reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adtron uvádí na trh Flash pevné disky

27.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Adtron uvádí na trh Flash pevné disky
Klasické pevné disky jakýkoli pohyb neměly nikdy v oblibě a spolehlivosti také příliš nepobraly, zvláště některé nechvalně známé řady. Nyní se na jejich místo začínají drát pevné disky, kterým je nějaký pád či prudký pohyb úplně šumafuk....
Klasické pevné disky jakýkoli pohyb neměly nikdy v oblibě a spolehlivosti také příliš nepobraly, zvláště některé nechvalně známé řady. Nyní se na jejich místo začínají drát pevné disky, kterým je nějaký pád či prudký pohyb úplně šumafuk. Jedná se totiž o pevné disky z prvků Flash pamětí.



Adtron Flashpak A35FB je takovým diskem. Jeho kapacita může dosahovat 1GB až 128GB, což už je slušná kapacita. Nabízí se v 3,5" provedení pro diskové rozhraní Serial ATA s přenosovou rychlostí 150MB/s. Samotný disk má přitom podle výrobce přenosovou rychlost kolem 80MB/s. Splňuje podmínky jako pro komerční využití (0-70°C), tak i pro průmyslové (-40°C až +85°°C).

Záruka je tříletá. Přestože se jedná o poměrně zajímavý kousek hardware, z jednoho prostého důvodu nemá aspoň dnes vůbec šanci na úspěch. Tím je pochopitelně cena, která je mírně řečeno, přemrštěná. 8GB verze disku stojí $1900, což je nějakých 57.000Kč včetně DPH. Přitom koupě dvou 4GB Flash pamětí vás vyjde na nějakých 20.000Kč. A to nemluvím o klasických pevných discích, kde si jste za téměř 60 tisíc korun schopni nakoupit minimálně 3TB paměti.

Zdroj: www.adtron.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama