reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GDDR7 paměti v nových grafikách: Micron je plánuje na příští rok

6.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
GDDR7 paměti v nových grafikách: Micron je plánuje na příští rok
Dnešní grafické paměťové čipy GDDR6X by měly být už relativně brzy nahrazeny novou generací pamětí GDDR7. Plánuje je vedle firmy Samsung také společnost Micron, a to už počátkem příštího roku.
Nové generace grafických karet budou moci přejít na další novou technologii. Pokud jde o grafické paměti VRAM, stávající verze GDDR6 a GDDR6X by měly být nahrazeny novými typy GDDR7. O těch mluvil loni už Samsung, nyní se přidává Micron. Jeho čipy této generace by se měly objevit v první polovině příštího roku. Ty budou vyráběny pomocí výrobního procesu 1ß, který má být o rok později nahrazen procesem 1γ. Zatímco 1ß bude posledním procesem využívajícím ještě litografii DUV (Deep UltraViolet), 1γ by už měl přejít na litografii EUV (Extreme UltraViolet).
 
Micron GDDR6X
 
Více informací zatím nevíme, nicméně např. Samsung hovořil o tom, že se přejde na pulzně-amplitudovou modulaci PAM3, která využívá tři úrovně napětí a je schopna přenést pomocí dvojice signálů 3 bity. To by mělo pomoci dosáhnout přenosových rychlostí 36 Gbps na pin, tedy o polovinu vyšší rychlosti než dnes. V případě 384bitových pamětí by to znamenalo propustnost 1728 GB/s a i úzká 128bitová sběrnice, kterou dnes najdeme na mainstreamových kartách GeForce RTX 4060, by zajistila propustnost 576 GB/s. Přestože by se GDDR7 mělo objevit počátkem roku, dá se předpokládat, že se v reálných produktech poprvé objeví možná až v jeho druhé půli na nových GPU od AMD, nebudou-li ještě později. Nástupce Nvidia Ada Lovelace, který nese jméno Blackwell, se má totiž objevit až v roce 2025.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama