reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zrádná aktualizace softwaru částečně odstavila letiště ve Washingtonu

20.8.2015, Milan Šurkala, aktualita
Zrádná aktualizace softwaru částečně odstavila letiště ve Washingtonu
Softwarové aktualizace obvykle problémy řeší, občas ale mohou také pěkně zavařit. Přesvědčil se o tom radar v blízkosti Washingtonu, jehož aktualizovaný software pak kvůli nesprávné funkčnosti způsobil obrovská zpoždění letadel.
Se softwarovými aktualizacemi může být občas více problémů než užitku. Ostatně např. občasné problémy s aktualizacemi operačního systému Windows nejsou ničím neznámým. Přesto se podobné chyby nevyhýbají ani kritickým místům jako jsou letištní radary. Software ERAM (En Route Automation Modernization) společnosti Lockheed Martin prošel minulou sobotu aktualizací jeho řídícího softwaru v radaru v Leesburgu u Washingtonu. Tento radar obsluhuje letiště v této oblasti.

Křídlo letadla

Aktualizace umožňovala operátorům vytvářet si nastavitelná okna s nejčastěji přístupnými daty. Tato data se ale nemazala poté, co je operátor smazal a postupně zahltila celý systém. Výrobce softwaru nyní zjišťuje, jak je možné, že se na tak závažnou chybu nepřišlo při testování. Během pětihodinového výpadku na třech letištích muselo být 476 letů zrušeno a 492 bylo zpožděno. I když tato čísla zní hrozivě, znamenalo to obsloužení 70 až 88 % všech naplánovaných letů.

Zdroj: faa.gov
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama