Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje Arrow Lake na letošní podzim, AI PC přijdou do mobilní i desktopové sféry

22.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel potvrzuje Arrow Lake na letošní podzim, AI PC přijdou do mobilní i desktopové sféry
Společnost Intel oficiálně potvrdila, že procesory Arrow Lake máme očekávat koncem letošního roku, ve čtvrtém čtvrtletí. Přinesou NPU nejen do mobilní oblasti, ale také do desktopových procesorů.
Intel připravuje nové generace procesorů a nedávno jsme se dozvěděli, že dojde k uspíšení uvedení architektury Lunar Lake, která má spatřit světlo světa už ve třetím čtvrtletí letošního roku. Výroba procesorů už probíhá, takže se dá očekávat, že do obchodů tyto procesory zamíří někdy během léta. Současně se ale také zmínilo to, že architektura Arrow Lake přijde rovněž letos, a to ve čtvrtém čtvrtletí (tedy na podzim až počátkem zimy). V tomto případě víme, že jsou určené jak pro mobilní, tak i desktopové AI PC, což jasně říká, že na obou platformách máme očekávat NPU.
 
Intel také zmínil to, že o Arrow Lake zveřejní více informací na Computexu za pár dní (počátkem června), to ale pravděpodobně nebude úplným uvedením architektury. Procesory Arrow Lake přijdou jako desktopové Arrow Lake-S a mobilní verze Arrow Lake-H a Arrow Lake-HX, zatím se mluví o 21 různých variantách.
 
Intel roadmapa
 
Nové procesory by měly mít výkonná jádra (P-Core) Lion Cove a úsporná jádra (E-Core) Skymont. Vrcholem mají být modely s konfigurací 8P+16E, tedy 24 jádry, a poněvadž by neměly podporovat Hyper-Threading, mělo by jít současně o podporu stejného počtu vláken, tedy 24. Mají se objevit i verze 6P+8E, které má vyrábět samotný Intel, zatímco ostatní čipy budou produkovány u TSMC.
 
Přijdou s chipsety Intel 800 a kompatibilitou s pamětmi DDR5-6400 (podpora DDR4 se stane minulostí). Nový socket LGA-1851 má být podporován do roku 2026, kdy Intel plánuje přejít na další novou patici. P-Core mají mít 3 MB L2 cache na jádro, stále zde bude starší GPU architektura Alchemist s 2 nebo 4 Xe jádry, zatímco Lunar Lake má mít už novější Battlemage. Ještě připomeňme, že se spekuluje o nižších taktech novinek, Core Ultra 9 285K má mít Turbo údajně jen na 5,5 GHz.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.