Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Záplata na problémy s dvoujádrovými procesory pro WinXP

17.1.2006, Eagle , aktualita
Záplata na problémy s dvoujádrovými procesory pro WinXP
Možná vám neuniklo, že operační systém Windows XP SP2 trpí jedním zvláštním problémem v souvislosti s dvoujádrovými procesory. Tento problém se týká funkce úspory energie, technologií Enhanced Intel SpeedStep s více PStates a AMD PowerNow!...
Možná vám neuniklo, že operační systém Windows XP SP2 trpí jedním zvláštním problémem v souvislosti s dvoujádrovými procesory. Tento problém se týká funkce úspory energie, technologií Enhanced Intel SpeedStep s více PStates a AMD PowerNow! (Cool'n'Quiet), a spočívá v tom, že při zatížení jedním threadem bývá někdy nesprávně vypočítáno průměrné zatížení, načež se procesor nepřepne z nízkého PState na vysoký (nezvýší svojí frekvenci a napětí). Kvůli tomu pak dochází k významnému posklesu výkonu u jednovláknových aplikací při zapnuté funkci úspory energie. Problém je způsoben tím, že operační systém Windows při dostupnosti více jader migruje spuštěné zátěžové vlákno mezi obě dostupná jádra, tedy jedno z jader je málokdy vytíženo 100% času, a tudíž nedojde k překročení prahové hodnoty měřiče zatížení a nedojde k vyvolání požadavku na zvýšení frekvence čipu.

Microsoft o tomto problému ví, avšak na svých stránkách nenabízí potřebnou opravu Hotfix. Pro její získání je zapotřebí zavolat na technickou podporu Microsoftu a vyžádat si jí. Protože ne každý chce ztrácet čas voláním do Microsoftu, zde nabízím odkazy na stažení této záplaty (pro Windows XP SP2). Jedná se o zaheslované archivy s proměnlivým klíčem:

KB896256 česká verze - heslo platné od 17. ledna 2006: mro6_zB%
KB896256 anglická verze - aktuální heslo: QJXZ_haj$ heslo platné od 19. ledna: _%Hs[q9

Tímto bych rád poděkoval Radkovi Hulánovi za poskytnutí odkazů ke stažení této opravy!


Poznámka: Tato aktualizace zároveň upřednostňuje vyšší výkon před úsporou energie. To se může negativně projevit ve výdrži baterií notebooků. Proto pokud nechcete povolit nové zásady preferující výkon, vytvořte textový soubor key.reg a do něj nakopírujte následující text:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerThrottle]
"PerfEnablePackageIdle"=dword:00000000

Poklepáním na soubor key.reg pak do registru tuto úpravu vložte. Obdobným způsobem pokud si přejete používat nové zásady upřednostňující výkon, vložte stejný klíč, jen změňte hodnotu na dword:00000001 .