Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.1.2008, Pavel Bureš, článek
Už jste o PDA slyšeli a zajímá vás, co všechno dokážou? Nevíte, jaké jsou mezi jednotlivými PDA rozdíly? Nejste si jisti, čím se liší PDA od komunikátoru nebo smartphonu? Náš rádce přináší řadu odpovědí na nejčastější dotazy a tipy pro různé způsoby využití.
ananta (34) | 20.2.200810:30
a kým? MacOS, v iPhone­/iPodu Touch­/xxx. Nemám představu o číslech, ale vezmu­-li, že Apple prodal za několik měsíců miliony iPhon a iPod Touch krabiček a za chvilku tu máme SDK coby dub, co se stane? Budeme tu mít miliony PDA, které začnou pořádně hýbat trhem PDA, KONEČNĚ.
Odpovědět0  0
icecat (15) | 20.2.200819:19
To tezko, protoze iPod se s plnohodnotnym pda nemuze vubec srovnavat a iPhone ma sice k pda celkem blizko, ale furt je to predevsim telefon, takze vice zamerenej na komunikaci nez klasicky pda. A hlavne, jedna vlastovka ­(iPhone­) jaro nedela ­- pokud nekdy snad budou wm prevalcovany macem, bude to za hodne dlouho.
Odpovědět0  0
ananta (34) | 21.2.20088:39
Sice nechápu, o co má dle tebe iPhone blíže k PDA než iPod, max. díky GSM modulu ke komunikátoru, ale to s PDA až tak nesouvisí, ostatní HW je pak shodný.
To, jak ti vnucují představu PDA jedni výrobci neznamená, že když se někdo odkloní od dogmatu, tak to nemůže být PDA. Má mít klasické PDA GPS? To je spíš pak navigace ne? Apod., těžko hledat hranice.
Za hodně dlouho? Ty jsi šprýmař. Apple plánuje 10milionů do konce letošního roku iPhone + nějaký ten milionek iPod, asi si nedovedeš moc představit, jaká uživatelská základna za cca 1­-2 od uvedení to je, co?
Odpovědět0  0
icecat (15) | 21.2.200817:21
Hm, uvidime, on Apple ma velikassky plany odjakziva a obcas i celkem dobry, jenze vetsinou to nejak zvore nebo prezene a plany mu ztroskotaj. Uvidime.
Odpovědět0  0
8-bit (38) | 13.8.200814:00
Tyhle podprumerne telefony kupujou vetsinou ­(po poradne raklamni masazi­) americani, kteri PDA nikdy nevideli. A ze jich je. Jedna se pouze o nepraktickou a predrazenou ozdobu od NAHNILEHO JABKA ­(tapani na touchpanel prackama, vydrz baterky a OS designovany pro lidi s IQ<80­). Osobne nechapu jak si muze nekdo myslet, ze tohle prevalcuje WM, nejspis se jedna o stastneho majitele iPhone:­-)
Odpovědět0  0
ananta (34) | 13.8.200814:22
"tapani na touchpanel prackama, vydrz baterky a OS designovany pro lidi s pidi úprstíkama a super zrakem­". Vida, stačí prohodit jednu položku a nějak nám to sedí na tebou zřejmě zbožňovaný Microsfot, to jsou věci, co?:­-)
Odpovědět0  0
8-bit (38) | 13.8.200821:41
Nepotrebuju pidi prstiky kdyz mam stylus :­-­) U toho Tveho zazraku bylo ale naprosto nezbytne nutne, aby umel vyhodnotit vic ­"otisku­". Proto byl osvedceny odporovy touch panel nepouzitelny a museli tam vrazit touch panel pracujici na principu povrchove akusticke vlny. Ten funguje tak, ze kdys se dotknes povrchu, zpusobis utlum signalu v urcitem okamziku ­(v obou osach­), ze ktereho se vypocita­(ji­) mista doteku. To je na jednu stranu super, protoze je to skoro neznicitelne a umi to vyhodnotit i vic nez 1 dotyk, ale je to nepresne a k utlumeni signalu je potreba velka stycna plocha. Z toho je jasne, ze to na dotek stylusu reagovat nebude a je potreba na to ­"tapat prackama­". Jinak zastavam nazor, ze cim vetsi rozliseni tim lip­(pokud nekdo nevidi tak si muze nastavit velikost fontu­), bohuzel si Jablickari mysleli neco jineho.. A co se vydrze baterky tyce, s moji starenkou ­(n311­) jsem vydrzel parit pocketUFO se stahlym vykonem podsviceni asi 5 hodin v kuse:­-)
Odpovědět0  0
ananta (34) | 14.8.200810:01
Nevím tedy, jestli máš u mého zázraku na mysli aktuálně používaný Samsung SGH­-i780, který je opravdu výborný a po předešlém E­-Tenu se skutečně jedná o zázračné zařízení. Možná asi na rozdíl od tebe si občas hraji i s iPhonem kamaráda a musím uznat, jedná se rozhodně o plnohodnotný telefon, špičkové multimediální zařízení a postupem času i výkoné PDA ­(za použití aplikací, samozřejmě, jako u každého podobného zařízení­).
Odpovědět0  0
icecat (15) | 13.8.200816:31
No cim vic userfriendly zarizeni je, tim lepe. Ja mel iphone v ruce jen na chvilku, takze nemuzu moc soudit, pro jaky lidi je ten os designovany, ale rozhodne si telefon koupi lidi spise, pokud bude snadno ovladatelny, nez pokud budou muset resit, jak co kde udelat. Pokud jsi stoura, zkus do toho narvat linux a urcite si pak tvoje iq uzije az az. A co se tyce appleovskeho tapani prackama, tak brzdi ­- tohle je funguje uz od nejstarsich palmu. Palmy byly od samych zacatku navrhovany s ohledem, aby bylo mozno je co nejsnaze ovladat jednou rukou. Osobne jsem radeji priznivcem tuzticky, ale znam dost lidi, co radsi ­"tapou prackama."
Odpovědět0  0
Mark1561 | 14.8.20088:15
Tak s tímhle blábolem opravdu nemohu souhlasit. Iphon je rozhodně velmi vyspělý telefon a za tu cenu rozhodně optimální koupě. Operační systém je výborný jen těžko mu lze něco doopravdy vytknout snad jen absenci otevřenosti jakou brzy nabídne jeho ještě vymakanější konkurent Android. iPhone je dost dobry telefon jak po strance uzivatelske tak z pohledu programatora ­(coz je muj pripad­), osobne bych uz windows mobile spise nekoupil a zameril bych se prave na Androida eventualne v prechodnem obdobi nez prvni android telefony vyjdou na trh tak prave na iPhona. WM je uz ale podle mne zabitý pripad protoze je to drahy os ktery ani zdaleka neni tak dobry jako jeho konkurenti.
Odpovědět0  0
ananta (34) | 14.8.200810:24
Tak WM je opravdu drahý ­(krásný příklad Palm Centro vs. Palm 500v­) a pro smartphony­/komunikátory nejméně vhodný ze všech na trhu. Ale v PDA má své opodstatnění a silou MS bude i nadále v komunikátorech ­(v smartphone je opravdu minoritní­).
Odpovědět0  0
Vasek19 | 23.1.20088:14
Koupit teď WM6 je jako nainstalovat si na počítač Internet Explorer 7 který příští 2 roky nebumůžete vyměnit a jen tak závistivě pokukujete po vyladěných a různými zdrma dostupnými rozšířeními vyladěný firefox ... já si na ten ­"firefox­" počkám, protože android je platforma která nezačne existovat až za čas, ta existuje už nyní a software pro ni vzniká už dobrého půl roku a je pro něj už i po tak krátké době dostupné takřka cokoliv ­(a to zdarma i se zdrojaky, o cemz si wm6 muze nechat jen zdat­). Nicmene chapu vas postoj, v podstate nejsme vepri. Pokud potrebujete­/chcete smartphone ihned patrne je symbian nebo wm dostupna volba, ... me az tolik cas netlaci, zatim jsem se symbianem spokojen, k prechodu na wm me vubec nic nemotivuje, takze ja si ty dva tri mesice na androida rad pockam :­-­) a pak sbohem uzavrenym platformam ­(coz jsou z technickeho pohledu i wm a symbian, ktere se prezentuji mylne jako otevrene)
Odpovědět0  0
Tunsengasdf | 23.1.20088:41
no, myslim ze soubor ie7 a firefox 3 je spise paralelou k jakemusi budoucimu souboji ­"WM10 for Ultra Proffesional Home Users­" a ­"Android 2011 ­- Open Era­", do te doby je to spise jako porovnavat IE6 a Phoenix 0.4 ­(ktery byl jeste pred firebirdem predchudce firefoxu ...­) ... ackoliv i tehdy byl patrne phoenix porad o moc lepsi nez IE6 z pohledu kvality jadra ­(Gecko bylo vzdy lepsi trident a dnes to plati tuplem­), chybelo mu jen ten podil na trhu a co si budeme namlouvat i ta odladenost, ktera je u dnesniho FF preci jen uplne jinde nez byvala u Phoenixu ... na kazdy pad, taky si myslim ze na tohle stoji za to pockat. Proste je to az prilis velky ­"skok stranou­" do uplne jine kultury, uplne jineho zpusobu vedeni bussinessu, tento skok stranou je pro spotrebitele hodne vyhodny ­- znamena minimalni naklady na software a konecne absolutni svoboda moci ve svem telefonu zmenit naprosto cokoliv ­- v androidu jsou si totiz vsechny aplikace rovny v tom smyslu ze kazdou lze snadno nahradit jinou ­- a to i aplikaci ktera obsluhuje volani, cili dovedete si asi predstavit k cemu to povede. Aplikace zajistujici volani budou schopny inteligentne zpracovavat nejen telefonni cisla ale vyvolavat i skype, icq ci msn hovory ... tam kde bude k dispozici ptp pouzije za pakatel prime radiove spojeni ... nebudete omezeni tim co si microsoft myslel ze je pro nej a jeho obchodni partnery dobre telefon bude konecne slouzit vam a ne microsoftu v prosazovani svych sluzeb na trh ... To bude ohromny boom z pohledu vyvoje mobilnich komunikaci. A u tono nebudu chybet. Cili na wm6 hazu bobek.
Odpovědět0  0
Jiri12618 | 16.1.200814:05
Ono je asi především dobré vědět že platforma Google Android pro mobilní telefony
bude nasazena už během několika měsíců v reálných zařízeních a tedy nemá absolutně
žádný smysl právě teď kupovat PDA s tou proprietarni zbastleninou od microsoftu.

Kdyz tak si vygooglete ­-Open Handset Alliance­- nebo ­-google android­- pro blizsi info
ale rozhodne stoji za to pockat, protoze android bude jasna revoluce. Pred timhle softwarem uz
budou symbian spolu s pokulhavajicim windows mobile uz jen a jen ustupovat do zapomeni.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 16.1.200815:09
Podle dostupných informací vypadá Android celkem fajn, ale otázkou je, jaký bude ve skutečnosti. Další věc ­- aby bylo PDA či smartphone opravdu kvalitní, jen výborný OS nestačí. Pokud neexistuje velké množství kvalitních aplikací, tak ať je systém sebelepší, pro praktické použití se jen těžko hodit. Osobně jsem dost zvědavý, zda vývojáři stihnout předělat stávající aplikace a případně uvést nové tak, aby bylo možné si první zařízení s Androidem také dovybavit programy.
Odpovědět0  0
radekhulan (150) | 22.1.200817:17
Tvůj příspěvek je nádherný příklad ­-náctiletého chudého blba, který nic neví, nic nevlastní, ale je upnut na nějakou fixní ideu ­(v tomto případě říkající, že ­"Google je prý super!­").

Všichni odborníci vědí, že Windows Mobile je jeden z nejlepších OS od Microsoftu, na 200MHz procesůrkách se spotřebou 0.5W poskytuje úžasný výkon, multitasking, dobré API, skvělé vývojářské nástroje.

Pro Windows Mobile zařízení existují desítky tisíc programů, výborná je návaznost na Windows XP­/Vista, Outlook, Exchange, případně i Blackberry klient.

Zařízení mají často integrovanou GPS, takže se dá používat TomTom, iGo, Navigon, Route66, OziExplorer a desítky dalších navigačních aplikací. Podporují skvěle multitasking ­(což neplatí pro mrtvý Palm, zde se projevuje silná zaujatost autora článku, který toho o mrtvé platformě píše zbytečně moc; Palm měl smysl v roce 2000, dnes ale ne­).

Google nemá nic, pokusů nasadit Linux zde už bylo...

Samozřejmě, protože je to GOogle, tak něco prosadí a něco skutečně na trhu bude, ale než to začne byť jen okrajově konkurovat ekosystému kolem Windows Mobile, to uplyne hodně let.

Takový HTC Kaiser ­(TyTN II­) s Windows Mobile je obecně ­(Mobil.cz, MobilMania.cz, MyEgo.cz­) považován za absolutně nejlepší manažerský telefon, obsahuje veškeré myslitelné technologie ­(GSM, WCDMA, 3G, HSDPA­), rychlý procesor, připojení ­(Bluetooth, Wifi­), skvělou GPS, hardwarovou klávesnici, 3MPx fotoaparát a další. A k tomu parádní sync na Windows, Outlook, Exchange. Odborníci chápou, že toto je absolutní špička. Pubescent Jiri12618 ne :­-­)

Doporučuji se podívat, co za fantastické zařízení jen od HTC existuje ­(a pak se vrátit ke své ubohé Nokii 3210­):
http:­/­/www.htc.com­/product­/03­-products.htm
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 22.1.200817:42
Radku, zajímavý názor. Já jsem čekal spíš osočování, že o Palm OS se zmiňuju málo.
Odpovědět0  0
djjet (6) | 22.1.200819:36
zdar. chcem sa spytat ci je pravda ze vo februari ma vyjst WM 6.1. Bude HTC ponukat tento upgrade pre HTC TyTN II Kaiser? A ci v HTC pracuju na tom update drivera na akceleraciu videa? dikes
Odpovědět0  0
Smoke_rs (2) | 24.1.200822:16
Stáhneš ROM s WM 6.1 a na TCMP 0.72 jede video dobře, nepozoruju žádné nedostatky...vlastně jo, jeden jo. Baterka .­-)
Odpovědět0  0
Tunseng3 | 28.1.20088:30
radku vsichi odbornici predevsim vedi ze cokoliv napises je vzdy velka nekryticka reklama na produkty microsoftu. Tva zaujatost touto firmou je takrka chorobna. To uz radeji budu verit ze Google je nejlepsi nez abych veril tomu co tu blabolis ty. Mimo jine take proto ze google se alespon chova slusne, nedovedu si predstavit ze by microsoft vubec nekdy zakladal nejakou alianci a nechal vydelat take nekomu jinemu, nedovedu si predstavit ze by microsoft kdy vydal operacni system pod opensource licenci coz google udelal. Cili o tom ze google je prinejmensim o dost duveryhodnejsi neni mezi ­"skutecnymi odborniky­" ­- radku ... zadneho sporu

ostatne kdyz uz padla zminka o HTC ... pak vez je je tato firma soucasti Open Handset Alliance a v tomto roce planuje vydat 2­-3 pomerne luxusni smarfony s google androidem ­(wimag, gps, ...­) mezi nimi HTC DreamPhone ... cili take mam pocit ze android brzy svoji predrazenou a zdaleka ne tak dobrou konkurenci velmi rychle precisluje
Odpovědět0  0
djjet (6) | 22.1.200819:34
no nesuhlasim. ako kupit si PDAcko za 20 litrov a este robit googlu ­"betatestera­" sa mi fakt nechce ­- predsa uznajte ktory software bol hend od prvej verzie bezchybny, odladeny a viac menej stabilny?. ani jeden. predsa windows mobile uz ma par rokov vyvoja za sebou a WM6tka vyzera fakt odladene. videl som PDA s WM6 v akcii. proste parada. keby som nevidel kamosove PDAcko ako to slape perfektne tak ani neuvazujem nad PDA ­- mal som taku ropedstavuz e je to nepouzitelne. proste treba vidiet a hned zacnete zvazovat ze vlastne bez toho zit nemozete :D. takze zajtra mi pride HTCcko s WM6. Kym google vyda nieco pouzitelne tak to moje PDAcko urcite uz rozflakam a budem kupovat nove. je dosbre ze sa snazi o svoj OS pre PDA. uvidime ako sa uchyti. ale cakat teraz pol roka na nejaky zazrak sa mi nechce. potrebujem teraz PDA s rychlym a odladenym OS.
Odpovědět0  0
Houly | 15.1.200820:23
Docela by mě zajímalo, jak u PDA poznám, že má funkci USB host, např. IPAQ 114 ­- v manuálu nic k USB fungování není.

A jak je to vůbec s podporou češtiny u externích klávesnic Bluetooth? ­(např. ta pro IPAQy­) Funguje to stejně jako u klasické klávesnice, tj. že místo čísel jsou české znaky?
Odpovědět0  0
vera | 20.2.200823:08
Mě by ještě zajímalo, kde se externí klávesnice s podporou českého jazyka dá koupit. Nikde ji nemůžu sehnat.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 21.2.20089:04
Dobrý den, pokud nemáte českou lokalizaci, pomůže instalace Language Extenderu od Paragonu, viz http:­/­/www.penreader.com­/pocket­-pc­/czech­/Language_Extender_Czech.html
Odpovědět0  0
fox_ | 16.7.200811:25
­"Začínáme s PDA aneb co je dobré vědět­" dole je fotka, klávesnice tu nabízim je skládací, IR klavesnice, pro PDA i PALM, nová za 240 kč, pcduro­(z­)seznam.cz
Odpovědět0  0
AlDrago | 14.1.200819:05
Vyborny clanek
Odpovědět0  0
Slahoun | 13.1.20086:16
Mam hned nekolik smisenych pocitu, pouziva autor vubec PDA? Nevim, dle rozsahu clanku je zrejme, ze uz to videl, ale nevim nevim jestli je to jen neobratnost, nebo mala zkusenost.

-­- Ale k faktickym drobnostem, tak tedy rozliseni dnesni rozliseni jsou u PocketPC klasicky QVGA ci VGA, tedy 240x320 nebo 480x640 ­(Fungujeme preci na stojaka­) a zminovana rozliseni typu 240x240, tedy ctvercove, jsou u klasickeho PPC opravdu nezvykle. Ctvercova rozliseni jsou totiz domenou zejmena platformy SmartPhone.

-­- Druha vec kdyz se tady tak pekne ohanime tema nazvama, je hezke predstavit lidem, ze PDA sou ty male pocitace do dlane, ale nejako sem asi prehledl tu zasadni informaci typu: PDA jsou bud Pocket PC nebo Palm ­(predchudci PDA jako byly napriklad Psiony, se jiz nevyrabeji a jejich operacni system byl dnes predelan ­- zmrsen ­- do znameho symbiana­). Takovahle mala informace by docela postacila aby clovek rozlisoval mezi dvema platformama, bohuzel autorovi podobne veci delaji problem i dale tedy: Smartphone je telefon s operacnim systemem Windows Mobile. Ono se nekdy rika, ze i Nokie jsou smartphone, ale jelikoz nejsou s Windows, neni tomu tak. Smartphone proste nerovna se chytry telefon ­- je to specificke oznaceni.

-­- A co se RAM pameti a resetu PPC tyka, ctenar by urcite rad vedel, ze mnoha PPC jsou vybavena zalozni baterii, ktera funguje jako ta pojistka, kdyz vasi baterii vystavite az na dno. Diky tomu je u mnoha modelu PPC mozne baterii vymnenovat vicemene ­"za behu­" ­(ze zalozni baterie zajistuje vetsinou jen zachranu dat udrzovanim RAM ­- je to jako koma, pacient se nehybe, ale jeste s nim neni amen­)

-­- A k tem hram, autor opet trosku zavravoral. Ano, existuji PDA s grafickym akceleratorem a opravdu bych takove nekdy rad dostal do rukou a to zejmena diky portu klasicke verze Quake 3 Arena ­(z uvolnenych zdrojovych kodu ­- vypada totozne jako PC verze­). Nicmene hry jako Tomb Raider ci Tony Hawk 2 Pro Skater, nebo dokonce nedavna novinka Call of Duty zadny takovyto akcelerator nepotrebuji a daji se hrat vcelku slusne i na prumernem PDA. A u prvnich dvou jmenovanych opet nejde o nejake orezavky stylem znamym z java her pro mobily, obsahove jsou hry shodne s PC verzemi. A velice pak doporucuji utrousit par drobnych na serverech jako je PocketGear ci ClickGamer za takove pecky jako je Broken Sword, Atlantis a Siberia.

-­- Taktez bych poneku nerad souhlasil s tim, ze na vyvoj klasickych PDA se aktualne ze strany vyrobcu netlaci az na vyjimky jako je spolecnost HTC. Vyrobci se aktualne zajimaji o navigace vice a o to jak udelat poradne UMPC a s tim jak chladne zajem vyrobcu, bohuzel chladne i zajem zakazniku ­(bez novych produktu a nejake te reklamy neni nic co by zakaznika tahlo k PDA­). A pokud je PPC stagnujici platformou, skoro se odvazim rici ze Palm je uz vlastne mrtvy.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 13.1.20089:15
K rozlišení ­- 240x240 mají komunikátory od Palmu a HP. V článku jsem psal, že je to to nejmenší rozlišení ­(pravda, WM smartphony mají ještě měnší, ale to je jen jeden model od HP­). Rád bych Vás opravil, smartphony ­(alespoň ty s WM­) mají buď 320x240 nebo 176x220, rozhodně nemají čtvercový displej. Čtvercový displej mají některé komunikátory s Windows Mobile ­(např. od HP­) a přístroje od Palmu.
K názvosloví ­- já označení PocketPC nepoužívám záměrně, protože řada lidí si toto označení přeloží jako kapesní PC a řadí sem jak Windows Mobile PDA, tak i Palmy s Palm OS. Proto jsem PDA rozdělil na ty s Palm OS a na ty s Windows Mobile. Nikdy jsem netvrdil, že smartphony musí být jen s Windows Mobile! Smarthone může být s WM ­(tj. WM Smartphone Edition či nově Standard­) a jsou to přístroje vzhledu stejného jako mají mobily a bez dotekovího displeje, tj. nokiácké Series60 sem rovněž spadá.
K baterii ­- to jsem zmínit mohl, ale dnes už PDA o data při vyjmutí baterie nepřijdou, takže nepovažuji za nutné o tom psát. Pokud bych do článku chtěl začlenit vše, čím disponovaly kapesní počítače let minulých a dnes je tomu jinak,
K hrám ­- rozhodně bych si nedovolil číct, že ty hry vypadají stejně, protože běžné PDA není tolik výkonné a pokud si nastavíte vysoké detaily atp. ­(což PC s klidem zvládne­), tak se hra na PDA trhá. A naopak, pokud dáte detaily nízké, bude sice hra běžet celkem svižně, ale zase nebude tak hezká jako na herní konzoli ­(např. Sony PSP­) či na herním PDA.
Odpovědět0  0
Slahoun | 13.1.200817:44
No cela ma nespokojenost asi prameni tedy hned z toho pojeti clanku. A musim uznat, ze bych asi taky vahal jak podrobne PDA zarizeni predstavovat. Souhlasim, ze Pocket PC muze ctenare mast uplne stejne jako aktualne mnohe mate oznaceni Smartphone. Trosku mi prijde, ze snad v obave z kritiky nad nedostatecnou objektivnosti, jste clanek ponekud zobecnil­(Ackoliv Palm ma z historickeho hlediska velkou dulezitost, aktualne je tento druh zarizeni spise na vymreni, presto v clanku je a podle meho je to pro vetsi objektivnost ­- nic proti tomu­). Ale tim padem tu prave vypadli takove ty charakteristky ­"co je co­". Myslim, ze prosty popis co je Pocket PC, co je Palm, co je Smartphone, s popisem typyckeho vzhledu, dovednosti a principu uzivani, tento clanek splnuje jen na takovych 65%. Zatimco u Palmu s Palm OS je deleni podle OS tak jednoznacne, ze nejde zamenit s nicim jinym, Windows Mobile ci Symbian mohou behat na tolika ruznych zarizeni, ze bych spise ocenil cleneni podle typyckeho oznaceni, vizaze a zpusobu pouziti a samozrejme i podle OS. Rozhodne by nebyl problem rict, PocketPC je zarizeni s dotykovym displejem o priblizne velikosti tri palcu, smerovou ruzici ci joystickem a ctverici ovladacich tlacitek. Napajen je podobne jako mobilni telefony baterii a je obvykle vybaven i zalozni baterii. Takto oznacovane PDA pouzivaji Windows Mobile.
Proc ze se zabyvat zalozni baterii? Inu ctenar se docetl, ze jeho PDA­-PPC se muze vlastne strasne snadno pripravit o data nedostatkem energie, ale kdyz uz se zminuji o mazani RAM, mohu ctenari poodhalit zazrak zalozni baterie. Ono to totiz dneska taktez patri do toho popisu co PPC je a jak funguje. Ono to totiz vcelku zasadne poukazuje na to jak se PPC pouziva, jake ma naroky. Informace o tom, ze takova PDA se casto dobjieji v kolibce ci prez ­"kabel­" a ze nejsou vzdy vybavena konektorem pro ­"nabijecku­" jako maji mobilni telefony ci notebooky.
Ctvercove displeje ­- tady je pochybeji na me strane. Vzhledem k cleneni podle operacniho systemu, je vase informace v celku korektni. Osobne bych opet zkusil odlisit mezi klasickym Pocket PC a komunikatorem. ­(Tedy aby i ostatni meli predstavu, jedna se tady napriklad o komunikatory HP iPaq HW69xx, Fujitsu­-Siements Pocket Loox T8XX nebo dalsi od Asusu a jinych­)
Smartphone, opet pokud clenime podle OS myslim si, ze pod Smartphone Nokie se symbianem nepatri. Ctenar, ktery by si takto koupil software pro Smartphone by ho na sve Nokii mel dozajista poneku problem rozbehat ­(Pokud mi unikly nokie s WM tak se omlouvam, mam za to ze serie E60 jsou symbianovske­)
Hry, ja alespon doufam, ze jsem netvrdil, ze ty hry jsou stejne rychle a hyrici texturami v zavratnych rozlisenich, ale konkretne Tomb Raider, Tony Hawk­'s, Broken Sword jsou opravdu obsahove stejne ku svym PC protejskum ­- tedy je zde stejna hudba, stejny dabing, stejne lokace, dokonce stejna menu. Nejsou zde stejne bohate efekty, je tu mensi rozliseni textur, nicmene. Tady asi nemame pri v tom, ze by na akcelerovanem PDA snad hra neumela nasadit lepsi rozliseni, vice detailu, nebyla plynulejsi, ale opet to vyznelo jakoze ze klasicke PPC na neco nestaci. Mozna sem jen zmlsany vykonym procesorem Xscale na 520Mhz a velkou Ram.
A ucelem opravdu neni vam clanek pohanit a odmitnout, me se libi, ze se o techle potvurkach mluvi. Ale to neznamena ze nemohu byt cas od casu kriticky :­-­) S pozdravem ctenar Slahoun...
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 13.1.200818:33
ad hry ­- Nezaregistroval jsem, že myslíte obsahovou stránku, to pak s Vámi souhlasím s tím, že děj řady her je na PC a na PDA totožný, vzhled a třeba výsledný prožitek je ­(alespoň pro mě­)jiný.
ad smartphone ­- Já používám smartphone jako obecné označení pro stále ještě telefon, který je ale schopnější než obyčejné mobily, které vlastní 90 procent populace. Má tedy nějaký OS umožňující instalaci dalších aplikací právě pro tento systém. Ať je to Symbin Series60 či třeba WM Smartphone Edition ­(po novu WM Standard­) nebo Google Android, který, pokud mě paměť neklame, se taky ovládá jen tlačítky ­(nemá dotekový displej­). Když tedy v mém článku uvidíte ­"smartphone­", myslím tím zařízení obecně ­(pokud to není jasné z kontextu­) bez určení displeje. Pro smartphony s WM se snažím používat označení WM Smartphone, tj. název vycházející z přesného označení použitého OS. Pokud bych slovem smartphone označoval jen přístroje s WM, jak by se pak nazvaly chytré Nokie či třeba SX1 od Siemensu? Určitě by se nějaké označení dalo vymyslet, ale otázkou je, zda to není zbytečné.
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 13.1.200813:30
> pouziva autor vubec PDA..
> nevim jestli je to jen neobratnost, nebo mala zkusenost..
hmm, docela pikantní komentář vzhledem k tomu, že Pavlovi Burešovi prošly rukama stovky různých PDA při testování pro Svět PDA během jeho ­"redaktorování­" ;­-­) Tak nějak bych řekl, že v Česku nebude moc lidí, kteří toho o PDA vědí ­(minimálně z uživatelského hlediska­) víc než on..
Odpovědět0  0
Slahoun | 13.1.200817:48
To je docela dobre vedet,..
A v tom pripade je tedy jasne, ze se nejedna o neznalost, ale spise o tom, ze sme se nesesli na tom co by takovy clanek mel ci mohl rict o PDA. Me to prislo opravdu hodne obecne, ackoliv kdyz pisu neco o softwaru ci pocitacich pro siroke masy, asi uplne stejne zobecnuju. Takze aktualne uz na to nekoukam tak kriticky jako v dobe kdy sem puvodni komentar psal. ;­-­) Diky za odezvu.
Odpovědět0  0
cid | 12.1.20081:14
myslím, že tenhle článek přišel trochu pozdě. ­"klasické­" PDA pomalu, ale jistě umírají. Nemluvím teď o komunikátorech, ale o pda s úhlopříčkou 3,5 palce a větší ­- ty udržuje při životě už jen spojení s GPS. Proč? Cena nového slušného PDA je cca 7000 ­- 11000 Kč,použitelný notebook pro studenta stojí cca 15000 tedy za cenu ne o tolik vyšší dostanu plnohodnotný počítač, jehož možnosti jsou s PDA nesrovnatelné. K ceně PDA je dále třeba připočíst cenu pouzdra, karty ev. klávesnice a u těch levnějších i kabely, kolíbky apod.Jako databanku použiju mobil nebo komunikátor ­- jsou menší ,netahám dvě zařízení a vyjde to levněji nebo nastejno + většinou jsou odolnější ­- velký display PDA je dost zranitelná záležitost.Koupě jetého pda může být také pěkně ošemetná záležitost, za 3000 Kč to bude hodně staré a jeté zařízení ­(poškrábaný display, baterie v hájí ­- nová cca 500 ­- 1500 Kč, pokud bude vůbec k sehnání a uživatelsky vyměnitelná, servis je hodně drahá záležitost­) nebo poškozená troska, které se chce majitel zbavit ­(typicky poškozený dotykový display po pádu­). Využití klasického pda je dnes snad tak v oblasti terénního sběru dat ­(speciální aplikace­) a potom je tady oblast ­"průmyslových­" PDA ­- které ovšem cenou trumfnou většinu notebooků. Abych jenom nehaněl, PDA vlastním a jsem nadmíru spokojen ­- čtu na něm eknihy.
Odpovědět0  0
ariel66666 | 12.1.20085:04
musim dat za pravdu. Lacne noteboky a nove zariadenia ,ako asus Eee,rozbenhnu uplne novu dimenziu v tomto segmente,vlastne je to evolucia­".Eee je este nedoriesene,ved naco hned vytiahnut vsetky tromfy.alebo aj vyrobcovia pda a spol. cakaju{alebo neviem preco?} kedy ich konkurencia uplne pritlaci a zacnu masovo tlacit zariadenia ktore chybaju:velkost pda{priblizne},dotykovy display,vykonny procesor{aspon500mhz},wifi,gps,gsm,fotak­", a hlavne cenu pod 7000­-8000 czk.este by nezaskodilo za priplatok dualne pouzitie sim kariet ako ma MIVVY,a solarny dobijaci modul o velkosti pda, je to vsetko o biznyse,a cene.
Odpovědět0  0
icecat (15) | 14.1.200813:46
To je ale kravina timto zpusobem srovnavat pda s notebookem. Mam acer n311 s uhloprickou 4 palce, stalo me i s pouzdrem a 4GB kartou 12 tisic, cili jako nejlevnejsi notebooky, ale ani nahodou bych za notas nemenil. PDA ma oproti notebooku ohromnou vyhodu mobility a flexibility. Muzete si ho vzit do kapsy, nosit na pasku, pripadne na zapestni uchyt..., ne s sebou tahat velkou tezkou brasnu. U lekare v cekarne nebo v hypermarketu v dlouhe fronte si tezko vytahnete notas a doctete knihu, prednasky..., skouknete filmek, nebo vyuzijete chvilku klidu a aktualizujete zapsane dlouhodobe ukoly a co ja vim co jeste. Nepopiram, ze notebook ma smysl pro lidi, kteri potrebuji prenaset jeden pocitac na vice mist, ale stale je to STOLNI ­(byt prenosny­) pocitac. PDA je nesrovnatelneji operativni. Velky displej oproti smartphonum povazuji naopak za velkou vyhodu. Ono koukat treba na tv, nebo dokonce zkouset cist knihu na dvou az tri palcovem displeji je celkem humus pro zoufalce lituju chudaky, kteri by na tom chteli cist nejakou treba v realu 400 strankovou knihu. I ty 4 palce neni mnoho, ale je to takove minimum, kdy nemusi clovek kazdych 10 sekund otacet stranku. Co se tyce odolnosti displeje, tak jen magor by tahal pda v kapse jen tak bez nejakeho pouzdra, nehlede na celou skalu ruznych folii na displeje. Dovolim si tvrdit, ze pda je oproti notebookum podstatne odolnejsi, protoze pda i za provozu obvykle z pouzdra nemusite vyndavat, staci jen otevrit a mate ho proste ­"v ruce­", pokud s nim v kvalitnim kozenem polstrovanem obalu spachate nejaky maler, jako ze vam proste spadne na zem, prezije to bez vaznejsi ujmy. Zato notebook kdyz Vam spadne ze stolu na zem, budete mit sakra kliku, kdyz to ustoji. V kancelari muze nekdo nabrat nohou napajeci kabel a notas take muze letet na zem, vyleje se Vam kelimek s kavou do klavesnice... Pravda, servis pda je draha zalezitost, ale nemyslim, ze by byl drazsi, nez servis notebooku. Jednoduse receno jsem nazoru, ze nemuzete povazovat notebook za alternativu pda a opacne. Oboji ma zcela jine urceni. A co se tyce mobilu a smartphonu ­- hovorit o databance v mobilu... bleee. Chapu, ze lidem, kteri nemaji pda, nic jineho ­(tedy samozrejme krome paiproveho diare­) nezbyva, ale pokud by si zkusili pda a pak mobil, sami by poznali rozdil. Nemyslim tim jen kontakty, ale i ukoly, rychle psane i hlasove poznamky, udalosti a predevsim rychlou orientace v nich a jejich prehled. To na malem displeji mobilu proste nejde. A smartphony? To je vec osobnich preferenci, jestli ma nekdo radeji dve specializovana zarizeni, anebo jedno multi. Ale i zde plati to, co plati obecne o multizarizenich, ze od kazdeho umi ­"jen­" neco. Sice je to pda s telefonem, ale obvykle je proti samotnemu pda tlustsi, tezsi a ma na kvuli klavesnici podstatne zmenseny displej. Osobne radeji davam prednost nejakemu malemu lehkemu mobilu + samostanemu poradnemu pda.

Jeste poznamka na konec. Zkratka PDA puvodne znamenala Pocket Data Array, ale nakonec se vice ujalo zminene.

A posledni pro Fan ­- neni Tungsten TX, ale jenom ­"Palm TX­":)
Odpovědět0  0
djjet (6) | 11.1.200821:24
fakt super clanok na objasnenie co to je PDA hlavne pre laikov.
Odpovědět0  0
debustrol | 11.1.200822:57
škoda, še autor se v kapitole o tom co všechno PDA dokáže ani nezmínil o tom, že na PDA se dá taky provozovat navigace. Přitom navigace do auta, pro pěší turistiku a pro cykloturistiku je záležitost hodně zajímavá. Já sem si PDA pořizoval hlavně kvůli navigaci. Organizér, kalendář, prohlížeč, mail klient a hlavně hry pořád považuji za nepodstatné záležitosti.
Pozn. M$ explorer je na PDA dost nepoužitelný, používá se opera.
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 11.1.200814:29
Podle mě to rozdělení není tak jednoduchí, jak tu píšete.
Dřív se používala definice, že komunikátor má buď dotekový displej nebo QWERTY klávesnici ­(protože tradičně mezi komunikátory patří i Nokia series 9 i Symbian UIQ­).
Jenže dnes už jsou i smartphony s QWERTY klávesnicí ­(HTC Vox, Wings, Nokia E70 ...­), takže se v zásadě rozlišuje podle operačního systému.
Ale pak přišla Nokia E90 ­(se Symbianem S60­) a naopak taky Motorola Rizr Z8 se Symbianem UIQ, které narušily i toto jednoduchý dělení.
V praxi se při dělení nakonec používá hlavně cit.
Odpovědět0  0
fan | 11.1.20089:35
... clanek pekny, ale mozna treba upravit ­- myslim, ze tx ma trochu vice nez 32 MB RAM ­- to melo kdysi tungsten T... ­(ne ze by na tom tak zalezelo ­-­- ale kdyz uz se tu nekdo snazi o popularizaci pdacek ...
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 11.1.200810:31
TX má opravdu 32 MB ­"klasické­" RAM. U nových Palmů to s pamětí není tak jednoduché, ale TX má 32 MB RAM a 128 MB flash paměti, z které uživatel může využít cca 114 MB.
Odpovědět0  0
zivan (125) | 11.1.20089:05
Pěkný článek.

Jen ta podpora náročnějších stránek s javascriptem u Pocket IE ­(prohlížeč ve Windows Mobile­) není moc slavná. Verze z WM2003 nepodporuje JS skoro nikde a novější ­(WM5 a WM6­) je na tom trochu lépe. Samozřejmě zapomeňte i na základní standardy.
Odpovědět0  0
Milis (11) | 11.1.200810:52
Shrnutí opravdů pěkné a mám dotaz. Jakým programem jste dostali do horní lišty vedle Start tlačítka ikony spuštěných programů? Díky.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 11.1.200812:27
Takovýchto aplikací je celá řada, mě se osvědčil Magic Button ­- http:­/­/trancreative.com­/mb.aspx
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.