reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC nabídne minipočítač ZBOX s Xeonem a grafikou Quadro

20.5.2019, Jan Vítek, aktualita
ZOTAC nabídne minipočítač ZBOX s Xeonem a grafikou Quadro
V malém provedení se na trh chystají počítače ZBOX QX Series, které jsou vybaveny hardwarem pro pracovní stanice. Ten bude založen na procesorech Intel Xeon a grafických kartách NVIDIA Quadro s až 16 GB paměti. 
ZOTAC ZBOX QX Series tak zaujme svým hardwarem, který se rozhodně nedá označit za herní. Hry na něm samozřejmě můžeme provozovat také, nicméně pro primárně herní sestavu si nebudeme pořizovat procesor Xeon a především pak grafickou kartu řady Quadro. Co je však zajímavé na těchto modelech, je provedení. 
 
 
Jde o malé počítače ve stylu poněkud přerostlého NUC, a to především do výšky. Pro zajištění adekvátního chlazení je skříň ZBOX QX Series také notně děravá a zvláště kvůli vrchnímu panelu plnému šestihranných otvorů bude nutné dávat pozor, aby se nestala nějaká nehoda a dovnitř počítače nám něco nenateklo. Nicméně ZOTAC sám to označuje za "omračující industriální design". To možná, ale praktický zrovna není. 
 
 
Jde o vůbec první model ZBOX, který nese procesor Xeon a dále Quadro s až 16 GB paměti GDDR5. Konkrétně to je Xeon E-2136 (6 jader, 3,3 až 4,5 GHz, LGA 1151) a Quadro P5000, čili z hlediska GPU ekvivalent GeForce GTX 1080. Jinak jde o barebone, takže paměti DDR4 do SO-DIMM (až 64 GB s podporou ECC) a úložná zařízení (M.2 NVMe, 2,5" SATA) si už musíme dokoupit sami, a to samozřejmě i systém. 
 
Na PC s rozměry 225 x 203 x 128 mm se vejde ještě slušná konektorová výbava v podobě 1Gb/s a 2,5Gb/s sítě (Killer), Thunderboltu 3, čtyř USB 3.1 a pak máme vzadu také čtyřikrát HDMI 2.0 a konektor pro Wi-Fi 802.11ax. Místa pro úložná zařízení tu tak není mnoho, ale právě to dokáže napravit zmíněný Thunderbolt. Vepředu pak máme ještě dva USB 3.1 a z toho jeden typu C plus čtečku karet. Napájení zajistí externí adaptér 
 
Zdroj: TZ ZOTAC


reklama