reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

110 milionů eur: pokuta pro Facebook za data z WhatsApp

19.5.2017, Jan Vítek, aktualita
110 milionů eur: pokuta pro Facebook za data z WhatsApp
Evropská komise se rozhodla pokutou 110 milionů eur potrestat Facebook za sdílení údajů o uživatelích služby WhatsApp s mateřskou společností. To ale není jediný důvod, proč má Facebook zaplatit tolik peněz.
Taková částka pochopitelně není pro firmu jako Facebook ani zdaleka likvidační a v podstatě není ani moc bolestivá, však její tržby v poslední době raketově rostou a už dávno přesáhly 7 miliard dolarů za čtvrtletí a zisk z toho činí přes 2 miliardy, což se týká údajů z konce minulého roku. Je také rozdíl mezi udělením pokuty a zaplacením pokuty, čemuž se firmy obvykle zuby nehty brání bez ohledu na to, jak moc velká pro ně taková částka je.





Aktuálně tak jde o Facebook, který v březnu 2014 získal WhatsApp a loni ohlásil, že hodlá sdílet veškeré informace platformy WhatsApp o jejích uživatelích právě se službu Facebook. Mezi prohřešky vyjmenované Evropskou komisí ale patří také to, že Facebook měl poskytovat nesprávné, nebo zavádějící informace. To prostě a jednoduše znamená, že Facebook lhal, když dříve říkal, že uživatelé WhatsApp se nemusí bát, že by informace o nich byly sdíleny s mateřskou firmou a její platformou.

Facebook přitom dříve Evropské komisi sdělil, že ani nemůže "vytvořit spolehlivý proces automatického párování účtů" Facebooku a WhatsApp, aby takové sdílení dat vůbec bylo možné. Komise však zjistila, že naprosto v rozporu s prohlášením Facebooku tato možnost existovala už v roce 2014 a lidé z firmy o ní moc dobře věděli, takže tu máme další lež.

Ve světle toho všeho se Evropská komise rozhodla Facebooku udělit pokutu 110 milionů eur, kteroužto částku považuje za "adekvátní a odstrašující", aby se firma v dalších podobných možných případech rozhodla jinak. Můžeme ale také zmínit to, že Facebooku bylo v září minulého roku zakázáno schraňovat data od uživatelů WhatsApp a nyní má dle stránek WhatsApp existovat možnost nesouhlasit právě s tímto sdílením.

Zdroj: HotHardware
reklama