reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základní desky Asus 9 Series pro procesory FX Series

18.10.2011, Jan Vítek, aktualita
Základní desky Asus 9 Series pro procesory FX Series
Společnost Asus si připravila nové základní desky, které jsou určeny pro procesory AMD FX Series, tedy známé Bulldozery pro desktopové počítače, jež jejich výrobce nedávno uvedl na trh. Nová řada základních desek Asus bude podporovat až...
Společnost Asus si připravila nové základní desky, které jsou určeny pro procesory AMD FX Series, tedy známé Bulldozery pro desktopové počítače, jež jejich výrobce nedávno uvedl na trh. Nová řada základních desek Asus bude podporovat až čtyři karty NVIDIA spojené pomocí Quad-GPU SLI a také nabídne technologii Dual Intelligent Processors 2 (DIP2) pro správu napájení. Kromě té pak Asus využil napájení DIGI+ VRM. Dále nebudou chybět UEFI BIOSy a jako první na světě mají tyto desky využít technologii USB 3.0 Boost, která nabízí kompletní podporu protokolu UAS pro zvýšení přenosových rychlostí tohoto rozhraní.





Jednak se představí modely M5A99/97 Series vybavené DIP2, DIGI+ VRM využívající signál napájení procesoru (SVID) pro eliminaci zpoždění a ve výsledku i lepší stabilitu či účinnost. Dále tu je také nová funkce pro přizpůsobení napájení pamětí DRAM, jež má na starosti vyvážení zátěže CPU/northbridge a zvýšení rozsahu jeho napětí a proudové zatížitelnosti. Asus slibuje oproti systémům s AMD téměř až o 40 procent vyšší výkon (dle testů Sandra).





Dále si budeme moci pořídit desku ROG Crosshair V Formula vybavenou rozšiřující kartou pro rozhraní ThunderBolt (kombinovaná se zvukovou kartou Xonar). Ta byla použita pro dosažení světového rekordu ve frekvenci procesoru AMD FX Series s hodnotou 8,429 GHz a pořídit si ji budeme moci s nebo bez zmíněné přídavné karty. Obě ale podporují 3-way SLI a mají ethernetový čip od Bigfoot Networks.





Nakonec tu je SABERTOOTH 990FX s chlazením CeraM!X Heatsink Coating a funkcí Thermal Radar. Pro lepší chlazení je zde využita keramická vrstva sloužící k odvodu tepla a Thermal Radar má na starosti monitorování teploty kritických částí základní desky a automatické nastavení otáček ventilátorů.

Co se týče cen, pak ty se pohybují od 1890 Kč s DPH za základní M5A99/97 do vysokých 7190 Kč s DPH za model ROG Crosshair V Thunderbolt.

Zdroj: TZ Asus
reklama