reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

65nm procesory Intel budou fungovat i v současných deskách

10.9.2005, Eagle , aktualita
65nm procesory Intel budou fungovat i v současných deskách
Není tajemstvím, že začátkem příštího roku chce společnost Intel uvést na trh 65nm procesory. Mělo by se jednat o Pentia 4 s jádrem Cedar Mill (zmenšenina Pentia 4 řady 6xx s jádrem Prescott 2M s dvěma MB L2 cache) a dále také o Pentia D...
Není tajemstvím, že začátkem příštího roku chce společnost Intel uvést na trh 65nm procesory. Mělo by se jednat o Pentia 4 s jádrem Cedar Mill (zmenšenina Pentia 4 řady 6xx s jádrem Prescott 2M s dvěma MB L2 cache) a dále také o Pentia D řady 900 a Pentia eXtreme Edition s jádrem Presler. Zatímco o Pentiu XE se proslýchá, že bude vyžadovat nový čipset i975X, u Pentia 4 a Pentia D tomu tak patrně nebude.




Log z programu CPU-Z pocházející z prototypu Pentia D Presleru totiž ukazuje, že procesor běží na základní desce s čipsetem i945. Obdobný log pocházející z Pentia 4 s jádrem Cedar Mill pak informuje o tom, že toto Pentium 4 běží na čipsetu i955X. Zajímavostí je, že oba procesory mají stejnou hodnotu Family, Model, Stepping z CPUID instrukce - konkrétně F61h. Již z dřívějška víme, že Pentium D Presler jsou dva procesory Cedar Mill umístěné na jednou pozdru. Stejná hodnota z CPUID pak potvrzuje, že tomu tak skutečně je a že Intel bude vyrábět pouze jedinné jádro, které pak do pouzdra buďto umístí samostatně (vznikne Pentium 4) nebo v páru (vznikne Pentium D). Současné dvoujádrové Pentium D Smithfield je přitom vyráběno vcelku.

Na nové 65nm procesory se můžeme těšit začátkem příštího roku. Jejich "životnost" ale nebude příliš dlouhá - v druhé polovině příštího roku je nahradí zcela nová architektura procesorů Conroe.
reklama