reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zálohování stokrát jinak

5.6.2009, René Pfeifer, článek
Zálohování stokrát jinak
Už jste to dnes dělali? Tato otázka provázela starší reklamní kampaň , kterou nejmenovaný výrobce úložných zařízení zaměřil na pravidelné zálohování (jak jinak). Proč je tato činnost důležitá i pro běžné uživatele a co obnáší, se vám pokusíme přiblížit tady a teď.
Kapitoly článku:
Použitý systém: běžný notebook (Win XP Professional - SP3, Intel Pentium M, 1,60 GHz)
Zálohovaná data: složka běžných dat o velikosti 1,1 GB (dokumenty, instalační soubory, atd.)
Zálohovací média: externí USB HDD 500GB, interní slim ODD + DVD-RW (6X, MKM)

software
médium
čas zálohy / ověření
čas celkem
archiv / výsl. velikost
Cobian
DVD
14:30 / 22:04
36:34
.zip / 817 MB
HDD
4:25 / 1:02
5:27
.zip / 817 MB
B-Cup
DVD
-
-
-
HDD
25:02 / -
25:02
kopie složky / 1,1 GB
Nero
DVD
12:20 / 7:52
20:12
.nbi / 825 MB
HDD
4:36 / 1:56
6:32
.nbi / 825 MB
Windows
DVD
7:14 / 7:09
14:23
.bkf / 1,1 GB
HDD
1:44 / 0:39
2:23
.bkf / 1,1 GB


Hodnocení


Z hlediska rychlosti v tomto testu nejlépe dopadlo zálohování pomocí aplikace operačního systému na externí disk. Je to ovšem na úkor prostoru, neb nebylo možné zapnout kompresi. Šlo tedy o prosté kopírování souborů a k tomu zálohovací program nepotřebujeme. Jedinou výhodou tak zůstává možnost plánování. V programu B-Cup rovněž nelze nastavit kompresi. Přestože má svoje přednosti, tou největší je možnost okamžité zálohy změněných souborů, doporučil bych ho spíše zkušenějším a náročnějším archivářům.

Aplikace od Cobian vyšla z testu s nejlepším kompresním poměrem. Někdo by mohl namítat, že se jedná o klasické „zipování“ souborů, jenže jej lze naplánovat na dlouhou dobu dopředu a pak už se staráte jen o připojení média. Pokud upřednostňujete zálohování na harddisk a zvyknete si na způsob ovládání, je Cobian Backup vhodnou volbou.

Zálohování od Nera jsme nechali na závěr záměrně, nikoli jako nejhorší. Jedná se o kvalitní nástroj s uživatelsky příjemným rozhraním (průvodce vás navede). Zálohování s ním zabere poněkud více času (nehledě na to, že jeho konzumace systémových prostředků zpomalí po dobu archivace váš systém), je však nástrojem univerzálním a lze jej doporučit všem, kteří hodlají využít více typů medií.

To je asi tak vše o zálohování pomocí volně dostupných nástrojů. Snad vás článek přesvědčil, že je to činnost důležitá i pro vás. Pokud to se zajištěním vašich dat budete myslet vážně, bude třeba vynaložit určité množství prostředků na pořízení vhodného média. V tom případě rovněž stojí za úvahu, zda spoléhat na freeware nebo investovat do profesionálního zálohovacího programu (např. Acronis True Image 11 Home). Za příplatek získáte propracovanější aplikace s rozšířenými funkcemi a dlouhodobou profesionální podporou.


Pár zajímavostí závěrem


Výrobci storage zařízení se snaží zaujmout své zákazníky všemožnými způsoby. V oblasti zálohování tomu není jinak. Snahy výrobců o oslovení co největšího počtu uživatelů vedou ke zjednodušování ovladatelnosti, viz dva následující příklady.


Seagate Replica

Externí pevný disk s atraktivním designem se snaží zaujmout i funkcí automatické zálohy, která se spustí hned po připojení k počítači. Za 130 resp. 200 USD získáte buď 250GB verzi pro jedno PC nebo 500GB model s dokovací stanicí pro více PC. Obě verze ukrývají 5400RPM harddisk, který slibuje delší životnost a menší nároky na spotřebu.


Seagate Replica


Verbatim Photosave DVD

Disk PhotoSave od společnosti Verbatim umožňuje jednoduše, ve třech krocích, zálohovat a archivovat vaše fotografie uložené v počítači nebo digitálním fotoaparátu. Tento zapisovatelný disk DVD po vložení do PC sám vyhledá a uloží téměř všechny různé typy fotografií i videí. Zajímavé je, že není třeba instalovat jakýkoli software, je totiž již integrován do prázdného disku DVD.


Photo Save DVD
reklama