reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
5.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Hermann Hauser, jeden ze zakladatelů společnosti ARM, se velmi kriticky vyjádřil k záměru NVIDIE převzít ARM z rukou japonské banky Softbank. Dle jeho slov by něco takového byla hotová katastrofa.
honza1616 (3625) | 6.8.202017:31
Pokud to Nvidia vyhraje tak ma tento pán asi jistou letenku...
Nvidia tak jako kterakoliv jina firma budou urcite zdimat poplatky z licenci, to by udelala kazda firma aby se ji investice rychleji vratila, to bude jedna z veci na co se zaměří
Ale hlavni asi bude zajem konkurovat ve vyrobe vlastnich CPU bez nutnosti kupovat licence, nemluvě pak o odkoupení Know­-How

Teď tady pyskujete co bude kdyz to koupí Nvidia, ale kdyby to koupilo AMD tak by to bylo zcela v poradku, že?
Podobně by to bylo s Intelem, to by zde taky nepadlo jediné slušné slovo.
Odpovědět1  2
ZipX (190) | 6.8.202015:34
Viva risc5
Odpovědět0  0
madpavel (357) | 6.8.20208:59
"Zakladatel ARMu říká, že prodej společnosti NVIDIA by byla katastrofa­"
Katastrofa jak pro koho, pro ARM ne a pro Nvidii také ne. Ta by z ARMu asi dokázala udělat velice slušně vydělávající společnost. Pro ty co si ARM CPU licencují, už by to bylo horší...
Odpovědět3  3
tombominos (1237) | 6.8.20209:39
"Ta by z ARMu asi dokázala udělat velice slušně vydělávající společnost. ­"
.. myslim, ze to neni uplne jiste. Firma, ktera si za takovy balik koupi jinou firmu, bude chtit dostat ty penize co nejdrive nazpet. Tohle je benza zkusenost. Moznost jak to udelat je, ze NV nastolil trend ­"uzavirani ARM­" ­(vyssi licencni poplatky, zpozdeni release novych jader­/architektur na ukor preferovani pouziti nejdrive u NV, atd.­) tak by se mohlo i stat, ze od toho nekteri soucasni odberatele odpadnou. Coz si myslim, neni uplne nemozny scenar. A pak se ti ten bumerrang zase vrati nazpet..
Staci se podivat, cim vsim PhysX, pod vedenim NV prosel.
Odpovědět4  1
wrah666 (6205) | 6.8.20209:52
A stačí si uvědomit, že na ARM momentálně závisí 100% mobilů, aby člověk věděl, že FAKT NECHCE, aby jim někdo takto podtrhl stoličku :­)
Odpovědět6  1
tombominos (1237) | 6.8.20209:56
Presne. ARM v te forme jak funguje dneska je sice ­"zlate vejce­", ale zaroven je to vzhledem k tomu, co za to zaplati, opravdu dlohodoba investice. Nedokazi si moc dobre predstavit jak maji postaveny na to bussines case a s jakym ROI u toho NV pocita, aniz by to celkove nejak vyrazne nezdrazilo nebo nedavalo aspon NV opravdu podstatnou vyhodu, kterou je schopna v nasledujicich letech nalezite zpenezit na ukor konkurence, ktera s ARM ale pocita taky.
Odpovědět2  1
mareknr (256) | 6.8.202010:35
PhysX presiel u NV dost velkym vyvojom a bol modernizovany pre v tej dobe aktualne potreby. CPU PhysX sa pouziva doteraz a je z neho uz aj open source. O GPU akcelerovanu fyziku nebol doreraz nikdy velky zaujem. Ked NV prestala GPU PhysX tlacit, tak sa prestal pouzivat.
Okrem toho situaciu okolo PhysX by som s ARM neporovnaval. PhysX si riesila NV za svojej rezie a nikoho nim neovplyvnovala. Maximalne predaje svojich GPU, kde bol GPU PhysX ako benefit. Pochybujem, ze by si ale NV dosliapla na firmy ako Samsung, Apple a spol. Skor by to skoncilo naopak. Maximalne realne by som videl iba zvysenie licencnych poplatkov a aj to nie o horibilnu sumu. Co sa tyka brzdenia release­-ov novych generacii ARM procesorov, tak o tom pochybujem. Podla mna NV nejde konkurovat spominanym firmam a nema to preco takto robit. Oni chcu mat podla mna svoju kompletnu platformu tak ako AMD a Intel a keby sa im to podarilo, mozno by to aj prospelo konkurencii. Mozno by dokonca s vlastnym SoC casom konkurovali AMD v konzolach. Ktovie.
Odpovědět2  6
tombominos (1237) | 6.8.202010:50
PhysX srovnani bylo mineno tak, ze prosel cyklem, kdy jej NV nejprve ­'uzavrela­' v ramci jeji privatizace za ucelem preferovani NV karet a ziskani konkurencni vyhody a az potom, co to neprineslo kyzeny efekt, zacala zase PhysX postupne otevirat.
Marku, chvilku se na to divej jako obchodnik, ne jako nekdo, kdo je zatizeny technickymi vecmi. Pokud si kupujes firmu, delas to s tim, ze ti nakonec prinese vic kapitalu, nez ty za ni zaplatis. Jinak nema takovy bussines smysl delat, za predpokladu, ze se neseknes. Vzhledem k tomu, jaky prekvapive maly profit ARM rocne generuje, tak si myslis, ze NV vyhodi 40+miliard za neco, co kde jeji ROI bude 50let?­(ted strilm od boku­). Tak se bussines nedela. To znamena, NV musi mit nejaky bussines case, kdy se ji ty penize vrati podstatne rychleji. Osobne si myslim, ze s tim bude chtit vyrukovat v serverech a kombinovat ARM s jejimi GK akceleratory. Ale to mohu i jini, takze nejak tu vyhodu musi ziskat. A ted mi muzes rict jak? Zvyseni licencnich poplatku je asi tutovka, otazka je jen o kolik.
Odpovědět3  1
mareknr (256) | 6.8.202011:43
Tym, ze by odstavili alebo vyrazne zneprijemnili vyuzivanie ARM u firiem, ktore su silnejsie ako oni, tak by si len podpilili konar pod sebou. Busines case, ktory maju musi byt vacsi ako len osklbat firmy, ktore im to mozu v buducnosti vratit. Mozno sa okrem serverov budu chciet naozaj dostat aj do konzol. Mozno, to ze nemaju celu platformu ako AMD a Intel, im brani sa dostat k urcitym obchodom a tato akvizicia by im otvorila dvere. Takze by sa im ta investicia vratila skor ako to vyzera teraz. To ale nikto z nas nevie. Podla mna si ale nemozu dovolit ­"uzavriet­" ARM tak ako to niektori ludia pisu.
Odpovědět1  3
tombominos (1237) | 6.8.202012:11
"Mozno sa okrem serverov budu chciet naozaj dostat aj do konzol­"
.. konzle jsou min. na dalsich 5­-7 let v rezii AMD vzhledem k jejimu zivotnimu cyklu. Aby pak MS+Sony menili platformu, musela by jim NV nabidnout neco podstatne zajimavejsiho, nez co dela AMD. To ­"neco­" je v soucasnosti ale dost tezko kvantifikovatlne.
"Mozno, to ze nemaju celu platformu ako AMD a Intel, im brani sa dostat k urcitym obchodom a tato akvizicia by im otvorila dvere.­"
.. to jsou presne servery, kde se da cekat asi nejvetsi sance ARM na nejaky uspech. Ze se ARM nejak projevi v noteboocich, mi neprijde v nasledujich letech jako moc pravdepodobne. Pak muze NV zkusit svet IoT..

Jenomze porad jsme u jedne zasadni veci. Ta ­"akvizicie­" jim potrebuje prinest nejakou podstatnou vyhodu oproti konkurenci, jinak NV mohla davno kooupit jen licenci na ARM instrukce, jako to ma Apple a delat vlastni jadra od mobilu az po servery. Stejne mohla pouzivat i ARM COrtex jadra, jako to delaji jini. Ona ale chce ARM pro sebe..a nejaky duvod proto musi mit. Jaky je otazka..
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (4501) | 6.8.202012:51
"Stejne mohla pouzivat i ARM COrtex jadra, jako to delaji jini. Ona ale chce ARM pro sebe..a nejaky duvod proto musi mit. Jaky je otazka..­"

Těch důvodů je jistě více:
1, Licenční poplatky za použití ARM půjdou Nvidii + možnost výrazného zvýšení, pokud to protlačí do serverů a myslím, že tady Nvidia vidí nemalý potenciál
2, Nvidie nemusí platit licenční poplatky za ARM, její vlastní produkty postavené na ARMu pro ni budou levnější, nižší náklady ­(např. platformy pro autonomní auta, což je opět oblast, kde je velký potenciál­)

Jen samotné licence v nezměněném stavu přinesou hned dvě pozitiva ­(vyšší příjmy a nižší výdaje­), tady ale nejde o nějak obrovské částky. Servery a autonomní auta ­(mimo jiných­) jsou ale oblasti, které mohou výrazně růst, a tam se pak ta návratnost může znatelně zkrátit.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 6.8.202014:11
Myslím, že aby výrobci konzolí vůběc uvažovali o změně platformy, tak by muselo případné ARM+Nvidia nabídnout hodně zajímavý hardware za hodně výhodných cenových podmínek. Jinak podle mě nemají důvod. Momentální generace jeda na x64, další také.. Obrovskou výhodou je zpětná kompatibilita, to, že se to dá snadno vyvíjet na PC a pak jen překlopit na konzoli ­(a náslendě opět překlopit na pc a vydat i tam­) a umí s tím zacházet absolutně každý programátor.
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4501) | 6.8.202011:49
No, ono je ale otázkou, kterým směrem to půjde. Příjmy se dají navýšit dvěma způsoby, zvýšením ceny nebo zvýšením počtu produktů ­(nejlíp obojím, jenže to jde poněkud proti sobě­). Pokud se bude výrazněji zvyšovat cena licencí, tak může naopak ostrouhat, protože se nezvýší počet produktů. Naopak se zarazí slibně se rozvíjející trh pro ARM. A stejně tak to můžeme vidět i v desktopech a noteboocích. Sám jsem zvědav, jak to dopadne, ale moc si nemyslím, že bude chtít ARM uzavřít výraznějším zvýšením licencí ­(alespoň ne v krátkodobém a střednědobém horizontu­). Byla by sama proti sobě. Naopak síla a smysl ARM je narvat to všude, kde to jen jde.
Odpovědět0  0
tombominos (1237) | 6.8.202012:13
ja jsem sam zvedavy co z toho nakonec vyleze. Ono i tech 40+miliard bude obrovske sousto pro NV i pokud to budou platit treba akciemi z casti.
Uvidime
Odpovědět0  0
SatanS (209) | 5.8.202023:11
A jak si naopak myslim, ze to je to nejlepsi co by ARM mohlo potkat.
Odpovědět3  12
wendak (449) | 6.8.202013:32
jestli máš akcie ARM, pak možná ano,
Pokud si jen zákazník, pak nejsi normální
Odpovědět2  1
Bison (808) | 5.8.202022:38
Japončíci potrebujú many, kto viac zaplatí ten má šancu na kus koláča ARM, posledné čo by NVIDIA chcela je zvyšovať licenčné poplatky, ich záujem je viac o túto architektúru a výrobu procesorov ako vlastníctvo po vzore Softbanky. Ak by NVIDIA získala aspoň časť akcií ARM , určite by časom nebola závislá na firmách AMD a INTEL , rovnako ako APPLE.
Odpovědět1  9
wendak (449) | 5.8.202019:20
A není sám, myslím, že každý inteligentní člověk by to považoval za ohrožení produktů na ARM založených.
Odpovědět12  3
GogoX (515) | 6.8.20208:09
no jistě, kdyby to chtělo koupit AMD, vykládal bys tady báchorky o tom, jak to všem pomůže ... jediné, co Hauser jakž takž trefil, je o tom rozhodování v USA místo Británie a i to kulhá na obě nohy, protože Británie je pejsek ...
Odpovědět3  11
wendak (449) | 6.8.202013:31
gogo, ty jsi opravdu magor, i kdyby to chtělo AMD, tak se mi to nelíbí. Jediný, co podporuju je konzorcium více firem.
Tak se prober a přestaň si vymýšlet
Odpovědět2  2
Irving (246) | 6.8.202018:11
Konzorcium více firem je podle mě nejpravděpodobnější scénář. Myslím, že se nakonec domluví všechny větší firmy, které ARM používají a každá koupí nějaký podíl. Nikdo nebude chtít, aby tak významnou firmu vlastnila jeho konkurence, takže varianta, že ji budou vlastnit všichni společně bude nakonec nejschůdnější.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.