reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský humanoid Jia Jia si umí povídat s lidmi

18.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Čínský humanoid Jia Jia si umí povídat s lidmi
Obliba humanoidních robotů roste a dokazuje to i nový čínský humanoidní robot, který dostal pojmenování Jia Jia. Jedná se o robota, který vypadá jako žena a dokáže se hýbat nebo konverzovat s lidmi.
Humanoidního robota Jia Jia, který vypadá skutečně jako reálná žena, má na svědomí tým výzkumníků z Čínské univerzity vědy a technologie. Rozhodně se nejedná o prvního humanoidního robota, který dokáže mluvit a který je stylizovaný do ženské podoby, za zmínku stojí například Chihira Kanae od japonské společnosti Toshiba. Zajímavý je i humanoid, který vypadá jako Scarlett Johansson a který byl vyroben naprostým laikem.

Humanoid Jia Jia disponuje schopností hloubkového myšlení, dokáže hýbat některými mimickými svaly v obličeji tak, aby to vypadalo celkem přirozeně a pohyby úst synchronizuje se svou řečí. Když mluví, pohybuje i očima po místnosti jako skutečný člověk. Tuto umělou inteligenci schovanou v robotovi s dlouhými vlasy tým z čínské univerzity navrhoval tři roky. Vývoj humanoida vedl Chen Xiaopin, který svůj výtvor zároveň i představil.





Jia Jia dokáže kromě obličeje pohybovat i končetinami a tělem. Její hlavní předností je však právě schopnost konverzace. Při představení Chen Xiaopin svého robota pozdravil a hned se mu dostalo odpovědi: "Ano můj pane, co pro vás mohu udělat?"

Naprogramované oslovení však není všechno, co Jia Jia dokáže říct. Zvládne se i ozvat, když se jí něco nelíbí. Když si ji někdo chtěl vyfotografovat příliš zblízka, odbyla ho slovy: "Nechoď ke mně tak blízko, když mě fotíš. Můj obličej pak vypadá tlustý."

Čínský výzkumný tým však s vývojem tohoto humanoida rozhodně ještě neskončil. I na první pohled jde totiž poznat, že se jedná o robota, nikoliv o člověka. K tomu chybí Jii Jii ještě schopnost vyjadřovat emoce - smát se nebo třeba plakat. Chen Xiaoping prohlásil, že v budoucnosti svého humanoida plánují naučit pomocí hloubkového učení i rozpoznávat tváře.

Vědecký tým by tak měl v budoucnu přijít i s druhým modelem, v plánu ale není masová výrobu tohoto robota. Kdy však nastane ten moment, když už nebudeme schopní robota odlišit od skutečného člověka? Aby toho vědci docílili, musí vylepšit víc než jen nepřirozeně ztuhlé ruce svých humanoidů.

Zdroje: dailymail.co.uk, engadget.com
reklama