Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3 nové mobilitky SanDisku

27.10.2004, Petr Hájek, článek
3 nové mobilitky SanDisku
Společnost SanDisk představila další 3 novinky, tentokrát ovšem nikoliv na poli mobilních a chytrých telefonů, ale mobilního příslušenství, jedná se o paměťové médium TransFlash kapacity 256 MB a 2 rekordně malé čtečky paměťových karet, jež čtou i miniaturní verze jednotlivých typů médií bez nutnosti používat adaptér.
256 MB TransFlash modul

O paměťových kartách typu T-Flash (TransFlash) jsme již na našich stránkách hovořili, včetně základního představení jejich filozofie a popsání největších výhod a nevýhod. Dnes společnost SanDisk představila zatím nejobjemnější kartu tohoto typu - SanDisk TransFlash v 256 MB verzi, která má uspokojit stále rostoucí nároky běžného mobilního uživatele a nakonec i neustále tučnějších operačních systémů a se smartphony dodávaných aplikací. S dostatkem úložného prostoru pro data se věci jako digitální přehrávání hudby, ukládání fotografií, případně GPS navigace a další služby stávají reálnými i s T-Flash médii.

Otázkou je, proč by někdo experimentoval z TransFlash, když může zákazníkům nabídnout rozměrově redukované karty typu RS-MMC, MS Duo atd. Důvodem bude samozřejmě cena, SanDisk podle všeho bude novinku prodávat za natolik atraktivní cenu, že výrobci hnáni sílícím konkurenčním bojem rádi sáhnou po jakékoliv výhodě, včetně obsažnější paměťové karty. Původní filozofie média, tedy například použití za situace, kdy na něms bude distribuován update operačního systému, nám v praxi trochu ustupuje do pozadí a z TransFlash se tak stává paměťová karta jako každá jiná.

Dostupnost novinky se očekává nejdříve kolem letošního prosince, cena zatím neznámá.

2 mobilní čtečky paměťových karet

K dalšímu vybavení, jež společnost SanDisk představila, patří i tyto 2 čtečky řady MobileMate, které co do velikosti patří k nejmenším na světě. Typ SanDisk MobiMate SD+ 5-in-1 (16 g a rozměry 74 x 26 x 11 mm) podporuje média typu SD, MiniSD, MMC, RS-MMC a TransFlash, její 4-in-1 MobileMate MS+ kolegyně (váha 14 g a rozměry 64 x 26 x 11 mm) má jeden slot na Memory Sticky, Memory Sticky PRO, Memory Sticky Duo a Memory Sticky PRO Duo. Paměťové karty mohou být zasunuty přímo do čteček, žádných adptérů není třeba.

Oba typy se v USB 2.0 verzi objeví v nabídkách prodejců po celém světě od letošního listopadu za necelých 20 USD.