Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Začínáme s PDA: co je dobré vědět

11.1.2008, Pavel Bureš, článek
Začínáme s PDA: co je dobré vědět
Už jste o PDA slyšeli a zajímá vás, co všechno dokážou? Nevíte, jaké jsou mezi jednotlivými PDA rozdíly? Nejste si jisti, čím se liší PDA od komunikátoru nebo smartphonu? Náš rádce přináší řadu odpovědí na nejčastější dotazy a tipy pro různé způsoby využití.
  • Agendus z dílny společnosti iambic spojuje dohromady kalendář i úkoly a nabízí pohled na oba druhy dat na jedné obrazovce. Mimo toho oceníte široké možnosti filtrování, podporu ikon pro zlepšení přehlednosti, mnoho různých pohledů na kalendář, návaznost na seznam kontaktů atd. Aplikace se prodává v několika verzích lišících se počtem funkcí a také cenou. Za zmínku stojí také fakt, že iambic nabízí Agendus i pro stolní počítače s operačním systémem Windows.


  • TCPMP, takřka legendární přehrávač hudby a videa, se po několika letech vývoje dočkal opravdu stabilní verze s takovým rozsahem funkcí, že jej můžeme směle porovnávat i s komerčními programy v cenách několika stovek korun. Základem úspěchu programu je jeho nenáročnost, můžete tak plynule přehrávat video i na starších kapesních počítačích.


  • Nejen prací živ je člověk, takže nepřekvapí, že se pro kapesní počítače vyvíjí i zajímavé hry. Jednou z nejznámějších je Bejeweled a nástupce Bejeweled 2. Na hracím poli jsou rozmístěny hrací kameny lišící se barvou a tvarem. Úkolem uživatele je, aby je přemístil tak, že v řádku či sloupci bude vedle sebe alespoň trojice stejných kamenů. Jakmile vytvoříte dostatečně velkou skupinu, kameny zmizí a ty ve vyšších řadách se posunou níže s tím, že na jejich místo nastoupí kameny nové. Pokud tedy hrajete s rozvahou a máte notnou dávku štěstí, vydrží vám jedna rozehraná partie i na několik hodin.


  • ICQ zasáhlo i svět kapesních počítačů a kdo u nás dnes nemá zelenou kytičku, není zkrátka dostatečně "in". Stejně jako na stolních počítačích, tak i v PDA oblasti se těší velké oblibě tzv. alternativní klienti. Jde o programy, které vytvořil někdo jiný než provozovatel ICQ sítě. Pokud na PC používáte QIP, můžete si z webových stránek autorů stáhnout verzi pro kapesní počítače. Základní funkce jsou podobné, stejně tak ovládání, takže si budete připadat jako doma. Jen načítání seznamu kontaktů zabere několikanásobně více času než na stolním počítači. Z dalších aplikací pro instant messaging jmenujme Agile Messenger a IM+.


  • Kapesní počítače jsou schopné plně nahradit jednoúčelové navigátory do automobilu. Velká část modelů má GPS přijímač již integrován, pokud ne, lze ho připojit bezdrátově. Navigační aplikaci pořídíte za několik tisícikorun, z těch nejznámějších jmenujme TomTom, Smartmaps a iGo.


Lze do všech PDA instalovat stejné programy?


Kapesní počítače se liší operačním systémem. Vždy je třeba aplikace dobře vybírat, protože programy lze instalovat jen na zařízení s příslušným OS. Českému trhu dominují dva operační systémy: Palm OS od Accesu a Windows Mobile společnosti Microsoft. Co se dostupnosti aplikací týče, pro každý z obou systému existují jak hry, tak ICQ klienti, hudební přehrávače atp. Rozmanitost není stejná, v některých odvětvích existuje pouze jeden či dva programy pro daný systém, zatímco pro konkurenční OS naleznete aplikací třeba deset. Oba systémy nyní detailně srovnávat nebudeme, povíme si jen o zásadních odlišnostech. Pokud jste opravdu nenároční, nemusíte si s výběrem vhodného operačního systému lámat hlavu. Velká část lidí však má určité potřeby, požadavky a svůj styl práce s technikou, proto se vyplatí zjistit si před koupí PDA informace o specifikách operačních systémů.

Windows Mobile je výhodné nasadit všude tam, kde se používají výhradně produkty Microsoftu – Outlook či třeba Exchange. Podpora technologie .NET potěší zejména vývojáře. Rovněž dostatek aplikací (v poslední době i velkého množství kvalitního freewaru), moderní jádro systému a docela časté uvádění vylepšených verzí patří mezi klady. V neprospěch Windows Mobile hovoří o něco vyšší cena zařízení a také rychlost, resp. to, že PDA nereaguje na akci uživatele vždy okamžitě, ale s prodlevou.

Příznivci Palm OS se často ohánějí tím, že pro "jejich" systém existují desítky tisíc aplikací, často šířených jako freeware. Potíž je v tom, že velká část těchto programů dělá naprosto totéž jako konkurenční aplikace, takže tato výhoda není v praxi nijak zásadní. Palm OS přístroje jsou opravdu rychlé, dodávané aplikace reagují bez měřitelného zpoždění. Prodloužení odezvy se dočkáte u náročnějších aplikací a občas také u programů spouštěných z paměťové karty.

Jednou z největších slabin Palm OS je velmi omezená práce s více programy současně. Sice to jde, ale operační systém se o chod na pozadí nestará, je to záležitost vývojáře. Jestliže programátor neuzná za vhodné "dovybavit" svůj program podporou pro běh na pozadí, aplikace se při pokusu spustit další program ukončí. Vývojářům, jež se soustředí na programování dalších funkcí svých aplikací místo na řešení nedodělků OS, se ostatně není co divit. Malou náplastí je to, že část programů alespoň uloží svůj stav, takže při dalším spuštění naleznete program tak, jak jste ho zanechali. Mezi další nevýhody operačního systému od Accesu patří fakt, že mu dělají potíže národní znaky (písmena s háčky, čárkami atp.) a také omezená nabídka přístrojů (viz dále).