reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Život Elona Muska: cesta za nemožným snem – 1. část

20.6.2016, Jan Pánek, Kateřina Hoferková, článek
Život Elona Muska: cesta za nemožným snem – 1. část
Elon Musk je nepochybně jednou z nejzajímavějších, ale i nejkontroverznějších osobností dnešního průmyslu a jeho cíl je jasný: cestovat na Mars. Jeho život byl a je plný zvratů, ale i důmyslných nápadů.
Elon Musk měl v roce 1999 několik zkušeností s bankovnictvím a i s internetem. Napadla ho tedy velmi jednoduchá myšlenka, kterou lze shrnout do slov: "I peníze mohou být jen dalšími daty, které mohou proudit kabely."

V březnu roku 1999 si s velkými plány zaregistroval internetovou doménu X.com, do tohoto projektu následně investoval 12 milionů dolarů. U zrodu stál sám Musk, Ed Ho, Harris Fricker a Christopher Payne. Po několika měsících se zaměstnanci vzbouřili proti Muskově nesmyslnému vedení a většina z nich odešla a vytvořila konkurenční projekt.

Muskovi se tedy rozpadly plány a potřeboval investory. I v tomto případě se mu poštěstilo sehnat rizikového investora Mika Moritze a jako spojence i banku Barclays. Díky nim do listopadu stejného roku vytvořil první online banku, kde měli klienti pojištěné účty.


Ukázka, jak se Musk prezentuje v médiích: koupil si McLaren a pozval CNN, aby to natočila

Musk tehdy sázel na rychlost, klienti si mohli peníze posílat napřímo. Stačilo jen zadat e-mail toho, komu jste chtěli peníze poslat. Navíc dával k účtům kreditní karty zdarma, rušil poplatky, a naopak rozdával bonusy třeba za doporučení dalšímu člověku.

Po prvním víkendu se na jeho X.com zaregistrovalo více než 200.000 lidí. Tento úspěch zaznamenala i konkurence. Vynořilo se několik podobných projektů, například společnost Confiniti. Ta dělala v podstatě to samé, co dělal Elon Musk. Obě společnosti byly podobně úspěšné.

Rozhořel se mezi nimi velký boj, všechny vydělané peníze okamžitě investovali do reklamy a vylepšování svých produktů, aby konkurenci předehnali. Kdo bude rychleji inovovat, vyhraje. Vše ale nakonec dopadlo trochu jinak.

Confiniti přišla se známějším produktem PayPal, ale zase neměla kapitál nazbyt, X.com byl o něco méně známý, ale měl peníze. Konkurenční společnosti nakonec čekal stejný osud jako v podobě Zip2 a CitySearch - sloučení v květnu 2000. Tentokrát se však vydařilo.





Na trhu tedy zůstal produkt PayPal, ale celá společnost fungovala pod X.com. To vše ale Muskovi přineslo více problémů než příjemných chvil. Web společnosti často padal, firma navíc neměla flexibilní byznysový plán. Elon Musk v pozici výkonného ředitele dělal podle zaměstnanců chybné kroky.

Podle nich se hodně soustředil na marketing, měl neuskutečnitelná prohlášení - hlavně o termínech. Na zaměstnance byl hrubý a celkově společnost měl vést špatným směrem. On sám to ale vnímal jinak, pracoval neúnavně jako nikdo jiný, v práci byl pořád. To se podepsalo i na jeho rodinném životě.

V lednu 2000 si totiž vzal Justine Wilsonovou, měl ale tolik práce, že na svatební cestu vyrazili až v listopadu téhož roku. Kvůli pozici ředitele a velké spoustě problémů si tedy dovolenou vzal až po půl roce od spojení dvou bankovnických společností.

Jeho nepřítomnosti ale využili nespokojení zaměstnanci a provedli puč. Svolali jednání, a zatímco Elon Musk seděl v letadle na svatební cestu, byl sesazen z pozice výkonného ředitele X.com. Jakmile přistál a tuto skutečnost se dozvěděl, vrátil se zpět do práce, ale již bylo pozdě.



Hodně lidí z Muskova okolí i zpětně prohlásili, že kdyby Musk zůstal v čele společnosti o půl roku déle, nedopadlo by to dobře. Nakonec ale vychladl, v roli poradce do společnosti dál investoval, ale soustředil se převážně na jiné věci. V prosinci roku 2000 se tedy mohl vydat na zaslouženou dovolenou. S manželkou se vydali do Brazílie, ale ani tato dovolená nedopadla dobře. Chytil na ní malárii, na kterou doktoři nemohli dlouho přijít, poté špatně identifikovali přesný typ.

Elon Musk si tehdy sáhl na úplné dno, byl hospitalizován a málem umřel. Během nemoci ztratil až 20 kilo váhy. Nemoc ale změnila jeho život, PayPal hodil za hlavu a hodlal se pustit do jiných dobrodružství. Do takových, která mají vyšší smysl. Po nemoci se přestěhoval do Los Angeles. Už tehdy musel mít v hlavě myšlenky na dobývání vesmíru, sám tvrdil, že si LA vybral záměrně. Kolem je velká hustota nejen kosmonautického, ale i leteckého průmyslu.
reklama