reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Živý server válcuje své soupeře

29.10.2013, PR článek , inzerce
Živý server válcuje své soupeře
Díky produktu Živý server od Master Internet lze výrazně snížit náklady na serverhosting. Zákazníci totiž platí pouze za reálně spotřebovaný výkon. Při aktuální cenové nabídce si tak firma může přijít na high-end cloudové servery za směšný měsíční poplatek.

Redakce Světa hardware není autorem tohoto článku a nezodpovídá za jeho obsah.


Přední provozovatel českých datacenter, společnost Master Internet, stále více zatraktivňuje svoji loňskou hostingovou novinku – „Živý server“, tedy virtuální server na cloudové platformě s účtováním dle skutečného využití. Při aktuální cenové nabídce živého serveru si tak nejedna firma může přijít na high-end cloudové servery za směšný měsíční poplatek. Důvodem je jednak model účtování, ale v neposlední řadě jsou to také nové technologie od společnosti Dell.






Férový přístup: když server nepoužívám, tak ho neplatím


Doba cloudhostingu sice firmám přináší výhody v tom, že jim odpadla starost o hardware a související investice, ale většinou stále platí, že za server platí fixní měsíční poplatek, bez ohledu na to, že jej využívají v průměru třeba méně než z poloviny. Určitě si dokážete představit férovější přístup: ve chvílích, kdy server nepoužívám, tak za něj nechci platit. Jakkoli utopická se tato představa může zdát, s konceptem „Živý server“ od Master Internet je reálná. Zaplatíte základní paušál za rezervaci výkonu (ve výši 10 % vytížení serveru) a na konci měsíce pak zpětně doplácíte jen za skutečně spotřebovaný výpočetní výkon a kapacitu. Tento „on-demand“ účtovací model vás v mnohých případech ušetří nejenom značných nákladů, ale také klasického dilematu, zda si pořídit drahý hardware s nadbytečným výkonem nebo se raději uskromnit s poloviční konfigurací a v případě výkonnostní špičky obtížit zákazníky zpomalením provozované aplikace. Ovšem v takových chvílích právě potřebujete, aby vaše aplikace běžela perfektně. „Příkladem výkonnostních špiček jsou například reklamní kampaně, různé další události, které mají nárazovou publicitu, ale samozřejmě také pravidelné výkyvy v zátěži v rámci denního nebo týdenního cyklu“, vysvětluje Pavel Křivák, vedoucí marketingu Master Internet.


Živý server válcuje ostatní hostingové služby


Master Internet do svého cloudu evidentně investuje stále více prostředků. Za poslední rok došlo již třikrát k povýšení hardwarové platformy, jejíž dominantou na českém trhu je mimo jiné jistá specialita. Je totiž distribuovaná do dvou klíčových lokalit – Praha a Brno. Zákazníci tedy mohou již tak vysokou garanci dostupnosti 99,99 % zpečetit technologií Site Recovery, která poskytuje plnou zálohu a rychlou obnovu celého projektu v jiném městě pro případ fatálního výpadku v primární lokalitě. Kromě toho Master Internet stále rozšiřuje portfolio svých cloudových služeb a relevantních doplňků. Mezi nejnovější patří například sofistikovaný UTM firewall FortiGate od renomovaného hráče na poli síťové bezpečnosti Fortinet.

Že se soustředíme na naši cloudovou platformu, je přirozenou reflexí čím dál většího zájmu zákazníků o cloud,“ zmiňuje provozní ředitel Master Internet Filip Špaček. „Není to tak, že bychom upouštěli od našich ostatních služeb, každý typ serverhostingu má stále své specifické použití, nicméně trend do budoucna je, myslím, jasně daný“, upřesňuje Špaček.


Srovnání serverhostingových služeb Master Internet



Vlastnost služby
Housing serveru
Dedikovaný server
Virtuální server
Cloud / Živý server
Bez počátečních investic (odpadá nákup hardware)
NE
ANO
ANO
ANO
Nestárnoucí hardware (hardware je obnovován)
NE
NE
ANO
ANO
Garance dostupnosti

(SLA)

NE
VOLITELNĚ
NE
99,99 %
Flexibilní služba

(snadné navýšení výkonu)

NE
NE
ANO
ANO
On-demand model

(účtování dle reálného využití)

NE
NE
NE
ANO, VOLITELNĚ



Za úsporami prý stojí Dell


Když nahlédneme do kuchyně Master Internet, tak zjistíme, že pro svoji cloudovou platformu využívá nejnovější technologie od společnosti Dell, pro kterou se nedávno stala prvním preferred partnerem v oblasti cloudu. „Je pravda, že díky technologiím Dell dosahujeme velmi nízkého TCO, navíc jsme si ověřili, že to je systém, na který se opravdu můžeme spolehnout po stránce stability i výborné podpory," uvedl provozní ředitel Master Internet Filip Špaček. „Pomohla nám také scale-out architektura diskových polí Dell EqualLogic, protože umožňuje postupné navyšování kapacit v čase bez jakýchkoli výpadků,“ chválí si Špaček a dodává: „To pro nás bylo důležité kvůli dodržení naší garance dostupnosti 99,99 %, ale také výhodné z hlediska rozložení investic, díky čemuž jsme nemuseli řešit návratnost a navyšovat cenu našich cloud-serverů.





Technické oddělení Master Internet pak nedá dopustit na LifeCycle Controller nebo SD karty pro hypervisor VMware. „Díky paměťovým kartám šetříme nejenom na discích a RAIDových řadičích, ale taky na spotřebě energie," říká Pavel Žák, hlavní technik cloudu Master Internet. Nové Dell technologie jsou zajímavé z hlediska úspor také proto, že u krátkých UTP kabelů umí snížit napětí a tím i spotřebu proudu. „Myslím, že díky všem těmto nástrojům snižujeme spotřebu energie minimálně o patnáct procent, což se určitě projevuje na nákladech, stejně jako LifeCycle Controller, který nám zase šetří administrátorský čas,“ doplnil Žák.






Hardwarové parametry platformy


  • PowerEdge servery s 192 GB RAM
  • procesory Intel Xeon E5-2660
  • servery s 2x 10GE porty
  • disková pole EqualLogic PS6110
  • SSD eMLC disky v RAID 5EE
  • úložiště připojené na 10GE iSCSI
  • přepínače PowerConnect 8024F
  • plně redundantní konfigurace N+1
  • technologie site recovery Praha / Brno
(Zdroj: web poskytovatele)



O společnosti Master Internet


Firma působí na českém i zahraničním trhu od roku 1996 a postupně se vypracovala do pozice předního hráče na poli hostingových a telekomunikačních služeb v ČR. Master Internet je dlouhodobě stabilním provozovatelem vlastních datových center v klíčových lokalitách Praha a Brno o celkové ploše více než 1000 m2. Vedle cloudových služeb poskytuje také housing, pronájem dedikovaných a virtuálních serverů s možností správy, clusterová řešení a další komplexní server-hostingové služby včetně doplňků. Master Internet se nedávno stal prvním preferred partnerem pro cloud společnosti DELL.
reklama