reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Život Elona Muska: cesta za nemožným snem – 1. část

20.6.2016, Jan Pánek, Kateřina Hoferková, článek
Život Elona Muska: cesta za nemožným snem – 1. část
Elon Musk je nepochybně jednou z nejzajímavějších, ale i nejkontroverznějších osobností dnešního průmyslu a jeho cíl je jasný: cestovat na Mars. Jeho život byl a je plný zvratů, ale i důmyslných nápadů.
V červnu 1988 se tedy ocitl v Kanadě. Původně měl vyhlédnuté bydlení u rodiny, ale těsně před odletem se jeho strýc odstěhoval. A tak na místě zjistil, že nemá kde bydlet. Dva roky dělal různé práce a jezdil po Kanadě, aby našel další členy své rodiny.

Když nalezl finanční stabilitu, v roce 1990 se přihlásil na Queens University v kanadském Kingstonu na studium ekonomiky. Tam se mimo jiné setkal s Justine Wilsonovou, svou první ženou. Jejich vztah tak trochu připomínal vztah Elonovy matky a otce. Justine byla krásná a žádaná a Elon trochu podivín.

Elon měl výborné studijní výsledky, což mělo za následek stipendium na Pensylvánské univerzitě v roce 1992. Tam jeho výborné výsledky v oboru fyzika pokračovaly. I profesoři si všímali jeho neobyčejných nápadů. Zřejmě to nebudou náhody - jeho tehdejší projekty zahrnovaly solární energii nebo ultrakondenzátory.

Že Elon Musk není a nebyl "ušlápnutý podivín", dokážou mejdany, které v té době pořádal se svým kamarádem Adeou Ressim. Tím si také vydělal nějaké peníze. Mimo to měl např. stáž v bance nebo dvě práce.


Jednak pracoval v Pinnacles Research, kde se vyvíjely ultrakondenzátory. Elon Musk byl touto myšlenkou nadšen a s trochou představivosti tyto kondenzátory viděl jako zdroj energie laserových zbraní ze Star Wars. Reálný cíl jejich použití však byla hybridní a elektrická auta.

Jako každý počítačový nadšenec i Elon Musk byl zapálený do počítačových her. I proto pracoval ve společnosti Rocket Science Games, jež měla za cíl převést počítačové hry z kazet na CD. To by umožnilo jejich lepší vývoj či lepší grafické zpracování.

To vše bylo v roce 1994. Tehdy se stalo ještě pár důležitých věcí. Tou dobou byl na americkém kontinentu i Elonův bratr Kimbal. Tehdy podnikli road trip, cestu autem po Americe, a plánovali spolu první podnikání - informační internetovou síť pro spolupráci lékařů. To nakonec nevyšlo kvůli nedostatku zájmu obou bratří.

V roce 1995 bylo vše jinak. Elon Musk již měl dostudováno, a tak se s dalšími nápady a s bratrem přesídlili do Silicon Valley. Tam začala jejich cesta nejen k bohatství, ale i ke slávě a k budování základů pro podnikání.


V té době byl internet ještě v plenkách, ale právě jeho potenciál dělal z lidí milionáře. Elon Musk a jeho bratr Kimbal byli další, kdo roztočili kolo štěstěny. Oběma došlo, jaký má internet potenciál, ale zároveň pochopili, že lidé o tomto potenciálu nevědí.

Jejich podnikání tedy mělo úplný základ v tom, že lidem vysvětlovali, co to je internet. Pokud to lidi pochopili a byli ochotni zaplatit poplatek, bratři Muskové je zařadili do online databáze. Ta byla propojená i s mapami, dnes to můžeme přirovnat ke Google Maps, kde se na mapě zobrazují i společnosti.

Tehdy se jednalo o průkopnický projekt dostat firmy na internet. Tam si je mohli nalézt lidé i další společnosti. Byla to jednoduchá, ale účinná reklama. I tak se jim moc nedařilo, lidé stále nechápali potenciál internetu, což je dnes jen těžko představitelné.

Projekt původně založili pod názvem Global Link Information Network v malé kanceláři v Palo Altu. Krátce nato bylo společnost přejmenována na Zip2. Elon Musk se soustředil na naprogramování databáze, zatímco jeho bratr Kimbal chodil dům od domu, aby lidem předvedl jejich službu.

Postupem času se jim začalo dařit, nejdříve nabrali stážistu, platili mu střechou nad hlavou a potravou. Sami neměli peněz nazbyt. Oba spali v malém nevybaveném bytě, většinu svého času trávili v práci. Když se projekt rozjel více, nabrali již normální zaměstnance.

Přelom nastal v roce 1996, tehdy rizikoví investoři Mohr Davidow Ventures investovali 3 miliony dolarů do společnosti Zip2. Tím Muskova společnost začala rozkvétat. Avšak vše má své stinné stránky, Elon Musk přišel o kontrolu nad svou vlastní společností a dostal na starost technické oddělení.

S touto pozicí nebyl spokojen. Najatí programátoři přepisovali jeho řádky kódu, což mu vadilo. Nakonec ale přeci jen pochopil, že profesionálové programují efektivněji a hlavně přehledněji než on. Zásadní problém pro něj představovalo zaměření společnosti, jelikož on chtěl službu pro veřejnost, zatímco vedení se zaměřovalo na další podniky a na reklamu.






Vše změnila nevydařená fúze s podobnou službou pod názvem CitySearch. Musk spojení nejdříve podporoval, ale potom změnil svůj názor. Po neuskutečnění fúze se vedení společnosti proměnilo a Elon Musk se chtěl stát výkonným ředitelem. Nakonec ho namísto povýšení sesadili na nižší pozici, aby ho uklidili a exemplárně potrestali za "nekoherentnost".

Do roku 1999 to pro Muska nebylo moc příjemné. Nabídka na odkoupení firmy Zip2 společností Compaq Computers za 307 milionů dolarů pro něj byla spásou. Vzal podíl 22 milionů dolarů, Kimbal bral 15 milionů a vrhnul se na další podnikání.
reklama