reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI a kamery v Austrálii pomohou ve sledování, zda si řidiči hrají s mobilem

2.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
AI a kamery v Austrálii pomohou ve sledování, zda si řidiči hrají s mobilem
Austrálie je překvapivě pokročilým státem, co se týká sledování svých obyvatel a plánu sledovat, co vše se v zemi děje. Nyní zapojí kamerové systémy a umělou inteligenci pro zlepšení chování řidičů.
Nový Jižní Wales v Austrálii nasadil nový systém kamer doplněný o umělou inteligenci. Jeho cílem je pořizovat snímky s vysokým rozlišením za nejrůznějších povětrnostních podmínek a sledovat, zda řidiči při jízdě nepoužívají mobilní telefon. Povoleny jsou zde totiž jen hands-free sady. Systém má rozpoznat, co vlastně řidič dělá ve voze a zatím pomocí AI vyhodnocuje jen to, zda drží telefon v ruce. Nicméně mnozí podotýkají, že v budoucnu by se nedivili, kdyby se systém rozšířil i na detekci dalších věcí a prohloubil tak sledovací ambice zdejší vlády, které jsou na demokratickou zemi překvapivě rozsáhlé. Zatím se v Novém Jižním Walesu plánuje 45 těchto kamer, a to jak statických, tak i mobilních, přičemž nemá být známa jejich poloha a nebudou na ně ani upozorňovat žádné značky.
 
Řízení při psaní SMS
ilustrační foto, autor: U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Andrea Thacker, public domain
 
Kamery jsou již v provozu od této neděle, nicméně prozatím budou řidičům chodit jen varovné dopisy. Od března se ale půjde naostro a pokuta bude činit 344 AUD (cca 5400 Kč), příp. 457 AUD (cca 7200 Kč) v blízkosti škol, řidiči přijdou i o body v bodovém systému. Poněvadž umělá inteligence může dělat chyby, její výsledky bude nadále kontrolovat člověk. Poznamenejme ještě, že při testovacím provozu od září bylo takto odhaleno 100 tisíc řidičů, což by do státní kasy přihodilo cca 40 mil. AUD, kdyby se už nyní vybíraly výše zmíněné pokuty.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama