reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení jednotlivých OS na desktopu – květen 2015

2.6.2015, Michal Hala, aktualita
Zastoupení jednotlivých OS na desktopu – květen 2015
Přinášíme přehled zastoupení jednotlivých operačních systémů v květnu 2015. Převážně jde o pokračování předchozích trendů. Také se podíváme ne podíl jednotlivých verzí Windows v rámci této platformy a trochu i na nováčka Windows 10.
Tradičně vycházíme ze statistik společnosti Net Applications a pojďme hned na to. Všechny verze Windows mají v souhrnu skoro 91,07 %. Na OS X od Applu připadá 7,35 % a na Linux připadá 1,57 %. Tady je to celkem beze změn, ale ty jsme ani čekat nemohli.


Zastoupení OS - desktop - květen 2015


Další na řadě je zastoupení jednotlivých verzí Windows. Windows XP mají 14,6 % (tj. 16,08 % jen v rámci Windows), Windows Vista zanedbatelných 2,01 % (z Windows 2,21 %), Windows 7 stále kralují s 57,76 % (63,60 % v rámci platformy) a Windows 8/8.1 se dostaly na 16,45 % (18,11 % v rámci platformy). Zajímavé je že osmičky už mají víc než XP.


Zastoupení OS na desktopu - květen 2015


Další na řadě je přehled trendů. OS X se drží na svém, Windows 7 malinko klesly, Windows XP pokračují v poklesu už třetí měsíc a nevypadá to, že se zopakuje podivný nárůst z loňského prosince. A konečně Windows 8 mírně rostou. Co je za tím? Těžko soudit, asi normální nákupy nových počítačů, na kterých už převažují osmičky. Podstatné bude kolik uživatelů sedmiček a osmiček přejde na desítky, které budou uvedeny letos 29. července a do pořadí tudíž začnou promlouvat v srpnu.


Zastoupení verzí Windows na desktopu - květen 2015


Když už jsme u desítek, tak jejich testovací Insider Preview verze se podle webu TechRadar dostala v květnu na 0,13 %, což je o polovinu víc než v dubnu. Takže desítky přitahují uživatele v betaverzi. No a k desítkám ještě krátká úvaha o jejich stabilitě. Zkoušel jsem projít několik diskusních fór i webů. Hodně se spekuluje, jak na tom Windows 10 budou se stabilitou v době uvedení.


Zastoupení OS na desktopu - trend - květen 2015


Vypadá to, že hodně lidí z řad testerů i IT novinářů je považuje stále za dost nestabilní s ohledem na to, že zhruba do konce června či do poloviny července by měl systém být hotový, aby se dostal ven včas. Přiznávám, že jsem hodně zvědavý, jak to dopadne.

Microsoft určitě ví, že nemůže vyjít ven s polotovarem. Přesto se rozhodl pro daný termín. Takže buď hodně zapracuje, nebo bude muset rychle vydávat kvanta záplat. Nebo v Redmondu ví něco, co nevíme my. Možná jsou interní verze dál, než poslední veřejné sestavení 10130, těžko říct.

Také se vám dnes na liště objevila ikonka umožňující rezervovat si upgrade Windows 10? A šli jste do toho? Já se přiznávám, že s ohledem na aktuální stav Windows 10 asi počkám na první zkušenosti těch odvážnějších. A jak jsem už napsal dříve, nejspíš vydržím na verzi 8.1 do velkého funkčního updatu, který má být někdy během podzimu. Snad to čekání do té doby vydržím.

Co vy, přejdete hned, nebo chvíli počkáte? Nebo vás desítky vůbec neberou?

Zdroj: Netmarketshare, TechRadar
reklama