reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Edge nebude automaticky přehrávat Flash

10.4.2016, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Edge nebude automaticky přehrávat Flash
Adobe Flash to má stále těžší. Po závažné chybě Flashe CVE-2016-1019 z tohoto týdne dostal menší ránu ještě od Microsoftu. Nová verze prohlížeče Edge totiž bude blokovat automatické přehrávání flashových animací.
Pozice Adobe Flash se stále oslabuje. Odvrací se od něj různé služby jako je např. Facebook i prohlížeče, jedním z dalších je Microsoft Edge. Od vydání Windows 10 ve verzi 14136 přestane Microsoft Edge spouštět animace nebo reklamy ve formátu Adobe Flash. Uživatel bude moci zrušit pozastavení a animaci spustit na svou vlastní žádost. Prohlížeč by ale neměl blokovat Flash obsah, který je pro stránku důležitý a je jejím hlavním významem, tedy videa nebo hry. Jak moc spolehlivá bude tato detekce, se teprve ukáže.


Microsoft Edge


Výhodou tohoto řešení bude nižší zátěž CPU, vyšší výdrž mobilních zařízení i vyšší bezpečnost. Nespouštění flashových reklam bude dalším tlakem pro to, aby se přestaly používat reklamy v tomto formátu, a aby se přešlo např. na HTML5.

Připomeňme, že tento týden měl Flash další velký problém s bezpečností v podobě závažné chyby CVE-2016-1019. Ta totiž dovolovala útočníkům napadnout počítače s Adobe Flash verze 21.0.0.182 a 21.0.0.197. Přes tyto verze Adobe Flash bylo možné nainstalovat např. ransomware (vyděračský software), přičemž bylo zaznamenáno několik útoků využívajících tento nedostatek (např. nemocnice Methodist Hospital v Kentucky, USA).

Zdroj: windows.com, adobe.com, trendmicro.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama