Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZyXEL NAS540: první firemní 4diskový NAS

20.1.2015, Jan Vítek, aktualita
ZyXEL NAS540: první firemní 4diskový NAS
Společnost ZyXEL, kterou známe i jako výrobce levných síťových úložišť typu NAS, si připravila svůj první model určený pro čtyři disky. Díky tomu nám její NAS540 nabídne celkovou kapacitu až 24 TB.
Celková kapacita tedy závisí na tom, jaké největší 3,5" pevné disky jsou dnes k dispozici, přičemž z celkové kapacity vyplývá, že ZyXEL počítá se 6TB disky. Ovšem nemělo by trvat dlouho, než se na trhu objeví i 8 TB nebo i 10TB modely, což by zvýšilo celkovou teoretickou kapacitu na 40 TB, pokud to tedy NAS540 bude podporovat. Nicméně takový NAS je stejně určen spíše do běžných domácností, pro něž je dnes i jeden 6TB disk drahou investicí s pořizovací cenou přinejmenším 6600 Kč.





ZyXEL označuje NAS540 za osobní cloud, což obvykle znamená, že výrobce poskytuje nějaký nástroj k tomu, abychom mohli snadno přistupovat k uloženým datům i přes Internet a nejen lokální síť. K tomu zde poslouží firemní služba DDNS, díky níž si můžeme vytvořit vlastní adresu, s jejíž pomocí se k datům dostaneme. Pak tu je ještě platforma ZyXEL zCloud 2.0, která umožní využít k přístupu k uloženým datům zařízení se systémem Android a iOS a na něm přehrávat třeba uložená videa. A do třetice byla zmíněna ještě aplikace ownCloud, která poslouží k synchronizaci dat s počítači se systémem Windows, Mac OS X, Linux nebo s mobilními telefony či tablety s Androidem a iOS. Synchronizovat data ale budeme moci i s online cloudovými službami, jako je například Google Drive.

Samotný NAS540 umožní konfigurovat lokální disky do polí RAID 0, 1, 5, 6 a 10 a využívá výkon dvoujádrového 1,2GHz procesoru FreeScale FS1024 , který má k dispozici 1 GB paměti DDR3. Na zadní straně nejdeme dva gigabitové LAN porty s možností spojení (Link Aggregation), přičemž pak je stropem pro rychlost downloadu 130 MB/s, ovšem pro upload platí pouze 48 MB/s. Z toho vyplývá, že spojení linek ethernetových portů zde v podstatě nemá smysl. Vedle toho můžeme využít dva porty USB 3.0 a také jednu čtečku karet SD s podporou až 128GB SDXC.

Co se týče spotřeby, pak se zapnutými disky si NAS vezme kolem 36 - 37 W a po vypnutí disků to je 14,8 W, což by mohlo být lepší. Celkové rozměry tohoto zařízení jsou 190 x 225 x 160 mm, hmotnost kolem 2 kg a pořizovací cena se pohybuje i pod 6000 Kč s DPH, což není málo. Ovšem přeci jen jde o čtyřdiskový model a jako takový je jeden z nejlevnějších.
 
Zdroj: TZ ZyXEL