reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cestování Hyperloopem nadále zůstává jen snem, Hyperloop One končí

22.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Cestování Hyperloopem nadále zůstává jen snem, Hyperloop One končí
Cestování Hyperloopem se patrně nikdy nestane skutečností, i když to nemusí znamenat, že podobný způsob nebude realitou. Ten, který Elon Musk nastínil před 10 lety, to ale asi nebude. Končí další společnost.
Před 10 lety Elon Musk prezentoval článek, který se týkal cestování vlaky v uzavřených trubicích. Ten nazval Hyperloop, nechtěl se mu ale přímo věnovat, a tak technologii pod tímto názvem začalo na jeho základě vytvářet mnoho dalších společností, i když to rozhodně nebylo poprvé, co něco takového někoho napadlo. Z takových více zmiňovaných společností jsme tu měli HyperloopTT, Virgin Hyperloop One a podobný princip prezentoval také kanadský TransPod. Jenže ani jeden se nedostal příliš blízko reálnému nasazení. O HyperloopTT se poslední dobou sice moc nemluví, ale nadále na projektu pracuje. V Číně se pracuje na nesouvisejícím, ale trochu podobném projektu T-Flight, ale ani tam není jasné, zda se povede dotáhnout ho do zdárného konce (z těchto projektů ten čínský vypadá asi nejreálněji, což ale stále neznamená, že pravděpodobně). To Hyperloop One s projektem už rovnou končí.
 
Firma začala v roce 2014 jako Hyperloop Technologies s investicí okolo 450 mil. USD, přičemž o dva roky později se přejmenovala na Hyperloop One. V roce 2017 do projektu znovu investoval známý miliardář Richard Branson (zajistil zhruba 50 mil. USD od dalších investorů) a firma se později přejmenovala na Virgin Hyperloop One, pod kterým se stala asi nejznámější. Další roky byly rovněž ve znamení několika skandálů představitelů společnosti (sexuální, podvody). V roce 2019 získala investici 172 mil. USD, přičemž 90 mil. USD z této částky měla na svědomí firma DP World ze Spojených arabských emirátů, která později získala až 76% podíl. Projekt také potřetí změnil své jméno, tentokrát na Virgin Hyperloop, přičemž v roce 2020 provedl první test s pasažéry. V únoru 2022 ale společnost oznámila, že se s přepravou lidí nepočítá a že Hyperloop bude využíván pro rychlou přepravu nákladu, čímž došlo k dalšímu přejmenování, zpět na Hyperloop One. To už dávalo více tušit, že se projekt nevyvíjí zrovna dobře, a velkou otázkou bylo, kdo by vlastně byl ochoten platit tak drahou přepravu nákladu.
 
A to se také stalo jedním z hřebíčků do rakve. Firmě se nepovedlo najít žádného zájemce, který by chtěl Hyperloop využít pro nákladní dopravu a projekt tak končí. Zavírá své kanceláře, propouští zaměstnance, snaží se prodat vše, co zbylo. Intelektuální vlastnictví zůstane v rukou společnosti DP World.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama