reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na PC v srpnu 2016

4.9.2016, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na PC v srpnu 2016
Přinášíme aktuální údaje o zastoupení operačních systémů na osobních počítačích v měsíci srpnu letošního roku. Mimo jiné se zamyslíme, jak si vedly Windows 10 během prvního roku svého ostrého provozu.
Místo doposud používaného termínu „zastoupení operačních systémů na desktopu“ jsem se rozhodl mluvit o „zastoupení operačních systémů na PC“. Zdroj našich dat, společnost Net Applications, sice mluví o desktopu, ale fakticky myslí desktopy i notebooky, 2v1 a částečně i tablety řady x86. Takže takhle mi to připadá přesnější.

Podíl jednotlivých platforem je následující – Windows mají dohromady 90,52 %, macOS má 7,37 % a zbytek je Linux – 2,11 %. Windows se s lehčími výkyvy dlouhodobě drží kolem svých tradičních 90 %, macOS lehce klesá (nejlépe si vedl v červnu), Linux se poslední dobou drží kolem 2 %. Na vážnější závěry ohledně macOS a Linuxu je každopádně ještě moc brzy, klidně může jít o chybu měření. Uvidíme za pár měsíců.


Zastoupení OS na PC v srpnu 2016
Zdroj dat: Net Applications


Podíly jednotlivých verzí Windows v rámci platformy jsou následující:
  • Windows XP mají 10,34 % v rámci platformy Windows – drží se poslední dobou těsně nad 10 %.
  • Windows Vista mají 1,16 % v rámci platformy Windows – takže pomalu mizí do zapomnění.
  • Windows 7 mají 52,20 % v rámci platformy Windows – stále udržují nadpoloviční podíl.
  • Windows 8/8.1 mají 10,76 % v rámci platformy Windows – tudíž poslední dobou bez větších změn.
  • Windows 10 už mají 25,40 % v rámci platformy Windows – což znamená, že si nevedou špatně.
  • Pro doplnění – starší verze Windows dohromady mají 0,14 % v rámci platformy Windows.

Zastoupení jednotlivých verzí Windows v srpnu 2016

Daleko nejzajímavější je graf dlouhodobých trendů. Protože Windows 10 byly uvedeny – jak si jistě pamatujete – v červenci 2015, nechal jsem na webu Net Applications zobrazit časovou řadu od června loňského roku. Čistě pro větší přehlednost grafu. Když porovnáme vývoj zastoupení desítek oproti jiným verzím, je tu zcela zákonitý trend. Desítky jako jediné trvale rostou, trend ostatních je s menšími výkyvy trvale klesající. Což se ostatně dalo čekat a je to téměř zákonité.


Zastoupení OS na PC v období červen 2015 až srpen 2016
Zdroj dat: Net Applications


Verze 10 roste téměř lineárně, byť posledních pár měsíců před koncem bezplatného upgradu byl meziměsíční nárůst viditelně nad přímou linií. Myslím, že se shodneme, že to bylo mimo jiné faktory i důsledkem intenzivní kampaně Redmondu a mnohdy i dost nevybíravého tlaku z jeho strany. Desítky ovšem lineárně rostly i v srpnu, kdy už nebyly zadarmo (a nikdo nikoho do ničeho nenutil), což teď mi připadá daleko nejzajímavější.

Na nějaké definitivní soudy je určitě moc brzy, ale kdyby se křivka zastoupení Windows 10 vyvíjela stále tímto způsobem, tak by možná tu slibovanou miliardu Microsoft i stihl. Nebo by se jí aspoň výrazně přiblížil. A to původní plány zřejmě počítaly s dobrým vývojem penetrace Windows 10 Mobile, které si ovšem v praxi vedou katastrofálně.

Což mimochodem říkám po zcela uspokojivé osobní zkušenosti s tímto systémem. Nicméně pokud se Microsoftu příští rok nepovede se Surface Phonem něco zcela zásadního a hraničícího se zázrakem, tak tenhle systém postupně zmizí v zapomnění. Zajímavé je, že Windows 10 si vedou velmi dobře v segmentu 2v1 zařízení, kde prakticky nedávají šanci Androidu. Ten se prozatím drží na „čistých“ tabletech, ale podle prognóz IT konzultačních společností do pár let převáží 2v1 s Windows a CPU řady x86.

Úplně na okraj – když už jsme u porovnávání jednotlivých verzí Windows, nevšimli jste si jen tak náhodou, kolik je v nabídce počítačových e-shopů pořád různých starších kusů hardwaru ještě s Windows 7 a 8.1? Nedávno jsem něco vybíral pro známého a zjistil jsem, že takových zařízení je stále hodně. Jsem docela zvědav, jak se prodejcům podaří se jich zbavit.

Zdroj: Net Applications
reklama