reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Všestranný robot Dtto se sám sestaví z jednotlivých modulů

13.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Všestranný robot Dtto se sám sestaví z jednotlivých modulů
Do Hackaday Prize 2016 byl přihlášen projekt, za kterým se skrývá všestranný modulární robot, který svým zjevem připomíná hada. Tento robot se dokáže sám poskládat z jednotlivých částí, a udělat tak ze sebe šikovného pomocníka například do vesmíru.
Svět nejrůznějších robotů se neustále rozšiřuje a vědci pro jejich vývoj hledají inspiraci především kolem sebe. Není tedy divu, že už existuje tolik robotů, kteří jsou navrženi podle nějakého živočicha, který byl vývojářům inspirací. Vědci z univerzity v Soulu vyvinuli skákající robotické šváby, Kalifornská univerzita zase představila robotickou paži inspirovanou mořským ježkem. Na řadu přišli i tvorové jako mravenci, kteří pomohli při navrhování mravenčího robota na hraní. Není se tedy čemu divit, že se objevil i modulární robot, který svým tělem a pohybem připomíná hada.

Projekt hadího robota se zapojil do soutěže Hackaday Prize 2016. Za tímto start-upem se skrývá nevelký robot vytvořený 3D tiskem, který se pomocí magnetů dokáže spojovat a poté zase rozpojovat na více částí. Robot se jmenuje Dtto v1.0 a nabízí velkou flexibilitu a všestrannost, protože se sám dokáže správně sestavit z částí, které jsou na danou misi potřebné. Tento projekt má na svědomí tým vědců z univerzity ve španělské Tarragoně.





Robot Dtto dokáže přesně identifikovat své jednotlivé části a následně se spojit v jeden fungující celek, který bude mít vybavení namixované dle aktuálních potřeb. Prototyp, který je možné vidět na videu, není zatím vybaven žádným speciálním zařízením, v budoucnu však každá část robota dostane specifické vybavení. Nebudou tak chybět moduly s kamerou, gyroskopem, akcelerometrem, ultrazvukovými senzory či zařízením pro měření magnetického pole a plánuje se jich ještě mnohem víc. Zahrnuto bude zkrátka všechno, co by mohlo být potřeba při nejrůznějších misích, na které by měl být tento robot určen. Projekt je však zatím určen jen pro vědecké a vzdělávací účely.

Za celým projektem stojí především myšlenka všestrannosti robotů. Existuje totiž mnoho zařízení, které by byly užitečnější pohromadě, nikoliv samostatně, jako tomu mnohdy bývá. Robot Dtto tak může nabýt jakéhokoliv tvaru, velikosti a především funkce. Každá část robota je napůl rozdělena pohyblivým kloubem a dokáže fungovat i sama o sobě. Pokud se navzájem dvě části bezdrátově zkontaktují, připojí se k sobě pomocí magnetů a systém je uzamkne. Roboti jsou tento proces schopni zvládnout sami, protože umí identifikovat jednotlivé moduly a následně se samostatně připojit. Každá jednotlivá část vyrobená 3D tiskem v současné době váží 210 gramů a má rozměry 64×64×130 mm. V každém modulu nechybí ani Arduino Nano v3.0.


Celý robot spojený z několika částí je schopný se pohybovat různými způsoby. Robot dokáže vyvinout pohyb podobný tomu hadímu a jednoduše se po povrchu plazit, pokud však jednotlivé části dostanou díky 3D tisku i malé nožičky, může i normálně chodit jako stonožka. Robot však nemá zábrany, a tak zvládne propojit i hlavu a ocas a pohybovat se pomocí koulivého pohybu. Je tedy patrné, že inspirací při navrhování robota Dtto nebyli jenom hadi.

Do Hackaday Prize 2016 je přihlášených mnoho start-upů, protože hlavní ceny jsou nemalé částky na realizaci projektů - celkem 300 000 dolarů, což je v převodu přibližně 7 200 000 korun. Pokud by se projektu Dtto podařilo získat finanční příspěvek, své využití by získal při záchranných operacích nebo při výzkumných činnostech prováděných na těžko přístupných místech, anebo by se robot mohl dokonce dostat i do vesmíru. Tam by díky své všestrannosti mohl pomáhat při výzkumu například i na Marsu.

Zdroje: 3ders.org, hackaday.io

reklama