reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zálohování pro začátečníky, aneb jak na NAS

30.3.2012, Jan Vítek, článek
Zálohování pro začátečníky, aneb jak na NAS
Na den 31. března připadl Světový den zálohování, díky čemuž se má do povědomí veřejnosti dostat více informací o jeho důležitosti, a tak i my budeme nyní apelovat na toto téma a podíváme se na zálohování pěkně od podlahy s důrazem na NAS servery.

Málo financí? Postačí USB


Pořízení NAS serveru za předpokladu, že pro něj máte doma připraveny všechny náležitosti, může vyjít na několik tisíc korun v závislosti na jeho typu a kapacitě. Pro leckoho to může být až příliš nákladná investice, nebo jednoduše nepotřebuje všechny ty možnosti, které mu NAS nabízí a chce pouze médium pro zálohu. V takovém případě postačí běžný externí pevný disk s rozhraním USB (nejlépe verze 3.0) nebo případně eSATA.




- nejnovější 2TB Western Digital My Passport s rozhraním USB 3.0 -


Možná se vám totiž doma válí starší a již přebytečný pevný disk, k němuž si už jen za pár stokorun stačí dokoupit externí rámeček, využít nějaký volně použitelný software (viz předchozí kapitola) a máte hotovo. Data jsou pak relativně v bezpečí, ovšem funkčnost takového řešení se nedá srovnat s pořádným síťovým serverem. Jde prostě o data uložená na jiném místě, která si s sebou ale můžete snadno vzít i na cesty.

I běžný uživatel má tedy dnes velmi mnoho možností, které může pro zabezpečení svých dat využít, a to i v rámci jednoho typu zařízení, jakým je NAS. Je pouze třeba se zamyslet nad tím, co od zálohovacího zařízení očekáváme a jakou cenu jsme ochotni zaplatit a k tomu vám doufám pomohl i tento přehled.

Závěrem tedy můžeme dodat malé shrnutí, že uživatel s malým rozpočtem by se měl poohlédnout po prostém USB externím disku či levném jednodiskovém NAS serveru. Za několik tisíc pak lze sehnat nejlépe nějaký dvoudiskový NAS, jenž nám zajistí lepší ochranu dat a ti, kteří si s financemi hlavu moc nelámou, si mohou pořídit i čtyř a vícediskové NAS servery renomované značky vybavené procesorem Atom či jiným výkonným modelem.

Dále můžete pokračovat rozhlédnutím se v sekcích našeho webu, které se týkají síťových úložných zařízení, pevných disků (interních i externích) a nezapomeneme i na flash disky, které mnohdy podporují i softwarové a lépe hardwarové šifrování dat, čímž zajistí i potřebnou bezpečnost před jejich zcizením. Nebo využijte diskuzi pro připomínky a sdělení svých zkušeností.
reklama