reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adata ukázala SSD XPG Project NeonStorm s vodním chlazením a až 14 GB/s

1.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Adata ukázala SSD XPG Project NeonStorm s vodním chlazením a až 14 GB/s
Už dobře víme, že spotřeba SSD na PCIe Gen5 může být dost vysoká a chlazení začíná být velký problém. Společnost Adata to řeší aktivním vodním chlazením na konceptu nového SSD XPG Project NeonStorm.
Chlazení SSD začíná být docela problémem. V případě modelů pro PCIe 5.0 už spotřeba přesahuje 10 W a pasivní chlazení začíná být u některých modelů nahrazováno aktivním. Společnost Adata to posunula ještě o kousek dál a na Computexu ukázala koncept zajímavého SSD XPG Project NeonStorm. V tomto případě tu máme totiž dokonce kapalinové chlazení s aktivními miniventilátory na straně, což by mělo vylepšit šíření tepla o 20 %. To by mělo pomoci SSD dosahovat velmi vysokých přenosových rychlostí, konkrétně 14 GB/s u sekvenčního čtení a 12 GB/s u sekvenčního zápisu. Řadičem je tu Silicon Motion SM2508, máme zde i podporu NVMe 2.0. Hovoří se o kapacitě až 8 TB a náhodném přístupu až 2M/2M IOPS. Rozměry jsou ale na SSD formátu M.2 obrovské.
 
Adata XPG Project NeonStorm
 
Mimo to bylo ukázáno i SSD Legend 970, které je rovněž určeno pro PCIe 5.0 x4 s podporou NVMe 2.0. V jeho případě by jeho heatsink měl být o 18 % lepší než řešení bez něj, také je tu aktivní ventilátor. Toto SSD dosahuje rychlostí 10 GB/s u sekvenčního čtení i zápisu, náhodné přístupy se pak mohou pochlubit hodnotami 1.4M IOPS u čtení i zápisu. Pokud jde o řadič, zde je použit poměrně typický Phison E26, který najdeme na mnoha jiných SSD s PCIe 5.0. I toto SSD je formátu M.2 2280, k dispozici však bude v kapacitách 1 TB a 2 TB.
 
Adata Legend 970
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama