reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

A co AMD Polaris? Prý už koncem května

9.5.2016, Jan Vítek, aktualita
A co AMD Polaris? Prý už koncem května
NVIDIA o víkendu nadchla veřejnost svými novými kartami GeForce GTX 1080 a GTX 1070, které nabídnou mnohem lepší poměr výkonu a ceny v porovnání se stále ještě aktuální generací. Můžeme se ale začít ptát na to, jak a kdy se chystá odpovědět AMD.
Do této doby to totiž byla právě společnost AMD, která byla oproti NVIDII mnohem sdílnější ohledně přicházející generace grafických karet. Jenomže NVIDIA minulý týden nejdříve zvedla vlnu zájmu svou hádankovou akcí Orderof10, která ukázala na jistou NVIDIA Special Event naplánovanou na páteční večer (u nás již na sobotní ráno). Díky ní víme vše potřebné o nových GeForce GTX 1080 a GTX 1070, takže už není tajemství jejich výkon, konfigurace použitých GPU, cena a dostupnost. Čekáme už jen na odstranění embarga na zveřejnění podrobných testů a pak na to, až se karty na přelomu května a června začnou dostávat na trh.





Co se týče AMD, zatím není jasné, jaké konkrétní karty přijdou vybaveny čipem Polaris 10, jenž by se měl stát základem alespoň pro dvě SKU. Stejně tak nebylo jasné, kdy se je AMD vůbec chystá vypustit na trh, jaký bude jejich rámcový výkon a do jakých cenových hladin zapadnou. Jde přitom o naprosto zásadní událost, neboť jde o představení karet, které mají potenciál poslat ty aktuální s okamžitou platností do výslužby, neboť budou za stávající ceny neprodejné. Pro AMD je to navíc o to důležitější vzhledem k jeho špatné finanční situaci.

Nyní se začalo proslýchat, že AMD také chystá své velké představení nových karet, a to mezi 26. a 31. květnem. Jako místo mělo být vybráno "asijské Las Vegas", čili Macao poblíž Hong Kongu. Šlo by tak o zvláštní událost, která by proběhla jen krátce před Computexem, na niž prý již dostali vybraní lidé své pozvánky. Je tak možné, že AMD se rozhodlo v reakci na konferenci NVIDIE uspíšit představení nových karet Polaris, aby mohlo ještě před jejich nástupem na trh prezentovat to, co nabídne architektura Polaris.

My si již příští týden budeme moci přečíst podrobné recenze nových NVIDIA Pascal, což nám řekne, co nám tyto karty přinesou v porovnání s předchozími generacemi. Pak už ale bude míček na straně firmy AMD, která bude moci reagovat. Doufejme, že to bude přinejmenším stejně zajímavé představení.

Zdroj: VideoCardz
reklama