reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zaměstnanec Tesly dostal výpověď za negativní prezentaci autopilota

21.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Zaměstnanec Tesly dostal výpověď za negativní prezentaci autopilota
YouTuber AI Addict a zároveň (nyní již bývalý) zaměstnanec firmy Tesla, který na svém vlastním voze Model 3 testoval i systém autonomního řízení Full Self Driving, si nyní může hledat novou práci. Čím se provinil?
John Bernal pracoval právě v týmu Tesly, která vyvíjí systém autopilota, přičemž konkrétně tu jde o betaverzi funkce Full Self Driving (FSD), která umožní vozům Tesla zcela převzít řízení. Nyní tedy jde již o bývalého zaměstnance, neboť jeho nadřízeným se nelíbilo to, jak o FSD Bernal mluvil či jak tuto funkci prezentoval na svém YouTube kanálu AI Addict. Konkrétně pak jde o toto vcelku známé video: 
 
 
V čase 3:25 se můžeme podívat na to, jak autopilot vozu Tesla Model 3 na křižovatce zatáčí doprava a už přímo v ní nebezpečně blízko míjí zelený plastový sloupek. Přímo ale narazí až do dalšího sloupku v cestě, z čehož vznikla jen malá kolize s následkem v podobě odřeného nárazníku, ale pro Bernala měla daleko vážnější důsledky. 
 
John Bernal byl dříve povýšen na pozici "advanced driver assistance systems test operator", čili nešlo o žádného významného zaměstnance a ani kanál s aktuálními 16,5 tisíci odběratelů se nedá označit za vysoce úspěšný, a to na rozdíl od daného videa, které už má téměř 340 tisíc zhlédnutí. 
 
Poté, co bylo toto video zveřejněno, manažer týmu Autopilot upozornil Bernala, aby nezveřejňoval negativní či kritické materiály ohledně FSD, ovšem Bernal nikdy nedostal žádnou oficiální výtku. Koncem února byl ale náhle propuštěn, což pro něj samotného bylo překvapivé, neboť se se svým kanálem před kolegy nikdy netajil a jeho videa byla vždy o verzích FSD, které byly vypuštěny na veřejnost. 
 
Tesla přitom nemá žádnou oficiální politiku ohledně působení svých zaměstnanců konkrétně na YouTube. V případě sociálních médií jen uvádí, že "spoléhá na zdravý rozum a úsudek zaměstnanců", kteří se zapojují do aktivit na těchto médiích. 
 
Jak ale říká sám Bernal na svém kanálu, autopilotu Tesly a obecně autonomnímu řízení se bude věnovat dál. Nyní už ale může být bez obav, že by to pro něj mohlo mít nějaký negativní dopad.


reklama