reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Menší výrobce základních desek čeká pokles prodejů

12.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Menší výrobce základních desek čeká pokles prodejů
V současné době se trh se základními deskami dělí na tři hlavní skupiny, čili největší, střední a malé výrobce. A právě ty střední a malí mají v tomto roce zažít pokles prodejů základních desek. Proč tomu tak má být?
Asustek Computer a Gigabyte Technology jsou tedy aktuálně dva nejlepší výrobci, kteří se v poslední době přetahují o prvenství na trhu, přičemž po prvním letošním kvartálu je situace ve prospěch firmy Gigabyte. Tyto firmy dodávají ročně na trh cca 20 milionů kusů, takže s velkým odstupem jsou za nimi společnosti MSI a ASRock, jež mají tento rok dodat každá kolem 6 - 6,5 milionu kusů a nakonec tu máme Elitegroup Computer Systems (ECS) a Biostar Microtech International s 2,8 - 3 miliony. Ty nejmenší výrobce desek jako EVGA zmiňovat nebudeme.

V Číně také již nějakou dobu probíhá cenová válka mezi výrobci desek, přičemž ASRock, MSI, Biostar a ECS už ji vzdaly a dle Digitimes se nyní soustředí především na to, aby udržely svou ziskovost nebo minimalizovaly ztráty. Nicméně i tak mohou očekávat značné dopady na své prodeje v tomto roce, takže je možné, že svých vytyčených cílů nedosáhnou. Těžit z toho tedy logicky bude Asus a Gigabyte, které tak mají příležitost zvýšit své prodeje.




nová Gigabyte G.1 Gaming s Intel Z170 pro Skylake


Ne moc dobře je na tom Biostar, který v minulém roce dodal na trh 3,06 milionu desek a vykázal ztrátu 4,25 mil. USD. Ve ztrátě je zatím i po prvním kvartálu letošního roku. ASRock již oznámil, že očekává těžké období kvůli poklesu prodejů v evropských zemích platících eurem, které nastaly vlivem vývoje kurzu k dolaru. Dle spekulací mu nepomohlo ani to, že Intel odsunul nástup procesorů Skylake do třetího kvartálu. ASRock tak má zažít finanční stagnaci.

Společnosti MSI a ECS se nyní soustředí především na své notebooky. MSI je úspěšné především v oblasti herních notebooků a ECS zase spolupracuje s Intelem na výrobce modelů pro vzdělávání a celkově malých přenosných počítačů.

Zdroj: Digitimes
reklama