reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na desktopu v září 2015 – co změnila Windows 10?

1.10.2015, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na desktopu v září 2015 – co změnila Windows 10?
Od uvedení Windows 10 před dvěma měsíci se změnilo zastoupení OS na desktopu, takže už stojí za to podívat se na čísla a grafy a pokusit se z nich vyvodit nějaké závěry. Jako obvykle přitom vycházíme z údajů společnosti Net Applications.
Celkové zastoupení platformy Windows se již tradičně drží kolem 95 % (přesněji 94,11 %). OS X má necelých 5 % (4,86 %), zbytek je Linux a různé další Unixy. Tady žádná změna není a určitě se čekat nedala. Ještě dodám, že ve statistikách od Net Applications se do desktopu počítají i notebooky. Podstatně zajímavější jsou podíly jednotlivých verzí Windows:
  • Windows XP mají 12,21 % (tj. 13,50 % v rámci platformy Windows)
  • Windows Vista mají 1,73 % (tj. 1,91 % v rámci platformy)
  • Windows 7 mají 56,53 % (tj. 62,52 % v rámci platformy)
  • Windows 8 a 8.1 mají dohromady 13,32 % (tj. 14,73 % v rámci platformy)
  • Windows 10 mají 6,63 % (tj. 7,33 % v rámci platformy)
Co k těmhle statickým číslům dodat? Verze XP má dvakrát tolik než desítky, zhruba stejně tak verze 8 a 8.1 dohromady. Sedmičky zatím mají víc než devětkrát tolik. Takže nástup byl možná mohutný, ale zatím má verze 10 co dotahovat.


Zastoupení OS na desktopu - září 2015



Zastoupení jednotlvých verzí Windows v rámci platformy - září 2015


Daleko nejzajímavější je ovšem graf s trendy níže. Windows XP se od června drží na stále stejném zastoupení, takže žádný rychlý a dramatický úprk od tohoto osvědčeného veterána se rozhodně nekoná. Skoro se mi chce říct, že uživatelé nemají o placený upgrade zájem a Microsoft možná měl dát Windows 10 zdarma i majitelům verze XP.

Logický je vztah mezi poklesem zastoupení Windows 7 a 8/8.1 a nárůstem zastoupení Windows 10. Je vidět, že upgrade zdarma zabral a jejich uživatelé postupně přecházejí na desítky. Tady bych problém pro Microsoft neviděl. Ale když se podíváte na tvar křivky zastoupení verze 10, tak je nejdřív vidět rychlý nástup upgradů a jeho postupné zpomalování.


Trend zastoupení OS - duben až září 2015


Zcela to odpovídá i průběžně zveřejňovaným číslům o počtu instalací Windows 10. Tempo upgradů zkrátka po razantním nástupu dost zpomalilo. Co se z toho dá vyvodit? Předně, kdo hodně chtěl, už přešel brzy po uvolnění desítek. Postupně upgradují i další uživatelé, ale velký počáteční zájem opadl. To ovšem neznamená, že zastoupení verze 10 nebude i nadále stoupat.

Postupně budou přecházet ti, kteří čekají na první velký balík aktualizací Treshold 2, který přijde nejspíš teď v listopadu. Uvidíme, jak to ovlivní tempo upgradů. Zatím řečené platí hlavně pro nepodnikové uživatele, možná pro menší podniky. Větší podniky s centralizovanou správou ICT jsou ovšem úplně jiná kapitola.

IT administrátoři jsou jednak rozumně konzervativní, jednak mají s upgrady Windows své zkušenosti. Nikdo z nich dnes nepřechází na novou verzi Windows hned po jejím uvolnění do éteru. Klidně si počkají, až mu systém otestují domácí uživatelé a malé podniky a Microsoft na nich odladí největší chyby.

Soudím, že zájem o Windows 10 ze strany podniků propukne nejdřív příští jaro, po aktualizaci Redstone. Podniky nemají kam spěchat, protože termín ukončení upgradu zdarma 29. července 2016 pro ně neplatí (tohle se týká verze Enterprise). Dostanou desítky kdykoli v rámci předplácené podpory. Další nárůst zájmu o upgrade se dá čekat před koncem termínu bezplatného upgradu, kdy se rozhýbají dosud váhající majitelé Windows 7 a 8/8.1.

Pokud se ptáte, jestli Microsoft stihne miliardu zařízení s Windows 10 do tří let, tak samozřejmě nevím. Nicméně bych nezkoušel věštit z dosavadního průběhu procesu upgradu. Ano, tempo zpomaluje. Ale s ohledem na ony velké aktualizace a s ohledem na zmiňované chování velkých podniků očekávám, že bude průběžně a opakovaně docházet k oživení zájmu o upgrade.

Obrazně řečeno, křivka zastoupení Windows 10 se podle mě ještě párkrát zavlní.

Zdroj: Net Applications
reklama