reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na PC v dubnu 2017 – bez zásadních změn

2.5.2017, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na PC v dubnu 2017 – bez zásadních změn
Po měsíci opět přinášíme aktuální údaje o zastoupení operačních systémů na osobních počítačích v měsíci dubnu letošního roku. Desítky lehce narostly, sedmičky lehce poklesly, jinak je změn minimum.
Podíl jednotlivých OS v PC segmentu je následující – Windows mají dohromady 91,66 %, macOS má 6.25 % a téměř celý zbytek je Linux – 2,09 %. Windows si trvale, pouze s minimálními výkyvy udržuje pozici těsně nad devadesáti procenty, macOS zcela neznatelně klesl a Linux se stále drží těsně nad dvěma procenty. Dlouhodobě se v tomto rozdělení trhu vůbec nic neděje a nemění, droboulinká zakolísání sem a tam lze navíc klidně přičíst chybě měření.

Jen o trochu je zajímavější situace u jednotlivých verzí Windows, která je následující:
  • Verze XP má 7,68 % (minule 8,12 %) v rámci platformy Windows – výrazně míň než minule.
  • Verze Vista má 0,64 % (minule 0,79 %) v rámci platformy Windows – zase o trochu míň.
  • Verze 7 má 52,91 % (minule 53,96 %) v rámci platformy Windows – takže klesla o víc než jedno procento!
  • Verze 8/8.1 mají 9,33 % (minule 8,99 %) v rámci platformy Windows – pro změnu o malinko víc.
  • Verze 10 má 28,67 % (minule 27,69 %) v rámci platformy Windows – takže o procento víc!
  • Pro doplnění – starší verze Windows dohromady mají 0,64 % v rámci platformy Windows.

Zastoupení jednotlivých verzí Windows na PC - duben 2017

Meziměsíční trend: XPčka stále nejsou v důchodu, ale míří tam sice pomalu, ale zřetelně. Sedmičky po minulém nárůstu pro změnu klesly, což se Microsoftu zajisté líbí. Osmičky a osm-jedničky kupodivu šly lehce nahoru. Desítky k redmondské radosti viditelně posílily. Část změn ale můžeme – aspoň teoreticky – opět přičíst chybě měření.

Dlouhodobý trend: Když se podíváte na graf za poslední rok a měsíc, tak sedmičky jsou sice jako na houpačce, ale víceméně si velmi houževnatě drží stále stejnou pozici. Desítky sice dlouhodobě rostou, ale od loňského srpna již znatelně pomalejším tempem. Být Microsoftem, nechám upgrade ze sedmiček, osmiček a osm-jedniček trvale zadarmo, bez jakýchkoli dalších podmínek (viz ony „handicapované“ technologie). Ostatní starší verze mizí a není se čemu divit.


Trend vývoje zastoupení OS na PC - období IV/2016 až IV/2017
Trend vývoje zastoupení OS na PC - období IV/2016 až IV/2017


Microsoftu a desítkám teď bude nahrávat fakt, že trh s PC vykazuje známky oživení. Ale to hlavní, co musí nějak udělat, je přesvědčit k upgradu podnikové uživatele (tj. segment Enterprise). Což ovšem představuje velmi tvrdý oříšek, protože řada podniků se drží stabilních a odladěných sedmiček a na desítky ne a ne přejít. Z hlediska běžného firemního koncového uživatele desítky totiž ani žádný zásadní přínos nepředstavují.

A podstatnější změny „pod kapotou“ podnikový uživatel prostě nevnímá. Samozřejmě pro firemní informatiky by se čistě z technického hlediska několik důvodů k plošnému upgradu našlo, ale pořád proti němu mluví osvědčené pravidlo „nesahej na to, co funguje“. Na druhou stranu je tu redmondské odříznutí nových CPU od Windows 7 a tak s obměnou hardwaru určitě časem dojde i na samotný operační systém.

Miliarda zařízení je ovšem zatím stále v nedohlednu a v tomhle kontextu je zajímavé zdůraznit, že Redmond asi už definitivně odepsal Windows 10 Mobile a to podle posledních mírných náznaků asi i včetně téměř mytického supertelefonu Surface Phone. Upgradová politika Microsoftu u mobilních desítek k majitelům starších telefonů také už zrovna moc vstřícná není. Spíš naopak.

Takže jestli se v mobilním segmentu nestane doslova zázrak, můžeme snahy Microsoftu na tomto poli pokládat za historii. Osobně si myslím, že z technického hlediska je to škoda. Ovšem jak to bylo marketingově a strategicky je otázka k úvahám již jen pro teoretiky marketingu, protože Satya Nadella už otočil kormidlem a tak můžeme o této uzavírající se redmondské kapitole fakt už jen spekulovat.

Zdroj: NetApplications
reklama