reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskárna tiskne z materiálů se složením podobným půdě na Marsu

10.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tiskárna tiskne z materiálů se složením podobným půdě na Marsu
Technologie 3D tisku se nemusí omezovat jen na naši planetu. Vědci hledí dál, a proto experimentují s materiály, jež jsou svým složením podobné půdě z Marsu nebo Měsíce, která by se v budoucnu dala pro 3D tisk použít.
Žijeme v kosmickém věku, kdy se oči vědců často upínají až za hranice Země. S objevováním nových planet a vesmírných těles přichází i touha vysílat do vesmíru astronauty. Měsíc a Mezinárodní vesmírná stanice nepředstavují velký problém, pozornost se ale nyní upíná na vyslání lidské posádky na Mars. I když je k tomuto kroku ještě třeba ujít dlouhou cestu, objevují se technologie, které slibují 3D tisk za pomoci surovin z Marsu. Ty by mohly usnadnit astronautům pobyt na Rudé planetě.

Astronauti budou muset na Rudé planetě vyrábět nejrůznější předměty. K tomu by mohl posloužit projekt, který ke své realizaci využívá technologii 3D tisku. K tisku byl použit speciální inkoust, který se vyrábí za použití práškového materiálu, jenž simuluje půdu na povrchu Marsu nebo Měsíce. S projektem přišli výzkumníci ze Severozápadní univerzity v USA.

3D tisk by mohl vyřešit problém stavebních a výrobních prací mimo Zemi. Jiná 3D tiskárna už se ve vesmíru činila dříve, a to na palubě Mezinárodní vesmírné stanice, kde byla použita pro výrobu různých nástrojů. Na rozdíl od Additive Manufacturing Facility z ISS by si 3D tiskárna od amerických výzkumníků dokázala poradit s omezenými zdroji na Marsu.





3D tiskárna by umožňovala výrobu z materiálů vyrobených s pomocí půdy na Marsu či na Měsíci. Výzkumníci provádějí testy s materiály, které označují jako LRS a MRS inkousty. Skládají se z 10 % z polymeru a z 90 % z prášků, které mají napodobovat horniny na Měsíci nebo na Marsu. Ve skutečnosti prášky pocházejí ze sopečných nečistot. Výsledná 3D tištěná struktura by měla být pevná a pružná, použitelná na různé druhy předmětů.

Vědci chtěli svými pokusy prokázat, že podobné materiály by se při 3D tisku ve vesmíru daly použít. Speciální inkousty snadno tiskly struktury při rychlosti 1 - 150 mm/s s použitím trysky, která měla v průměru od 300 μm do 1,4 centimetru. Tiskly se nejrůznější tvary a předměty, aby vědci mohli zhodnotit vlastnosti materiálu.

Výsledky byly pozitivní a vědci z univerzity jsou přesvědčeni, že podobnou technologii by bylo možné ve vesmíru realizovat. Výsledné předměty měly požadované fyzikální vlastnosti i odolnost. 3D tiskárna určená pro Mars však musí být schopná pracovat i v podmínkách s nižší gravitací. Nelze tedy blíže určit, kdy se technologie do vesmíru skutečně podívá.

Zdroj: 3ders.org
reklama