reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI jako obrovský tahoun Nvidie: i díky výkonným GPU má 3krát vyšší příjmy

24.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
AI jako obrovský tahoun Nvidie: i díky výkonným GPU má 3krát vyšší příjmy
Kdysi táhla Nvidii kryptoměnová horečka, nyní to je umělá inteligence. Její akcelerátory pro výpočty jsou tak populární, že firma meziročně 3krát navýšila příjmy. A čisté zisky? Ty se zvýšily rovnou řádově.
Společnosti Nvidia se poslední dobou opravdu hodně daří. Zatímco pár let zpět to byla kryptoměnová horečka, nyní se o vysoká čísla stará umělá inteligence, resp. obrovský zájem o výkonné akcelerátory, na kterých běží trénování i inference algoritmů AI (zejména jde o generativní AI). Výsledkem jsou takové cifry, že lze opětovně očekávat spoustu nářků o tom, jak Nvidia každého sdírá z kůže. Faktem nicméně je, že lidé a firmy její produkty kupují i za takové ceny, za které je Nvidia prodává. Příjmy firmy tak meziročně stouply na 3,06násobek, konkrétně se z loňských 5,93 mld. USD dostaly na 18,12 mld. USD. Provozní náklady firmy jsou ale takové, že firma dle metrik GAAP i non-GAAP vykazuje 74-75% hrubou marži. Zajímavější je ale podívat se na čistý zisk a ten dle GAAP vzrostl z 0,68 mld na 9,24 mld. USD, tedy na 13,6násobek. Podle metriky non-GAAP to je z 1,46 na 10,02 mld. USD, ale i to je 5,9násobně vysoké číslo.
 
Pokud se podíváme na jednotlivé divize, tak je jasně vidět, že je to právě Data Center, která se stará o onen nárůst. Zde jde o růst z 3,83 na 14,51 mld. USD, to je 3,8násobný nárůst příjmů plynoucí především z výpočetní oblasti. Máme-li to vyjádřit v procentech, protože nyní se už nebudeme pohybovat v tak velkých násobcích, tak jde o +279 %. Pokud jde o hráče, sekce Gaming je sice druhou největší částí Nvidie, ale zdaleka již ne největší, to bylo pravdou naposledy před necelými dvěma roky. Nyní sice rostla z 1,57 na 2,86 mld. USD (což je o velmi pěkných 81 %), to ale přesto znamená, že herní GPU už dělají jen necelých 16 % příjmů Nvidie, takže na hráčích už Nvidia nějakou dobu nestojí a nepadá. Svou velikostí je to pětinou toho, co dělá divize Data Center.
 
Personal Visualization vzrostla z 200 na 416 mil. USD (+108 %), divize Auto prozatím moc neroste a autonomní doprava stále ještě neodstartovala svůj běh vzhůru. Z 251 mil. stoupla jen na 261 mil. USD, což máme zhruba 4 % k dobru. Nakonec je tu OEM & Other a zde se zůstalo na totožných 73 mil. USD jako loni.
 
Nvidia nedávno představila novou generaci akcelerátorů HGX H200, nicméně čelí také banu, který zakazuje prodej právě těch nejvýkonnějších akcelerátorů v Číně, což není zrovna malý trh.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama