otevřít. S nejčastějšími formáty (DOC, XLS, PDF, JPG) si poradí všechny kapesní počítače, některé prohlížeče najdete v přístroji hned po zakoupení, jiné je třeba doinstalovat. Potěšující je, že jde často o freeware, takže vás rozšíření funkcionality kapesního počítače nic nestojí.

V základním stavu, tj. po vybalení z krabice, toho kapesní počítače zase tolik neumí, chybí např. navigační program. Ten a další stovky programů si můžete do vašeho PDA nainstalovat. Na následujících řádcích si v krátkosti shrneme programy, které jsou často (ale nemusí to být pravidlem) k dispozici pro oba hlavní operační systémy (viz níže) a mezi konkurenčními aplikacemi vynikají, tj. nabízejí funkce navíc či příznivou cenu.