Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zle je: už i telefonovat budeme s Microsoftem :-)

22.2.2002, Zdeněk Michálek, článek
Zle je: už i telefonovat budeme s Microsoftem :-)
Určitě znáte ten vtip, jak po oznámení pilota že letadlo řídí software od Microsoftu okamžitě všichni cestující vystoupili z obavy o svůj osud . Sedět zůstal jediný Bill Gates, klidný, protože ví, že takové letadlo ani nevzlétne.
Tak přesně toto mi vytanulo na mysli poté, co Microsoft a Texas Instruments společně oznámili, že míní "převálcovat" stávající výrobce mobilů - co se smartfounů týče.
No, ono to tiskové prohlášení znělo trošičku jinak, ale základ zůstává stejný: Microsoft se s Texas Instruments - zřejmě po nepříliš dobrých zkušenostech s britským výrobcem mobilů Sendo, který až dosud byl jediným implemetátorem smartphonů 2,5 generace založené na mikrosoftím Stingeru - dohodl na vytvoření referenčních vzorků mobilů, které by měly sloužit pro ostatní výrobce jako vodítko při vývoji vlastních přístrojů.


Vše bylo oznámeno na 3GSM světovém kongresu. Tchajwanská firma Compal Communications, která je (přes relativní neznámost - alespoň u koncových zákazníků) jedním z největších světových assemblerů notebooků, PDA a mobilních telefonů (prodávaných pod zvučnými jmény známých výrobců) potvrdila dohodu navrhnout a vyvinout novou generaci mobilních telefonů, založených na platformě SmartPhone 2002. Využila a využije k tomu přitom výsledky spolupráce Microsoftu a Texas Instruments, jejichž cílem jsou smartfouny 2,5 a 3 generace, umožňující využití nových datových služeb, webového prohlížeče (včetně zabezpečených přenosů), e-mailu, zabudovaného PIM (informačního manažera) a multimediálních schopností.




A takto vypadá náhled na vestavěný webový prohlížeč:





Základní vlastnosti smartfounů "vzorků" by měly vycházet z následujících specifikací:
  • Rozměry : 123 x 46,3/52,3 x 20/16 mm
  • Hmotnost: 118.5g
  • Objem: 98cm3
  • Softwarová platforma: MS SmartPhone 2002
  • Hardware: TI OMAP (nový procesor nedávno představený Texas Instruments, vyvinutý s důrazem na nízkou spotřebu energie - mimochodem, primárně vyvíjen spíše pro PDA)
  • TFT displej, 16bitová barva, rozměry zhruba 45 x 35 mm (pro srovnání - "malé" Palmy mají 45 x 45mm)
  • 2,5G, tj. GSM/GPRS/HSDSD přenosy

Oznámení bylo poněkud neočekávané. Poměrně známá byla spolupráce Microsoftu se Samsungem, od níž se očekávalo i vyústění směrem k telefonu 2,5G (nejen 3G, který je vyvíjen pro primární využití v Jižní Koreji).

S velkým halasem přitom byly před pár týdny představeny i - podle mého názoru designově ne až tak zdařené - prototypy telefonů Sendo Z100, které měly být postaveny na operačním systému s kódovým názvem Microsoft Stinger (který je nyní označován na stránkách Microsoftu už jen jako OS SmartPhone na rozdíl od "nového" SmartPhone 2002). Tyto telefony zatím jsou k vidění pouze na stránkách Microsoftu, na webu Sendo o nich kupodivu není ani zmínka (viz obrázky):



Texas Instruments byl evidentně zvolen jako výrobce, který je ve světě mobilních telefonů tím, kdo vyrábí "vnitřnosti" - není tudíž přímým konkurentem gigantů jako Nokia, Siemens atd., takže se možná dá očekávat, že Microsoft svým tahem tyto giganty příliš nerozlítí a nepopudí svým příliš vstřícným přístupem k jednomu z výrobců jeho konkurenta.

Na druhé straně volba velkého assemblera dává tušit, že Microsoftu jde i o skutečnou výrobu a že míní postupně získat pozici nejen jako výrobce operačního systému, ale i jako výrobce smartfounů. Otázkou je jejich značka, pod kterou budou prodávány - SmartPhone, což je jediné označení na horní straně smartfounu, určitě nebude tím konečným názvem.

Jasné mi nejsou dvě zásadní otázky:
  1. Je displej dotekový ?
  2. Jaký bude vstuo znaků ? Pokud jen a pouze stejný jako u běžného telefonu, tj. několikanásobným stiskem tlačítek numerické klávesnice, považuji to za značnou degradaci možností smartfounu - jen zkuste zadat delší webovou adresu, kterou nemáte uloženu v záložkách..

Mimochodem - Microsoft rozděluje svou přízeň jako pěkně vychytralá nevěsta: procesory do PDA bude brát od Intelu, procesory do smartfounů od TI, Motorola ostrouhá kolečka protože dodává microsoftím konkurentům.. co asi zůstane na MIPS, který byl rovněž až do verze Windows CE 3.0 na seznamu podporovaných ?

A ještě jedna zlomyslná otázka: jestlipak najdete na telefonu tlačítko RESET ? :-)