reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft ukončil mainstreamovou podporu Windows 7

13.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Microsoft ukončil mainstreamovou podporu Windows 7
Menší paniku přinesla zpráva o tom, že Microsoft dnes končí s mainstreamovou podporou systému Windows 7. Neznamená to, že by dnes zveřejněné bezpečnostní záplaty byly poslední, ovšem Windows 7 už nebudou vylepšovány.
V minulém roce nastalo pozdvižení poté, co Microsoft ukončil veškerou podporu systému Windows XP, který tak od jara zůstal bez podpory a bezpečnostních záplat. To donutilo řadu podniků k tomu, aby začaly nakupovat nové počítače, což zmírnilo propad trhu s PC, ovšem na tyto počítače byly instalovány spíše Windows 7 než aktuální Windows 8 a 8.1. Dnes ukončená mainstreamová podpora Windows 7 ale neznamená to samé, co potkalo Windows XP.





Znamená to, že Microsoft už nebude systémy Windows 7 vybavovat novými funkcemi, vylepšeními a nebude je jakkoliv měnit. Končí také bezplatná telefonická a online podpora a nadále bude k dispozici už jen jako placená služba. Systém už tedy zkrátka zůstane takový, jaký je a stále budou ještě po několik let vycházet opravné a bezpečnostní záplaty. Potom ale nastane konec i této prodloužené podpory, který je naplánován na 14. ledna 2020.

Systém Windows 8.x se ale už téměř určitě nestane tak populární jako Windows 7, na což ukazují i poslední průzkumy sledující podíl operačních systémů na trhu. Dle nich mají Windows 8 a 8.1 dohromady přes 15 procent, zatímco podíl Windows 7 se drží u 50% hranice a zatím to nevypadá, že by měl klesat, možná spíše naopak. Navíc příchod Windows 10 je naplánován na letošní podzim a z ohlasů uživatelů to vypadá, že ti jsou na tento nový OS natěšeni daleko více než na Windows 8. Vypadá to tedy, že i nadále bude pokračovat střídající se úspěch a neúspěch systémů Windows.

Dnešní ukončení mainstreamové podpory také nemá nic společného s plánovaným ukončením prodejů Windows 7 Professional. Microsoft ještě musí oznámit, kdy ukončí prodej tohoto systému výrobcům počítačů a dříve bylo potvrzeno, že tak učiní přinejmenším rok předem. Stejně tak bude stále možné provádět downgrade z Windows 8.1 Pro na Windows 7 Pro. Mainstreamová podpora systémů Windows 8 a 8.1 skončí v lednu 2018 a rozšířená bude platit ještě dalších pět let.

Zdroj: Hexus.net
reklama