reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sentinel III: vyspělá herní myš

1.12.2015, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sentinel III: vyspělá herní myš
CM Storm Sentinel III je již třetím modelem své řady. Očekávat můžeme výborně vybavenou myš, která využije OLED displej, podsvícení s plnou škálou barev, kvalitní optický senzor a nabídne i možnost změny své hmotnosti.
Kapitoly článku:
Cooler Master vyrobil již řadu myší Sentinel. Už v roce 2010 přišla na trh Sentinel Advance, pak přišla o rok později na řadu CM Storm Sentinel Z3RO-G a naposledy jsme si vyzkoušeli model Sentinel Advance II. Dnes testovaný model dostal prosté označení CM Storm Sentinel III a nejen z jeho označení je zřejmé, do jaké řady patří. Všechny tyto myši totiž mají stejný tvar těla i rozmístění tlačítek, takže pokud jste tuto myš už měli a vyhovovala vám, budete vědět, do čeho jdete. Zůstala zde i stejná speciální výbava, čili možnost úpravy celkové hmotnosti pomocí několika 4,5gramových závaží, barevné podsvícení včetně dvou předních "reflektorů" a také integrovaný jednobarevný OLED displej informující o nastaveném profilu a aktuálním rozlišení senzoru.


- klikněte pro zvětšení -

Cooler Master nám v tomto případě slibuje kvalitní optický senzor Avago 3988 s rozlišením až 6400 dpi. Tím se obecně označovaly senzory využívající viditelné světlo, vedle nichž tu byly ještě laserové, s ním si můžeme senzor této myši na první pohled splést. On totiž žádné viditelné světlo nevydává, ale ne proto, že by šlo o laserový, ale kvůli tomu, že svítí v infračerveném spektru.

Zajímavé je, že Cooler Master ještě u myši Advance II využíval známý Avago 9800 s rozlišením až 8200 dpi a dá se říci, že v té době se firmy snažily u novějších modelů neustále navyšovat rozlišení, ale na to už se naštěstí zase tak moc nehledí. I tak se ale stále objevují nové myši, jež se snaží ohromit maximální hodnotou dpi, jako je Logitech G303 Daedalus Apex se senzorem Delta Zero.



Sentinel III přišla v malém černém obalu, který má obvyklá dvířka a pod ní přiléhavý plastový kabátek, díky němuž se můžeme i bez rozbalování podívat na ni zblízka a přesvědčit se o její velikosti.

Model
CM Storm Sentinel III (SGM-6020-KLOW1)
Rozměry myši
135 x 84 x 40 mm
Hmotnost myši
155 gramů (+ 22,5 gramů v závaží)
Tlačítka
8 programovatelných (512 kB paměti)
5 profilů
Senzor
Avago 3988
až 6400 DPI (čtyři nastavitelné úrovně)
50 G
5,08 m/s (200 ips)
angle snapping
pracuje až do vzdálenosti 2,1 mm od podložky
Rozhraní
USB 2.0 (1,8metrový kabel)
1000Hz (1ms) dotazovací frekvence
Ergonomie
pro praváky

CM Storm Sentinel III má naprosto stejné rozměry jako Sentinel II a předchozí modely, měnila se pouze hmotnost. Zůstává také počet osmi tlačítek, z nichž jsou zde všechna programovatelná a pro uložení až pěti profilů a log pro OLED displej tu je 512 kB paměti. Ta bude jistě stačit, vždyť ona loga jsou pouze jednobarevná a v rozlišení 32 x 32, takže stačí bmp soubor, který zabere jen 192 bajtů.

Avago 3988 by měl být dostatečně pohotový senzor na jakékoliv hry, na což ukazuje maximální rychlost pohybu přes 5 metrů za sekundu, což jen tak někdo "neutrhne". Pak se specifikace zmiňují i o funkci angle snapping, čili půjde vypnout funkce pro vyrovnávání čistě vertikálního či horizontálního pohybu ukazatele, aby ten opravdu kopíroval pohyb myši.

Cooler Master také uvádí, že zde použil v porovnání se staršími modely Sentinelu lepší tlačítka s výdrží 20 milionů stisků. Ta je tak asi 4x vyšší. Stejně tak tu je jistý 32bitový procesor oproti 8bitovému, ale to jen pro doplnění.


Zpracování myši


Sentinel III je vyroben tak, aby dobře vyplnil celou dlaň pravé ruky, což jednak znamená, že s ní nezažijete velkou volnost pohybu při ovládání pouhými prsty. Na to je vhodná třeba nedávno recenzovaná CM Storm Xornet II. Hlavní materiál, tedy šedý plast použitý na plášť má stejně jako u předchozích modelů malinko změkčený povrch, který je příjemný na dotyk a také to má důsledek v tom, že prsty po takovém materiálu moc nekloužou. Není ale pogumovaný jako dříve, ale ostřený ultrafialovým zářením. Na samotném hřbetu pak máme jednak kouřové plexi ukrývající displej a kolem něj děrovanou fólii skrytou pod stejným materiálem. Skrz ni bude svítit různobarevná LED informující svou barvou o zvoleném rozlišení senzoru. Tlačítka jsou vyrobena z tvrdého černého plastu se zdrsnělým povrchem, stejně jako celý spodek, i když ten je výrazně hladší.

Pokud znáte předchozí verze myši, pak si můžete všimnout jednoho rozdílu. U nového Sentinelu je děrovaná fólie umístěna pod průhledným plastem a ne nad ním, což je dobré už jen kvůli tomu, že se nebudou otvory zanášet nečistotami. Ostatně uživatelé si stěžovali i na to, že povrchová úprava této dříve kovové části se časem odírá.



Zpracování této myši je jako obvykle na vysoké úrovni. Tělo je pevné, plasty kvalitní, takže se ani po silném zmáčknutí neozve žádné vrzání a tělo se nezačne prohýbat. Cooler Master zde sází také na světelné efekty a krom různobarevné LED pod hřbetem myši tu máme také dva reflektory pod předními tlačítky. Ty budou ale svítit vždy stejnou barvou jako hřbet a ve tmě trošku osvětlí prostor před ní. Namíchat si ale budeme moci libovolný odstín pro každý z pěti profilů a pro každou ze čtyř úrovní rozlišení senzoru. Grafický OLED displej se rozsvítí vždy jen na pár sekund po změně rozlišení nebo profilu, jinak zůstává vypnutý.



Nabídka tlačítek čítá celkem osm kusů, ovšem nejde vůbec o složitý systém. Máme tu totiž dvě hlavní, kolečko a dvě postranní, což už je standardní výbava většiny myší. Zbývají tři tlačítka obklopující kolečko, přičemž osamělé vepředu cyklicky přepíná mezi profily (nevadí tedy, že je mimo dosah) a dvě vzadu zase snižují či zvyšují nastavené rozlišení. To jsou jejich základní funkce, které ale budeme moci pomocí softwaru změnit. Sluší se snad poukázat jen na to, že jedno z postranních tlačítek nese označení TX, tedy Storm Tactics Multiplier Key. Ten známe již z letité myši CM Storm Inferno a jde o jakýsi přepínač, který nám může nabídnout další funkce na ostatních tlačítkách, podobně jako na klávesnici slouží Shift, Ctrl a další přepínače. To si nastavíme v příslušném softwaru, takže se na tuto funkci blíže podíváme v další kapitole.



K provedení tlačítek nemám sebemenší výhrady, což je tedy výjimečná situace. Jde ale samozřejmě o čistě můj subjektivní pocit, který mi říká, že všechna tlačítka mají adekvátní odpor při stisku, dobrou hmatovou odezvu, a to včetně kolečka. To je při otáčení velice tiché, ale má přitom výrazné krokování, díky hlubokým vroubkům se s ním dobře otáčí a odpor při stisku není vůbec přehnaný. Tlačítka na Sentinel III si tedy zaslouží velkou pochvalu.



Rozmístění teflonů a ani jejich tvar výrobce nijak nezměnil. Stále tu máme menší teflon zcela dole, ještě titěrnější nahoře mezi reflektory a pak tu jsou dva dlouhé postranní. Tato myš tak bude lépe pracovat na tvrdším povrchu a do textilní podložky by se mohla trošku bořit. Ve spodní části jsou dvířka s logem CM Storm, pod nimiž je celkem pět 4,5gramových závaží, čili celkem 22,5 gramů.




Příslušenství


Společně s touto myší dostaneme pouze různojazyčný leták s informacemi o bezpečnosti, záruce, specifikacích atp. Vedle něj tu není už vůbec nic dalšího, takže doprovodný software si musíme případně stáhnout sami ze stránek výrobce. Zajímavé je, jak se postupem času příslušenství omezovalo. První verze Sentinelu měla vedle sebe náhradní sadu teflonů a také záslepku pro uzamknutí kabelu ve skříni, další dvě měly aspoň ty teflony, ale nejnovější už nemá nic navíc. Náhradní sadu si ale můžete alespoň koupit za nějakých 130 Kč.


reklama