reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zadluženou Elpidu čeká restrukturalizace

28.2.2012, Jan Vítek, aktualita
Zadluženou Elpidu čeká restrukturalizace
Jediným japonským výrobcem pamětí DRAM je v současnosti společnost Elpida, která se kvůli svým dluhům dostala do pasti, z níž se nyní snaží uniknout s pomocí okresního soudu v Tokiu, jenž jí přiřadil kontrolora. Pod jeho dohledem a s ochranou...
Jediným japonským výrobcem pamětí DRAM je v současnosti společnost Elpida, která se kvůli svým dluhům dostala do pasti, z níž se nyní snaží uniknout s pomocí okresního soudu v Tokiu, jenž jí přiřadil kontrolora. Pod jeho dohledem a s ochranou soudu, jenž má pozdržet případné exekuce, se pokusí o restrukturalizaci, a to včetně své dceřiné společnosti Akita Elpida Memory.





Firma se dostala do problémů kvůli tomu, že v letech 2006 a 2007 investovala značné prostředky do výrobních kapacit a vybavení s vidinou, že trh s počítači bude dále růst společně s poptávkou po počítačových pamětech. Jenomže již v roce 2007 začala cena pamětí DRAM prudce klesat a pak se přidala i ekonomická krize, což v dalších letech přineslo velmi špatné finanční výsledky.

V roce 2009 se Elpidě rozhodla pomoci japonská vláda, za jejíž peníze se firma snažila zůstat předním výrobcem DRAM a zvyšovat své podíly na trhu, což si vyžádalo další investice do výzkumu, vývoje a výroby. To ve výsledku její finanční situaci ještě zhoršilo, za což firma zase viní kromě jiného silný japonský jen oproti americkému dolaru, stagnaci poptávky po pamětech kvůli povodním v Thajsku a cenovou válku mezi jejich výrobci.

Po zhodnocení situace se Elpida rozhodla pro restrukturalizaci pod dohledem soudu, což má být dle jejího názoru dlouhodobě nejvhodnějším řešením i pro její věřitele. Nyní dluží téměř 5,6 miliardy USD, na jejichž splacení se chce v blízké době zaměřit a hledat pro tento účel i sponzory.

Zdroj: TZ Elpida
reklama