Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zemědělský robot usnadní farmářům práci

26.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Zemědělský robot usnadní farmářům práci
Robotika proniká i do zemědělství a tým vědců ze Spojených států pracuje na výrobě robota, který se bude hodit zemědělcům při monitorování jejich polí s plodinami. Robot shromažďuje data o růstu a vývoji rostlin.
Robotika nachází své uplatnění v mnoha oborech. Vědci vyvíjí lékařské roboty, doručovací roboty či roboty, kteří se svým vzhledem podobají lidem. Roboti ale mohou najít uplatnění i v zemědělství, kde určitý proces zvládnou za kratší dobu, než by ho musel vykonávat člověk. Zemědělského robota, který v reálném čase umožňuje přenos dat o růstu a vývoji plodin na poli, vyvíjí tým vědců z University of Illinois ve spolupráci s Cornell University a společností Signetron.

Tým se inspiroval autonomními vozítky, které jsou vyvíjeny například pro prohledávání polozřícených budov a jiných nebezpečných míst. Z důvodu, že zemědělský robot musí být schopný se pohybovat i v blátivém prostředí na poli, je vybaven pásy, takže trochu připomíná malý tank. I celkově by měl být odolný vůči povětrnostním vlivům, protože příroda ho šetřit nebude. Robot však není plně autonomní, vědci ho řídí pomocí GPS.





Zemědělský robot je určen k projíždění mezi plodinami, přičemž pole kolem sebe monitoruje. Stroj je vybaven například hyperspektrální kamerou a snímá obraz rostliny včetně průměru stonku, celkové výšky a listových ploch. Robot také zaznamenává podmínky, jako je teplota a vlhkost půdy. Data jsou v reálném čase přenášena na počítač, kde se z nich dá vytvořit 3D obraz každé rostliny. Z těchto dat je pak možné odhadnout výnos z pole. Zemědělci tak mohou na výsledek okamžitě reagovat.

V současné době vědci používají robota na monitorování polí s rostlinou jménem čirok, která se používá k výrobě biopaliv. Neměl by však být problém podobný postup vykonávat i u jiných plodin, jako je například kukuřice, pšenice či sója.

Zemědělský robot by měl usnadnit zemědělcům práci, tímto způsobem se dá i urychlit genetické vylepšování. Vědci mohou určit DNA každé rostliny, které pak porovnají se získanými informacemi o tom, jak konkrétní plodina roste. Tímto způsobem naleznou tu nejvýhodnější kombinaci genů.

Na zemědělského robota by se měly ještě přidat senzory, které mu umožní detekci překážek. Aby se snížily náklady na výrobu tohoto robota, vědci uvažují o použití technologie 3D tisku na výrobu některých komponent. Konečná cena přístroje by se měla pohybovat mezi 5 000 a 10 000 dolary, což je v přepočtu 128 000 až 256 000 Kč. Na zemědělskou robotiku to nebude velká částka. Na trhu by se měl tento zemědělský robot objevit do roku 2021.

Zdroj: phys.org