reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Začnou roboti opravovat a tankovat satelity ve vesmíru?

9.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Začnou roboti opravovat a tankovat satelity ve vesmíru?
Výzkumníci z University of Cincinnati vyvíjejí základ nové sítě robotických zařízení, která by byla schopna opravovat satelity na nízké orbitě a také jim zajišťovat doplňování paliva. Kdo za tímto projektem stojí? 
Iniciativu vede inženýr Ou Ma, který dříve pracoval na projektech spojených s vývojem robotických paží pro Mezinárodní vesmírnou stanici i americké raketoplány. Cílem je vytvoření celé sítě robotů, kteří by si mohli na oběžné dráze jednak pomáhat sami mezi sebou a společně opravovat jiné satelity, které dnes není možné opravovat, respektive k tomu nejsou určeny žádné prostředky. 
 
 
Jde tak jednak o naučení robotů spolupracovat, což se zatím děje jen na stole s využitím provázků a žetonů, jež je třeba dostat na předem určené místo a každý robot může ovládat jen jeden konec jednoho provázku. Spolupracuje pro to pět robotů z nich ovšem jeden může selhat, aby ostatní dokončili úkol a toto cvičení poslouží při vývoji automatické navigace robotických satelitů, při níž je nanejvýš důležité, aby se satelity ani jednou nesrazily. 
 
Konečným cílem je ovšem vytvoření výše zmíněné sítě robotů, která by fungovala autonomně a byla by mnohem levnější než lidská posádka vyslaná ke každému satelitu zvlášť. Nelze také nepomyslet na možnost čištění oběžné dráhy od již nepotřebných zařízení, a to zvláště těch velkých, která by se mohla časem rozpadnout na mnoho menších částí. Jak jinak, jde o Kesslerův syndrom či efekt, coby nekontrolovatelné množení odpadu a trosek na oběžné dráze tím, že na ní prostě přestane být bezpečno a všudypřítomné projektily rozstřílí každý větší objekt, jenž zase vytvoří další projektily.
 
Nicméně do této doby proběhly jen pokusy a testy zařízení, která by někdy v budoucnu mohla začít oběžnou dráhu čistit a jinak se v podstatě neděje nic. Zvláště nízká orbita se tak stále více zaplňuje a brzy bude ještě mnohem zaplněná, než je dnes. Způsobí to především nové internetové komunikační satelity, však SpaceX jich chce v rámci svého systému Starlink vyslat do různých letových hladin přes 30 tisíc. 
 
Snahu ze Cincinnati tak můžeme označit za jednu z možností, které mohou pomoci udržovat oběžnou dráhu v použitelném stavu. Nicméně ještě blíže k cíli může mít sama NASA, která chystá servisní plavidlo Restore-L, jež má právě sloužit pro setkání se satelity na oběžné dráze, jimž může vézt palivo, anebo je alespoň přemístit (třeba směrem do atmosféry). Restore-L by mohlo poprvé letět v roce 2022 a evropská ESA má také svou obdobu, kterou nazývá e.Deorbit, ale ten může poprvé startovat nejdříve až v roce 2025. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama