reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel rozšiřuje investice do pamětí NVM

22.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel rozšiřuje investice do pamětí NVM
Pro Intel byl rok 2015 dle slov Roba Crooka rokem pamětí a především typu NVM (Non-Volatile Memory), mezi něž patří nové 3D NAND a především 3D Xpoint vyvinuté společně s Micronem. Nyní Crooke ohlásil další investice právě do NVM.
Paměti 3D Xpoint byly představeny již v červenci a nyní Intel s Micronem pracují na jejich nasazení v prvních produktech. Ty tedy s největší pravděpodobností nebudou určeny pro běžné spotřebitele, těm musí stačit normální paměti NAND Flash, které také tedy už dospěly do trojrozměrné podoby. Však také Intel s Micronem se chtějí věnovat i výrobě 3D NAND Flash. Důvod další expanze a investic je přitom zřejmý. Trh s SSD a podobnými úložnými zařízeními má v příštích alespoň sedmi letech raketově růst, takže kdo zaváhá, ten si z něj neukousne. Nedávno přitom oznámil značné rozšíření investic samotný Micron, takže se nemůžeme vůbec divit, že tu samou věc dělá i Intel.




3D Xpoint


Rob Crooke (Senior Vice President a General Manager - Non-Volatile Memory Solutions Group) včera oznámil, že Intel horečně pracuje na uvedení řady Intel Optane na trh již v příštím roce. Právě ta je založena na pamětech 3D Xpoint, v jejichž možnostech je zcela zastínit jakékoliv dnešní paměti NAND Flash z hlediska výkonu i životnosti. Půjde tak o úložná zařízení s rychlým přístupem k datům, což umožní třeba rychle detekovat podvody ve finančních transakcích nebo rychleji analyzovat různá data, díky čemuž by se měl urychlit výzkum třeba ve zdravotnictví. O spotřebitelském trhu se tedy zatím nemluví.

Co konkrétního tedy Intel chystá? Oznámil využití čínské továrny v Dalianu, která rozšíří výrobní kapacitu pamětí NVM a zapadá do strategie Intelu rozmístit výrobu do různých zařízení po celém světě. V Dalianu se budou vyrábět konkrétně paměti 3D NAND, a to od druhé poloviny příštího roku. S touto továrnou má ale Intel i další plíny a v příštích letech chce do ní investovat až 5,5 miliard dolarů na její modernizaci a rozšíření. Tato továrna v současné době není pro Intel klíčová. V provozu je od roku 2010 a vyrábí pomocí 65nm technologie.

Zdroj: Intel
reklama