reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VR šlapadlo Virtuix Omni je hotové, přijde na 700 USD bez bot

17.12.2015, Jan Vítek, aktualita
VR šlapadlo Virtuix Omni je hotové, přijde na 700 USD bez bot
O více než rok se opozdil nástup VR šlapadla Virtuix Omni, což tedy nakonec ani tak nevadí, neboť v loňském září pro ně stejně ještě nebyl připraven ostatní hardware a ani software. Nyní už se ale očekává brzký nástup headsetu Oculus Rift.
Jak jsme psali nedávno, VR headset Oculus Rift by měl být brzy následován konkurenčním HTC Vive, ovšem jeho nástup je dle anonymního příspěvku ohrožen. V tom můžeme vidět vše možné od čisté pravdy po snahu pošpinit konkurenci, ale vzhledem k formě onoho příspěvku bych si osobně tipl, že něco na tom bude. Nicméně Oculus Rift je stále považován za headset s největším potenciálem a v jeho případě to vypadá, že skutečně přijde v prvním čtvrtletí příštího roku. Je tedy i čas na to, aby se na trh dostavilo i slíbené domácí šlapadlo Virtuix Omni.





Pokud jste si mysleli, že si třeba díky konzoli Nintendo Wii nebo hrám pro Xbox Kinect zlepšíte fyzičku, pak lze říci, že oproti opravdovému cvičení jsou výsledky slabé. I bez zdůvodnění v různých výzkumech je důvod zřejmý. Před televizorem musíme totiž víceméně zůstávat na stejném místě, takže je jasné, že v takovém případě spálíme mnohem méně kalorií než třeba při prostém joggingu. V případě šlapadla Virtuix Omni by to mohlo být ale mnohem lepší. Hráč sice také zůstává na místě, ale to pouze díky nakloněné ploše a speciálním botám, takže takový pohyb má blízko ke cvičení na běžeckém pásu. Běhat tedy na tomto šlapadle moc nejde, to spíše jen rychle chodit a je také otázka, zda si dlouhodobým používáním nepřivodíme nějaké zdravotní komplikace.





Vývoj Virtuix Omni začal v červnu 2013 jako projekt na Kickstarteru, kdy se ještě předpokládalo, že první kusy dorazí k zákazníkům již v lednu roku 2014. Ti se tak nakonec dočkají o cca dva roky později, což je již jisté, neboť šlapadlo se již začalo vyrábět ve velkém a první přispěvatel z Kickstarteru již svůj kus dostal, což ve svém domě se zástupci Virtuixu oslavil. Může si tak zahrát třeba Battlefield 4, jak ukazuje následující video:


Virtuix v průběhu vývoje dostal přes 4000 předobjednávek na své šlapadlo, mezi něž se nepočítají ty kusy, které poputují přednostně lidem podporujícím původní kampaň na Kickstarteru. V lednu se tak ke svým majitelům dostane dalších 50 kusů. Firma to oslaví ještě na CES 2016, kde bude pořádat eSports turnaj ve hře Omni Arena, která tak trochu připomíná výukový holografický střelecký program, jaký znají fanoušci Star Treku. Všichni ale budou zvědaví spíše na to, jaké opravdové PC hry z nejvyšší AAA kasty bude tento systém podporovat. Co se týče headsetů, nebude problém s využitím Oculus Rift i HTC Vive.

Co se týče ceny, jedno šlapadlo, k němuž dostaneme vše potřebné krom VR headsetu a speciálních bot, přijde na 700 dolarů. Boty si musíme objednat zvlášť a k dispozici jsou ve 12 různých vellikostech za 60 USD.

Zdroj: Tom's Hardware

reklama