Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

0-ou, ICQ končí po 28 letech existence

27.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
0-ou, ICQ končí po 28 letech existence
Kdysi velmi populární komunikátor ICQ brzy skončí. V posledních letech už nebyl téměř používán a nynější majitel se rozhodl, že jeho provoz po zhruba 28 letech existence ukončí. V dnešní situaci ani není divu.
V roce 1996 vznikl komunikátor ICQ (anglická výslovnost odpovídá frázi "I Seek You"), kterou od původního izraelského vývojáře Mirabilis v roce 1998 koupila společnost AOL. Počátkem tisíciletí šlo o velmi úspěšný komunikátor a ICQ se dostalo na více než 100 milionů registrovaných uživatelů. Spousta lidí si dodnes jistě pamatuje slavné o-ou, kterou se signalizoval příchod nové zprávy. ICQ dostalo časem také spoustu zajímavých her, které jste mohli hrát se svými přáteli. Nicméně příchod modernějších sociálních sítí a jejich vestavěných komunikátorů znamenal postupné umírání ICQ. Přišel Facebook a jeho Messenger, WhatsApp a další, přičemž to zdaleka nebylo jen ICQ, jehož sláva začala upadat. V roce 2017 byl odstaven i AOL Instant Messenger, už o tři roky dříve to potkalo MSN Messenger. ICQ tak bylo jedno z posledních přeživších.
 
V roce 2010 bylo ICQ prodáno společnosti Digital Sky Technologies, která vlastnila značku VK, později Mail.ru. Bohužel ale nebyla schopna dostatečně oživit zájem o aplikaci, a tak se vývojáři rozhodli, že ICQ nyní po zhruba 28 letech provozu skončí, což vlastně ani nebylo otázkou, zda k tomu dojde, ale kdy. Od roku 2020 docházelo jen k mírným úpravám aplikace a nyní se už v mobilních variantách ani nedá stáhnout a byly odstraněny z příslušných obchodů s aplikacemi. K odpojení služby by mělo dojít 26. června 2024, tedy za necelý měsíc. Pak už bude podporován jen vlastní komunikátor firmy, VK Messenger a aplikace VK WorkSpace.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.