Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Začínáme s PDA: co je dobré vědět

11.1.2008, Pavel Bureš, článek
Začínáme s PDA: co je dobré vědět
Už jste o PDA slyšeli a zajímá vás, co všechno dokážou? Nevíte, jaké jsou mezi jednotlivými PDA rozdíly? Nejste si jisti, čím se liší PDA od komunikátoru nebo smartphonu? Náš rádce přináší řadu odpovědí na nejčastější dotazy a tipy pro různé způsoby využití.
Začneme u Palm OS, kde je situace jednoduchá – vyrábí je Palm. Ještě před několika lety byla velkým hráčem na poli PDA s Palm OS společnost Sony, avšak dnes už kapesní počítače nevyrábí. Kromě Palmu používá Palm OS např. AlphaSmart, jedná se o u nás málo rozšířené přístroje pro specifické využití.


U Windows Mobile je situace rozmanitější, z výrobců jmenujme např. Acer, Asus, HP, MIO, E-TEN. Důležitou společností je HTC, která své přístroje prodává mobilním operátorům a ti je nabízejí s mírnými úpravami (softwarovými i hardwarovými) pod vlastní značkou.


HP iPaq 114 Classic


E-TEN Glofiish M700


Zájemce o koupi nového zařízení může v případě Windows Mobile vybírat z několika desítek modelů lišících se cenou, velikostí, přítomností klávesnice a nabídkou funkcí. Co se Palm OS týče, na českém k trhu je k dostání Palm Treo 680, low-endový Z22 (jen v některých obchodech), Tungsten E2 (jen v některých obchodech) a Palm TX. Někteří prodejci ještě nabízejí starší Treo 650 a Lifedrive s 4GB pevným diskem. V nabídce Palmu chybí přístroje s GPS, velkou QWERTY klávesnicí nebo třeba PDA s GSM a Wi-Fi.


Palm Treo 680


Kolega má PDA, známý komunikátor a sestra používá smartphone, je v tom nějaký rozdíl?


Definici kapesního počítače naleznete v úvodu článku. Komunikátor je podobné zařízení, jen je oproti PDA vybaveno GSM modulem, takže je možné s přístrojem telefonovat a surfovat na internetu. I komunikátor má dotekový displej a jelikož jde jen o PDA s přidaným telefonem, lze do obou typů zařízení instalovat stejné programy. Na trhu najdete komunikátory jak s Palm OS, tak i s Windows Mobile.


Smartphone HTC S710 s Windows Mobile

Smartphony, česky chytré telefony, vycházejí z běžných mobilních telefonů, jsou tedy většinou menší než PDA. Stejně jako komunikátory umí telefonovat a dokáží pracovat s doinstalovanými aplikacemi, displej je však většinou menší a není dotekový, takže se veškerá komunikace uživatele s přístrojem odehrává jen pomocí klávesnice a tlačítek. Smartphonům dominují dva operační systémy – Symbian a Windows Mobile. Situace kolem Symbianu není tak jednoduchá, jelikož se jedná jen o softwarový základ a existují dvě různé, zároveň nekompatibilní verze Symbianu – Series 60, kterou používá zejména Nokia, a UIQ podporovaná např. Sony Ericssonem. Pro přesnost dodejme, že UIQ zařízení mají na rozdíl od Series 60 dotykový displej.


Smartphone Nokia N95

Windows Mobile pro smartphony a pro PDA jsou si docela podobné, ale každý systém se používá na jiném druhu zařízení, takže programy pro PDA nejsou většinou kompatibilní s těmi pro smartphony.

Chytré telefony jsou schopny nahradit PDA/komunikátory, jen je v některých situacích (např. ve hrách) ovládání ztíženo z důvodu absence dotekového displeje. Rovněž počet dostupných programů vás může při práce omezovat, pro poslední verzi Symbianu UIQ je k dispozici jen několik stovek programů a aplikace pro starší verze není možno z důvodu nekompatibility použít.