reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Záplaty pro Spectre v Linux 4.20 Kernel výrazně postihly výkon procesorů Intel

20.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Záplaty pro Spectre v Linux 4.20 Kernel výrazně postihly výkon procesorů Intel
Linuxový kernel verze 4.20 ukázal, jak velký dopad mohou mít záplaty pro procesory Intel, které řeší před necelým rokem zveřejněné exploity. Tentokrát jde konkrétně o Spectre, v jehož případě může jít výkon CPU Intel značně dolů. 
Tvorba záplat pro Spectre, Meltdown a další exploity byla tématem pro celý tento rok a i v tom příštím půjde o stále aktuální věc. Nyní si můžeme všimnout linuxového kernelu 4.20, v němž už proběhly testy, které měly za úkol zjistit, jaký výkonnostní dopad má záplata pro spectre v případě procesorů Intel i AMD. 
 
 
Jako obvykle se rozdíly ve výkonu liší test od testu, ovšem v některých se ukazuje až pozoruhodný propad výkonu i o více než 30 procent. Veškeré výsledky testů naleznete zde na serveru Phoronix. 
 
 
Zrovna tento graf ukazuje, jak zásadní dopad na výkon procesorů Intel může mít patch pro Spectre, zatímco v případě procesoru Threadripper je to stále stejné, i když se už nedozvíme, zda se v případě procesorů v Linux 4.20 Kernel vůbec s ohledem na Spectre něco řeší. To nám ale může být v podstatě jedno, protože v konečném důsledku jde prostě o výkon a to, že procesory Intel nyní mohou leckde za AMD značně zaostávat. 
 
 
Toto jsou dva nejkřiklavější případy, zatímco jiné testy ukázaly třeba "jen" 5 až 8procentní pokles výkonu, což je ovšem i tak mnohem více, než bychom chtěli akceptovat.  
 
Kvůli čemu ale takový pokles výkonu nastává? Dle všeho je na vině STIBP, čili Single Thread Indirect Branch Predictors. Spectre v2 je právě o útocích využívajících branch prediction, čili funkci pro předpovídání větvení kódu a STIBP je jedním ze tří způsobů, který tomu může zabránit a v tomto případě prostě tak, že předpovídání větvení kódu na Hyperthreadingovém jádru zakáže. Jenomže v některých případech by pak bylo s ohledem na výkon i lepší, kdyby se Hyperthreading celkově deaktivoval a v provozu se ponechala pouze fyzická jádra. 
 
Jde tak především o téma pro výrobce a provozovatele serverů, kteří mají další důvod k přemýšlení nad tím, zda jsou platformy Intelu skutečně tím pravým. Jenomže i samotné AMD dle Extremetech nepředpokládá, že tyto problémy s výkonem CPU Intel dokáží do jeho náruče nahnat moc zákazníků. Ony mohou paradoxně pomoci spíše Intelu, neboť zákazníci budou dle analytiků motivování ke koupi novějšího hardwaru, který známými exploity nebude (moc) postižen. 
 
Zdroj: Phoronix


reklama