reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk T-Flash - přenositelnost a malé rozměry

1.3.2004, Petr Hájek, aktualita
SanDisk T-Flash - přenositelnost a malé rozměry
Uběhl sotva týden od uvedení paměťových médií nazvaných FISH Memory a již tak (nejen pro nováčka) nepřehlednou situaci na trhu paměťových karet činí firma SanDisk svým představením karet typu T-Flash opět o něco nepřehlednější - jinými slovy,...
Uběhl sotva týden od uvedení paměťových médií nazvaných FISH Memory a již tak (nejen pro nováčka) nepřehlednou situaci na trhu paměťových karet činí firma SanDisk svým představením karet typu T-Flash opět o něco nepřehlednější - jinými slovy, na světě je další typ paměťové karty. Má miniaturní rozměry, zatím nepříliš široké rozšíření a velké ambice...

Médium pojmenované SanDisk T-Flash (viz náhledový obrázek vlevo) je novým typem vyměnitelné paměťové karty rekordně miniaturních rozměrů, která je navržena zejména s ohledem na smartphony, kde je velikost používaného paměťového média pro firmy jednou z návrhářských i konstrukčních priorit.



SanDisk naznačil, že na rozdíl od ostatních paměťových karet má jít o jakousi "polovýměnnou" kartu, která bude většinu času používána jako běžná vestavěná paměť zařízení, ale s tou výhodou, že ji půjde kdykoliv vyměnit. Jako příklad je udávána možnost distribuce update OS na kartě a následná jednoduchá výměna, také upgrade paměti smartphonu bude mnohem jednodušší.

Paměťová karta typu T-Flash je malá, přesněji řečeno velmi malá, úplně nejpřesněji řečeno možná až moc malá - její rozměry 11 x 15 x 1 mm již balancují na hranici běžné použitelnosti bez toho, aby uživatel musel lovit pinzetu a vytroušení z pěněženky se stává opět o něco reálnější hrozbou. Karta je objemově 4x menší, než doposud nejmenší média určená pro smartphony - miniSD s velikostí 21,5 x 20 x 1,4 mm. Karta používá nejnovější NAND MLC Flash paměti SanDisku a obdobně jako na další hráče na trhu (xD, CF I & II, SD, ...) na ni lze uložit jakákoliv digitální data (MP3, aplikace, ROM přístroje, ...). Pro T-Flash budou existovat adaptéry, díky kterým ji bude možno používat například jako běžnou SD kartu na libovolném handheldu s SD slotem.

Použití i filozofie média má být velmi podobná manipulaci se SIM kartou, tj. pokud se uživatel rozhodne změnit mobil či smartphone, nevezme si s sebou pouze SIM, ale také svoje data na T-Flash kartě.



A ptáte se, kdypak že se T-Flash dočkáme a za jakou cenu? První vlaštovky se mají začít objevovat od 2. čtvrtletí letšního roku v kapacitách 32 MB - 128 MB a cenách 14 - 39 USD za kus. Je samozřejmé, že sebelepší formát je bez podpory ze strany výrobců a přístrojů na trhu k ničemu. Jako první potvrdili podporu T-Flash na kongresu 3GSM zástupci Motoroly svým tvrzením, že modely Motorola A1000 a E1000 budou používat 32 MB T-Flash.

Novince se jistě nedají upřít některé výhody, ale také některé nevýhody, z nichž největší je zřejmě vstup na mimořádně přecpaný trh, na kterém mají (dle nejrůznějších názorů a prognóz) z dlouhodobého hlediska šanci maximálně 3 - 4 formáty paměťových karet.
reklama