reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Agent 007: šmírování PC

28.4.2014, Milan Šurkala, článek
Agent 007: šmírování PC
Cítíte se bezpečně? Myslíte si, že máte své soukromí a nikdo vás nemůže sledovat? Praxe takto růžová není a až byste se divili, jak je snadné a levné získat technologie běžné v kriminálních seriálech. V tomto díle se podíváme na špehování PC.
Kapitoly článku:
Špehování. Rozhodně ne nová záležitost, nicméně v době moderních technologií čím dál snazší a především mnohem levnější. A to ať už se týká sledování osob nebo jejich chování na počítači, telefonu nebo jiných zařízeních. Zatímco kdysi byste toto sami jen tak snadno nezvládli a dobré výsledky byste získali s detektivní agenturou, dnes se vlastním detektivem může stát každý člověk překvapivě snadno a za směšné peníze. Co se týče detekce tváří a možného zneužití, tomu jsme se věnovali nedávno na Digimanii. Vedle šmírování počítačů se v dalších dílech podíváme na šmírování mobilů, aut, odposlechy nebo skryté kamery.


Kdo a koho vůbec šmíruje? Takové nejméně nevinné je sledování vlastních dětí, zda s počítačem nedělají věci, které by neměly. Zde se to zejména poslední dobou týká především zjištění a zabránění kontaktu s pedofily apod., případně aby nestahovaly nebezpečná data často plná virů a nejrůznější digitální havěti. Tyto zásahy mohou být diskutabilní, zda děti opravdu až tak moc hlídat, ale v zásadě se asi většina lidí shodne, že toto sledování je spíše ku prospěchu věci a soukromí a bezpečnost dětí za tyto zásahy stojí.



Notebook Sony VAIO

Ochránit svá data v PC není až tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.


Akceptované šmírování se děje i ve vztahu zaměstnavatel - zaměstnanec, kdy se kontroluje, zda zaměstnanec skutečně dělá to, co by měl a nefláká se. Zde se může jednat jak o sledování PC, byť to se dnes většinou řeší zablokováním přístupu na nejčastější stránky (často např. sociální sítě), nebo třeba o sledování firemních aut, zda nejezdí po trasách, kde nemají co dělat. V případě, že se objeví jinde, je zaměstnavatel informován. Těmto mobilním technologiím se budeme věnovat v jiných dílech našeho seriálu.

Podstatně horší je to se sledováním partnera, zda nezahýbá. Někteří lidé si tak moc nejsou jisti láskou toho druhého, že se uchýlí i k takovým praktikám jako je sledování svého partnera nebo partnerky. Své by o tom mohl vyprávět např. Danny Lee Hormann, který podezíral svou manželku z nevěry, a tak napíchnul její mobilní telefon, rodinný počítač a dokonce nainstaloval GPS sledovací zařízení do jejího auta. Poněvadž manželce i dětem začalo být podezřelé, že ví úplně o všem, chodili se bavit na zahradu, neboť měli podezření, že je napíchnutý celý dům. Prohledali jej a asi nemusím připomínat, co všechno našli. Není divu, že "vztah" skončil rozvodem.

Dalším běžným používáním šmírovacích technik je nelegální činnost za účelem získání (především) peněz. Co by spousta kriminálníků dala za přístupová data k vašim bankovním účtům. Jak si ukážeme, kdo chce, může se k těmto datům dostat relativně snadno. Ať jde o softwarové nebo hardwarové keyloggery, skryté kamery, nejrůznější spyware nebo i audio nahrávky, podle nichž lze analyzovat stisknuté klávesy.


Logo Facebooku

Facebook. Nejdokonalejší databáze "kdo, s kým, kde, kdy".



Mnoho dat ale dnes poskytujeme i "dobrovolně". Vezměte si např. takový Facebook nebo jiné sociální sítě. Sami dobrovolně poskytujete údaje o tom, kdo jste, s kým, kde a kdy se stýkáte. A mnoho lidí si i dokonce rádo vyvěsí, že jsou právě na daném místě (skvělá informace pro bytové zloděje, pokud se k této informaci dostanou). Navíc se zjistilo, že např. všech 10 nejpopulárnějších aplikací na Facebooku způsobuje, že se některá data získaná tvůrci aplikací dostanou "mimo Facebook" (můžeme zmínit např. velmi populární FarmVille). Tato data se dostala např. k reklamním společnostem nebo firmám, které budují profil internetových uživatelů, z různých zdrojů budují váš profil na základě online aktivit. Facebook už např. na základě těchto úniků zablokoval aplikace jako Quiz Creator nebo Gift Creator.

V neposlední řadě šmírují bezpečnostní složky. A není to jen sledování kriminálníků. Sledováni jsou všichni, ať už jde o systémy rozpoznávání registračních značek vozidel, monitorování polohy mobilních telefonů (víte, jak se získávají data o počtu turistů? ;-)) nebo již zmíněné kamery rozeseté po většině měst. Jde to dokonce tak daleko, že občas jsou "napíchnutá" i některá zařízení, která si kupujete v obchodě, jmenovitě to mohou být třeba routery. Všichni šmírujou všechny.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama