reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stephen Hawking stanovil lidstvu expirační lhůtu 1000 let

18.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Stephen Hawking stanovil lidstvu expirační lhůtu 1000 let
Profesor Stephen Hawking je znám pro své občasné prognózy a názory ohledně velkých otázek o celém vesmíru a úloze lidstva v něm. Nyní vyslovil další prognózu, v níž dává lidstvu jak jej známe expirační lhůtu 1000 let, pokud se nedostane do vesmíru.
Stephen Hawking se už vyjadřoval k umělé inteligenci, snaží se prosazovat projekt pro vyslání malých lodí k Alfě Centauri, vyjádřil svůj názor na existenci mimozemšťanů a jejich případné invazi na Zemi (pokud nás z dálky kontaktují, měli bychom velice zvážit, zda jim vůbec odpovědět) stejně jako o dalších hrozbách pro budoucnost lidstva. Tomu tak nyní stanovil už jen 1000 let budoucnosti, během nichž bychom se měli být schopni dostat do vesmíru a dokázat tam přežít, jinak na Zemi civilizace nepřežije.





Tento názor vyjádřil ve svém proslovu pro Oxford University Union, kde uvedl, že Země je zranitelná stejně jako jakákoliv jiná jednotlivá planeta. S postupem let se zvyšuje šance na to, že přijde nějaká globální katastrofa, která smete civilizaci z povrchu Země a naše aktivita tomu pouze nahrává.

Dle Hawkinga na lidi už v příštím století dopadnou velké existenční potíže týkající se globálních změn klimatu, ale třeba i umělé inteligence, která by se mohla vymknout kontrole. A pokud přijde nějaká velká katastrofa, bude jen dobře, když lidé budou "zálohovaní" na jiné planetě, nebo lépe i v jiných hvězdných systémech. Opět tak můžeme připomenout snahy o osídlení Marsu, které má dle představ Elona Muska nastat už za několik desítek let, kdy má na této planetě vzniknout početná lidská kolonie. Však plánovaný ITS (Interplanetary Transport System) firmy SpaceX bude dle současných představ schopen přivézt na Mars i 200 lidí. Ještě před tím ale bude nutné vyřešit řadu problémů s energií, získáváním potravin a především s ochranou proti kosmickému záření.

Další nadějí jsou blízké hvězdné systémy, a to zvláště ten nejbližší - Alfa Centauri a jeho část Proxima Centauri. Project Blue nebo zrovna dokončený teleskop JWST by už relativně brzy mohl ukázat, zda je v tomto systému nějaká opravdu obyvatelná planeta a pokud ano, lze si už dnes představit, že jí lidé budou schopni dosáhnout, i když takový let může trvat třeba celý jeden lidský život.

Steven Hawking doslova řekl, že "Musíme pokračovat v pronikání do vesmíru pro zajištění budoucnosti lidstva. Nemyslím si, že bychom přežili dalších 1000 let, aniž bychom byli schopni uniknout z této zranitelné planety". Ostatně svou zkázu si můžeme docela dobře zařídit i sami a vlastními prostředky se propadnout opět do doby temna.

Zdroj: USA Today
reklama