Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Začínáme s PDA: co je dobré vědět

11.1.2008, Pavel Bureš, článek
Začínáme s PDA: co je dobré vědět
Už jste o PDA slyšeli a zajímá vás, co všechno dokážou? Nevíte, jaké jsou mezi jednotlivými PDA rozdíly? Nejste si jisti, čím se liší PDA od komunikátoru nebo smartphonu? Náš rádce přináší řadu odpovědí na nejčastější dotazy a tipy pro různé způsoby využití.

Výklad nejpoužívanějších výrazů



ActiveSync Program pro synchronizaci s PC u Windows Mobile zařízení.
Bluetooth Bezdrátová technologie pro komunikaci až na 10 metrů (v praxi cca 6). Používá se pro spojení PDA s PC a kapesního počítače s příslušenstvím – bezdrátovým sluchátkem, klávesnicí atp.
GPS Global Positioning System. Pokud je PDA vybaveno přijímačem signálu GPS, můžete určit polohu přístroje kdekoli na zeměkouli (pokud není zakrytý výhled na oblohu). Velká část nových přístrojů má GPS přijímač integrován, u starších ho lze připojit kabelově nebo bezdrátově přes Bluetooth.
HotSync Program pro synchronizaci s PC u Palm OS zařízení.
IrDA, infračervený port Technologie pro bezdrátovou komunikaci na vzdálenost několika desítek centimetrů. Infračervený port je ve srovnání s Bluetooth většinou pomalejší, zejména starší přístroje však mají jen IrDA.
PIM Personal Information Management, souhrnné označení tzv. diářových aplikací umožňujících vést informace o schůzkách, kontaktech a úkolech.
Stylus Pero, které se používá pro psaní na dotekovou obrazovku. Ve většině případů je umístěno přímo v těle kapesního počítače.
Synchronizace Možnost aktualizovat změny provedené v kapesním počítači oproti programu na Vašem osobním počítači (např. Microsoft Outlook či Lotus Notes) a také naopak přenést změny z PC do PDA. Fyzicky synchronizace probíhá pomocí připojení přes sériové či USB, alternativně bezdrátové rozhraní a obslužný program na osobním počítači.
USB Host Technologie umožňující k PDA připojovat USB periferie – klávesnice, paměťová média atp.
Virtuální (on-screen) klávesnice Miniaturní klávesnice, která se zobrazí zespodu displeje. Dotek perem na zobrazené políčko nahrazuje stisknutí klávesy u klasické klávesnice.


PDA jsou prý velmi drahé stroje, je to pravda?

Existují sice kapesní počítače za několik desítek tisíc, ale ceny začínají již na 5 000 Kč, což je přijatelné i pro člověka s nižšími příjmy. Jestliže nepožadujete nové zařízení, lze koupí přístroje z bazaru ušetřit a získat tak dobře vybavené PDA za např. 3 000 Kč.


Viděl jsem PDA u kolegy a prý je složité na ovládání, je to tak?

Pro člověka, který alespoň občas pracuje s PC (surfuje na webu, posílá e-maily, dokáže si změnit pozadí na ploše) by neměla být základní práce s kapesním počítačem problém. V případě nastavování stačí použít manuál nebo pouze zkoušet a řídit se hláškami na displeji. PDA je těžké zničit, pokud ho například nehodíte pod jedoucí vlak, zničit. V případě špatného nastavení nebo jiného problému je totiž možné uvést přístroj do továrního nastavení, kdy bude obsahovat jen operační systém a dodávané programy.


Zjistil jsem, že bych PDA využil(a), kde mám hledat další informace?

Velké množství informací najdete na webových stránkách výrobců – HTC, HP, Palmu, E-TENu atp. Co se softwaru týče, nakupovat programy můžete na Pocketgearu nebo třeba na Handangu. Oba zmíněné e-shopy nabízejí velké množství aplikací pečlivě setříděných do kategorií, platí se většinou kartou.

Jako zdroj dalších informací vám může také posloužit naše rubrika Mobilní zařízení, v které se pravidelně objevují články a aktuality s touto tématikou. Pokud máte nějaké odborné dotazy, neváhejte a zeptejte se na našem fóru v sekci věnované tématice PDA.